FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Svjetska banka u ponedjeljak je izrazila spremnost da priskoči u pomoć vladama zbog brzog rasta cijena žitarica, koji je ponovno u opasnost doveo najsiromašnije u svijetu, a mogao bi izazvati dugotrajne teške posljedice. "Ne možemo dopustiti da kratkoročni uzlet cijena hrane izazove dugoročne štetne posljedice po najsiromašnije i najranjivije u svijetu", kazao je predsjednik Grupe Svjetske banke Jim Yong Kim u današnjem priopćenju. "Svjetska banka i naša partneri budno prate ovu situaciju tako da možemo pomoći vladama da uvedu mjere koje će ljudima olakšati situaciju", kazao je Kim, stručnjak za javno zdravlje. Velika suša na američkom srednjem Zapadu dramatično je snizila očekivani urod žitarica, oživjevši sjećanje na 2008., kada je oštar rast cijena hrane izazvao prosvjede u nekim zemljama i postavio pitanje korištenja poljoprivrednih kultura u proizvodnji biogoriva. Cijene pšenice poskočile su za više od 50 posto, a cijene kukuruza za više od 45 posto od sredine lipnja, s obzirom na sušna razdoblja u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu, te prekomjerno kišna razdoblja u Europi i slabiji od prosjeka početak sezone indijskih monsunskih kiša, koji su pridonijeli zabrinutostima glede globalnog uroda.

BRUXELLES - Gospodarska klima u ovogodišnjem srpnju pogoršana je u Europskoj uniji (EU) i eurozoni, a posljedica je pada povjerenja u svim sektorima obuhvaćenih istraživanjem, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. Indeks gospodarske klime, koji izrađuje EK za 17-članu eurozonu, u srpnju je smanjen za dva indeksna boda, na 87,9 bodova. U 27-članom EU odgovarajući indeks je smanjen za 1,4 indeksna boda, na 89 bodova. Nastavljeno pogoršanje ozračja u gospodarstvu moglo bi biti znak da neizvjesnosti u vezi financijske stabilnosti Grčke i Španjolske u budućnosti pogađaju cijelu regiju. U pripćenju Komisije navodi se i da pogoršanje gospodarske klime u EU predvodi sektor usluga, dok je u eurozoni pogoršanju ozračja najviše doprinio pad povjerenja u segmentu industrije te među potrošačima. Najizrazitija pogoršanja ozračja među najvećim gospodarstvima u EU zabilježena su u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, dok je ozračje poboljšano u Velikoj Britaniji, Italiji i Nizozemskoj, stoji nadalje u priopćenju Komisije.

BRUXELLES - Francuski Servier, izraelsku Tevu i još četiri farmaceutske kompanije europski je regulator upozorio na nedozvoljene prakse kojima blokiraju ulazak generičkog lijeka perindoprila na europsko tržište, objavila je u ponedjeljak Europska komisija. "U ovoj etapi, Europska komisija smatra da su nagodbe o patentima koje je Servier sklopio s Niche/Unichemom, Matrixom (današnji Mylan Laboratories), Tevom (vlasnicom Plive), Krkom i Lupinom, kao i Servierovo stjecanje ključnih konkurentnih tehnologija bile usmjerene ka odgađanju ili sprječavanju ulaska jeftinih generičkih verzija lijeka perindoprila na tržište, što predstavlja kršenje europskih zakona o poštenoj tržišnoj utakmici", naveo je europski regulator za zaštitu tržišne utakmice u priopćenju. Perindopril se koristi kao lijek za liječenje bolesti krvožilnog sustava, a francuski Servier njegov je dominantni proizvođač.

LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer slabe nade ulagača da bi američka i europska središnja banka u kratkome roku mogle najaviti stimulativne monetarne mjere za jačanje krhkih gospodarstava. Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu pala je za 60 centi na 105,87 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 20 centi i iznosila 89,93 dolara. Prošloga je tjedna predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi obećao da će učiniti sve kako bi zaštitio euro, čime je povisio očekivanja da će doći do novih stimulativnih mjera na sastanku Europske središnje banke u četvrtak. Usporavanje rasta u drugom tromjesečju u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, pokrenulo je nade da bi američka središnja banka na zasjedanju u utorak i srijedu mogla objaviti svoje poticajne mjere. Očekivalo se da će poticajne mjere i jaka intervecija središnje banke smiriti tržišta i potaknuti potražnju za rizičnom imovinom, poput nafte i roba ali analitičari upozoravaju da tržišta previše očekuju. Pad cijena nafte uslijedilo je nakon četiri uzastopna dana rasta. Od početka srpnja cijena nafte u Londonu porasla je 8,5 posto, a na američkom tržištu 6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙