FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Inflacija u eurozoni u lipnju iznosila je 2,4 posto na godišnjoj razini, što je isto kao i u svibnju, objavio je u ponedjeljak europski statistički ured Eurostat, potvrdivši svoju raniju procjenu. Time se godišnja stopa inflacije u 17-članoj eurozoni već 19. mjesec zaredom drži iznad razine "od gotovo dva posto" koliko u srednjoročnom razdoblju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB). Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u 17-članoj eurozoni smanjene za 0,1 posto, objavio je nadalje Eurostat. U Europskoj uniji u cjelini godišnja inflacija u lipnju je iznosila 2,6 posto, ojačavši s 2,5 posto u prethodnom mjesecu. Najniže godišnje stope inflacije u lipnju zabilježene su u Švedskoj, od 0,9 posto i Grčkoj, od 1,0 posto, a slijedi Bugarska s godišnjom inflacijom od 1,6 posto. Najviše stope inflacije, pak, imale su Mađarska, od 5,6 posto, te Estonija i Malta, obje od 4,4 posto.

WASHINGTON - Promet od trgovine na malo u Sjedinjenim Državama u lipnju je smanjen treći mjesec zaredom, kliznuvši za daljnjih 0,5 posto, pokazuju najnoviji podaci američkog ministarstva trgovine, objavljeni u ponedjeljak. Prvi je to slučaj od kraja 2008. godine, kada je najveće svjetsko gospodarstvo bilo u dubokoj recesiji, da promet u trgovini na malo pada tri uzastopna mjeseca. Podatak je neugodno iznenadio i analitičare, koji su u anketi Reutersa u prosjeku očekivali rast prometa za 0,2 posto. Pad prometa u maloprodaji novi je u nizu slabih pokazatelja iz SAD-a koji bude nadu u pokretanje novog kruga kupovina obveznica o kojem bi mogla odlučiti američka središnja banka (Fed) kako bi poduprla gospodarstvo. Izvješće o trgovini na malo posebno zabrinjava jer navodi na zaključak da osobna potrošnja, inače zaslužna za dvije trećine ukupnih gospodarskih aktivnosti u toj zemlji, također posustaje.

LONDON - Velika Britanija uložit će 9,4 milijarde funti (14,6 milijarde američkih dolara) u nadogradnju željezničke mreže u zemlji, od čega 4,2 milijardi funti za nove projekte poput ponovnog otvaranja linije koja će omogućiti bolju povezanost između sjeverne Britanije i luka na južnoj obali. Ostali novi projekti uključuju elektrifikaciju željezničkih pruga u velškim dolinama i linije London-Sheffield, kao i 500 milijuna funti vrijednu poveznicu između londonske zračne luku Heathrow i nacionalne željezničke mreže. Građevinski radovi na tim projektima, za koje britanska vlada procjenjuje da će povećati kapacitet prijevoza za dodatnih 140.000 putnika svakoga dana, neće početi prije 2014. godine. Radovi će se provoditi u razdoblju od 2014. do 2019. godine. Britanska vlada te će projekte financirati djelomično iz ranije najavljenenog povećanja cijena prijevoza, a dijelom smanjenih operativnih troškova nakon provedene elektrifikacije pruga.

LONDON - Cijene nafte na londonskom tržištu u ponedjeljak su se zadržale iznad 102 dolara za barel, poduprte izjavama kineskog premijera da će intenzivirati napore s ciljem podupiranja gospodarskog rasta tog drugog najvećeg svjetskog potrošača nafte. Cijene nafte na londonskom tržištu porasle su tako za daljnjih 16 centi, na 102,56 dolara, nakon što su u petak bile na dnevnom dobitku od čak 1,33 dolara. Na američkom tržištu smanjene su pak za 52 centa, na 86,58 dolara. U petak su na zatvaranju završile u dnevnom plusu od 1,02 dolara. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 99,10 dolara, što znači da je za 2,78 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙