FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MOSTAR - Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Damir Hadžić najavio je u utorak u Banjoj Luci da će od jeseni Končarev nagibni vlak ponovno prometno povezati veći dio te zemlje, čak sedamnaest godina nakon završenog rata. Nakon sastanka u Banjoj Luci s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i resornim entitetskim ministrom Nedjeljkom Ćubrilovićem, Hadžić je istaknuo da će za prometovanje vlaka biti potrebno obnoviti dio pruge. "Na taj način željezničke kompanije iz dva entiteta integrirat će cijeli prostor BiH spajajući ga od sjeverozapada do juga novim Končarevim nagibnim vlakom", rekao je Hadžić. Po njegovim riječima, vlak bi trebao prometovati između Bihaća, Banje Luke, Sarajeva do Mostara i natrag. Tijekom susreta zaključeno je i da se trebaju poduzeti koraci kako bi se smanjili operativni troškovi prometovanja vlakova.

BRUXELLES - Regulatori Europske unije za zaštitu tržišne utakmice pokrenuli su istragu o tome je li američki softverski div Microsoft postupio u skladu s regulatornom odlukom iz 2009. godine, prema kojoj je korisnicima morao ponuditi izbor internetskih preglednika. "Usklađivanje s našim odlukama uzimamo vrlo ozbiljno. Imali smo povjerenje u točnost izvješća kompanije. No, čini se da to nije bio slučaj, tako da smo odmah poduzeli akciju", kazao je u utorak povjerenik za zaštitu tržišne utakmice Joaquin Almunia na konferenciji za novinare. "Ako nakon naše istrage bude potvrđeno kršenje regulatorne odluke, Microsoft očekuju sankcije", napomenuo je Almunia, dodavši da regulatori namjeravaju dovršiti istragu što je brže moguće. Almunia ističe da je ovo prvi puta da se Komisija bavi slučajem u kojem je kompanija osumnjičena da nije izvršila svoje obveze u skladu s odlukom o zaštiti tržišne utakmice.

BRUXELLES - Google je regulatorima Europske unije ponudio poboljšani paket ustupaka u pokušaju da zaustavi istragu vezanu za zaštitu tržišne utakmice i izbjegne moguću veliku kaznu, piše u utorak poslovni list The Financial Times. Taj najpopularniji svjetski pretraživač interneta poslao je početkom ovoga mjeseca neke prijedloge Europskoj komisiji, nakon što mu je regulator EU-a dao posljednju priliku da odgovori na više desetaka pritužbi vezanih za njegovu poslovnu praksu. Europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia ukazao je Googleu na četiri problematična područja. Bude li proglašen krivim, Google bi mogao biti kažnjen s novčanom kaznom u visini do 10 posto prihoda na temelju poslovnih rezultata za 2011. godinu, što je gotovo četiri milijarde dolara.

BRUXELLES - Europska komisija, koja kontrolira jedan od najvećih proračuna za znanost, poduprla je pozive da se putem interneta omogući besplatno korištenje znanstvenih materijala dobivenih istraživanjima koje financiraju porezni obveznici. "Porezni obveznici ne bi trebali plaćati dva puta za znanstvena istraživanja, već trebaju jednostavan pristup neobrađenim podacima", kazala je Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije zadužena za Digitalnu Agendu. EK je u utorak objavila da će besplatan pristup biti 'opće načelo' koje će se primjenjivati za projekte odobrene u sklopu 80 milijardi eura vrijednog programa za istraživanja i inovacije Horizon 2020. Tržište besplatnih internetskih znanstvenih sadržaja bilježi brzi rast u posljednjih deset godina no i dalje čini svega tri posto globalnog tržišta znanstvenih publikacija, vrijednog osam milijardi dolara.

LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima bio pod pritiskom prodaja prema euru i drugim značajnim svjetskim valutama uoči govora čelnika američke središnje banke (Fed) u Kongresu, pri čemu se ulagači nadaju najavi novih poticajnih mjera za gospodarstvo. Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,2290 dolara. Ipak, nije se previše odmaknuo od najniže razine u dvije godine od 1,2162 dolara, na koju se spustio prošli tjedan. Jedinstvena europska valuta ojačala je i 0,4 posto prema jenu, na 97,16 jena. Dolar je pak zaglavio blizu najniže razine u mjesec dana prema jenu, te se njime trgovalo po 79,01 jena. Očekivanja da bi japanska središnja banka mogla intervenirati na tržištu i ograničiti uzlet jena držala je ulagače podalje od tog valutnog para.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙