FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

RIM/ZAGREB - Talijansko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime je njegov pad neznatno usporio u odnosu na razdoblje od siječnja do ožujka. Analitičari su očekivali isti tempo pada kao i u prvom tromjesečju, po stopi od 0,8 posto. Talijansko gospodarstvo bilježi time pad aktivnosti četvrto tromjesečje zaredom. Na godišnjoj razini aktivnosti su se u drugom tromjesečju smanjile za 2,5 posto, nakon 1,4-postotnog pada u prvom tromjesečju. Odvojeno je ISTAT izvijestio da je industrijska proizvodnja u lipnju pala za sezonski prilagođenih 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Analtičari su u prosjeku očekivali njezin pad za jedan posto. Statistički ured ujedno je izmijenio podatke za svibanj, koji sada pokazuju rast proizvodnje za 1,0 posto, u odnosu na prvobitno procijenjenih 0,8 posto. Na godišnjoj razini proizvodnja se u lipnju smanjila za prilagođenih 8,2 posto. U cijelom drugom tromjesečju proizvodnja se u prosjeku smanjila za 1,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe zabilježile su u lipnju neočekivano snažan pad, a posebno zabrinjava posustajanje domaće potražnje, koje signalizira da kriza u eurozoni sve teže pogađa i njezino najveće gospodarstvo. Ministarstvo gospodarstva i tehnologije izvijestilo je da su narudžbe u lipnju pale za sezonski i cjenovno prilagođenih 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Analitičari su očekivali njihov pad za jedan posto. Pritom su narudžbe iz eurozone pale za 4,9 posto a pad je zabilježen i u stavci domaćih narudžbi, i to za 2,1 posto. Jedina svijetla točka bile su narudžbe iz zemalja izvan eurozone, koje su porasle 0,6 posto. U ministarstvu ističu da je razina narudžbi u cijelom drugom tromjesečju nešto viša nego u prva tri ovogodišnja mjeseca. "Domaće narudžbe bile su blago prigušene a pozitivni impulsi stizali su iz inozemstva", ističe se u priopćenju. Ministarstvo je također revidiralo podatke za svibanj, koji sada pokazuju rast narudžbi na mjesečnoj razini za 0,7 posto, u odnosu na prvobitno procijenjenih 0,6 posto.

LJUBLJANA - Snizivši krajem prošloga tjedna kreditni rejting Slovenije za tri stupnja, na Baa2, agencija Moody's snizila je i rejting Telekoma Slovenije, objavili su u utorak slovenski mediji. Telekom Slovenije, vodeći operater u većinskom vlasništvu države, naveo je u priopćenju za javnost da je Moody's u ponedjeljak snizio rejting te kompanije za jednu razinu, na Baa3, navevši kao glavni razlog nedavno snižavanje rejtinga Slovenije, zbog čega se može očekivati niža potpora države toj kompaniji koja je u većinskom vlasništvu države. Iz istog razloga agencija Standard & Poor's revidirala je u ponedjeljak rejting slovenskoj bankarskoj grupi BICRA, stavivši Sloveniju prema riziku poslovanja banaka iz skupine 6 u skupinu 7, u kojoj su još Mađarska, Portugal, Island, Irska i Bugarska. Kao razloge za ocjenu povećanog rizika za slovensku bankarsku industriju navode se smanjena očekivanja gospodarskog oporavka, loši krediti koji rezultiraju gubicima, te politička polarizacija i izostanak konsenzusa oko mjera koje bi povećale financijsku stabilnost i oporavak triju vodećih banaka u državnom vlasništvu.

NEW YORK - Broj financijskih savjetnika u SAD-u u 2011. godini smanjen je treću godinu zaredom uslijed vrlo nestabilnih dioničkih tržišta i slabašnih prinosa, što nagriza profite mnogih financijskih tvrtki te ih sili da smanje poslovanje ili čak prestanu poslovati. U bankama, brokerskih tvrtkama, osiguravajućim društvima i ostalim investicijskim tvrtkama diljem SAD-a lani je broj financijskih savjetnika smanjen za 7.000 ili 2,3 posto, na 316.000. Takav negativni trend mogao bi se i nastaviti, a u idućih 5 godina njihov bi broj mogao biti smanjen za još 19.000 ili 1,2 posto godišnje, podaci su istraživačke tvrtke Cerulli Associates iz najnovijeg izvješća o stanju brokerske industrije. "Kontinuirani pad broja financijskih savjetnika pokazatelj je padajućeg financijskog zdravlja same industrije", kaže Tyler Cloherty, analitičar u Cerulliju. Industrija investicijskog savjetništva gubi zaposlenike jer savjetnici odlaze u mirovinu ili se sele na druge poslove. Istodobno, u razdoblju od 2007. do 2011. godine imovina pod upravljanjem te industrije porasla je svega 0,2 posto, na 11.600 milijardi dolara.

NEW YORK - Jednu od najvećih svjetskih banaka, londonsku Standard Chartered američki je regulator optužio za navodne transakcije s iranskim entitetima vrijedne čak 250 milijardi dolara, kojima je prekršila američke antiterorističke propise. Prema njujorškom odjelu za nadzor financijskih usluga, Standard Chartered je "loša" institucija, krši američki antiteroristički zakon i izlaže američki bankarski sustav teroristima, krijumčarima drogom i korumpiranim državama. Tvrde da je londonska banka s iranskom vladom imala čak 60.000 tajnih transakcija, kojima je na ime naknada zaradila na stotine milijuna dolara. Takvo poslovanje navodno traje od 2006. kada je, navodno, unutar same banke raspravljano treba li nastaviti s poslovanjem prema Iranu. Visoko pozicionirani bančin dužnosnik u SAD-u tada je upozorio sjedište u Londonu da bi takvo poslovanje moglo uzrokovati "katastrofalno uništenje ugleda" i "ozbiljnu kaznenu odgovornost". Visoki dužnosnik u Londonu uzvratio mu je: "Vi j…ni Amerikanci. Tko ste vi da nama, ostatku svijeta, govorite da ne radimo s Irancima". Američki regulator kaže da takav odgovor ukazuje na očit prijezir prema američkim regulativama i da su u tijeku potezi kako bi Standard Chartered izgubio bankarsku licencu za New York. Dnevne transakcije u New Yorku te banke vrijede 190 milijardi dolara.

TOKIO - Japanski ministar industrije uključio se u raspravu o novoj energetskoj politici, ustvrdivši da zemlja može napustiti nuklearnu energiju do 2030. bez štete po gospodarstvo. "To je izvedivo", kazao je u utorak novinarima u Tokiju ministar Jukio Edano, odgovarajući na pitanje o utjecaju gašenja stabilnih nuklearnih reaktora u Japanu. "Mislim da scenarij potpunog odustajanja od nuklearne energije nije negativan za japansko gospodarstvo, on može generirati rast budući da bi nastojanja da se razviju obnovljivi izvori i poboljša energetska učinkovitost mogli potaknuti domaću potražnju", tumači japanski ministar. Tokio je prošlog mjeseca uveo nove propise koji od energodistributera zahtijevaju da tijekom dva desetljeća otkupljuju svu električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, poput Sunčeve i energije vjetra, po cijenama višim od onih na tržištu kako bi se potaknula ulaganja u 'zelenu' energiju. Istup ministra industrije vremenski se poklopio s nastojanjima vlade da sroči novu energetsku politiku nakon prošlogodišnje atomske krize u Fukushimi, zbog koje je Japan bio prisiljen isključiti 50 nuklearnih reaktora.

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte nadom da će Europa poduzeti daljnje korake u borbi protiv neukrotive dužničke krize, a dodatnu su im potporu pružale i bojazni za opskrbu sa Sjevernog mora i s Bliskog istoka. Barel sirove nafte poskupio je na londonskom tržištu 80 centi, na 110,35 dolara, premašivši razinu od 110 dolara po prvi puta od sredine svibnja. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 24 centa višoj cijeni od 92,44 dolara. Iz Europske središnje banke prošloga su tjedna najavili da bi opet mogli početi kupovati državne obveznice. Nade da će dva najveća svjetska potrošača, SAD i Kina, usvojiti poticajne mjere za gospodarstvo također su pozitivno utjecale na tržišta. Kina će u četvrtak objaviti niz podataka, od industrijske proizvodnje do ulaganja, a vjerojatno je da će pokazati u najboljem slučaju stabilizacijugospodarstva. Sukobi u Siriji i spor Irana sa Zapadom također zadaju glavobolje ulagačima koji strahuju od prijetnje opskrbi naftom iz bliskoistočne regije. Ujedno se očekuje da će u rujnu razina proizvodnje na Sjevernom moru naglo pasti zbog održavanja na oko 100.000 barela dnevno. U kolovozu iznosi 116.000 barela dnevno.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi blago su porasli u utorak u nervoznoj trgovini budući da je apetit za rizikom koji je potpirila najava Europske središnje banke o poticajnim mjerama počeo slabiti. Indeks Londonske burze Ftse ostao je nepromijenjen i iznosio je 5.808 bodova dok je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 6.956 bodova. Pariški CAC bio je u plusu 0,7 posto i iznosio je 3.427 bodova. Predsjednik Europske središnje banke (ESB) Mario Draghi ohrabrio je tržišta prošlotjednom porukom da će učiniti "štogod je potrebno" kako bi spasio euro. Najavljene su kupovine obveznica kako bi se snizili talijanski i španjolski troškovi zaduživanja. U takvom su okruženju španjolski i talijanski burzovni indeksi poskočili gotovo jedan posto, ali je u međuvremenu apetit za rizikom počeo kopniti i na njegovo je mjesto stupio oprez. Među dobitnicima se izdvajala finska Nokia, čija je dionica poskupjela 5,7 posto. Najveći lanac hotela u svijetu Intercontinental dobio je pak na vrijednosti 4,8 posto. Banke su bile uteg budući da je britanska banka Standard Chartered izgubila gotovo četvrtinu vrijednosti zbog bojazni da je njen ugled narušen upozorenjem američkih regulatora o oduzimanju dozvole zbog transakcija s Iranom.

NEW YORK - Cijene dionica na Wall Streetu u ponedjeljak su dosegnule najviše razine u zadnja tri mjeseca, ojačavši drugi dan zaredom na krilima nade investitora da će Europska središnja banka (ECB) poduzeti mjere za pomoć posrnuloj eurozoni. Dow Jones indeks porastao je 21 bod ili 0,16 posto, na 13.117 bodova, a tehnološki Nasdaq 22 boda ili 0,74 posto, na 2.989 bodova. S&P 500 indeks dosegnuo je tijekom jučerašnjeg trgovanja najvišu razinu od početka svibnja - 1.400 bodova, no do kraja dana izbrisao je dio dobitaka te nije uspio premašiti tu tehničku razinu, što bi, kažu analitičari, ojačalo daljnje kupnje dionica. Na završetku trgovanja iznosio je 1.394 boda, što je 3,24 boda ili 0,23 posto više nego u petak. U nedostatku novih makroekonomskih vijesti, trgovanje na Wall Streetu bilo je pod utjecajem u petak objavljenog boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, te nada da će europske vlasti poduzeti nove mjere za rješavanje europske dužničke krize. Predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da bi Banka mogla kupovati državne obveznice kraćeg vremenskog horizonta kako bi snižavanjem troškova zaduživanja pomogla prezaduženoj eurozoni.

TOKIO - Na azijskim burzama cijene dionica danas su blago ojačale, dok investitori gaje nade da će Europa poduzeti nove mjere za rješavanje dužničke krize, a SAD i Kina nove gospodarske poticaje. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je jutros porastao 0,78 posto, na 8.794 boda. Ojačale su i cijene dionica na većini ostalih azijskih burzi, pri čemu u Hong Kongu za 0,29 posto, a u Australiji za 0,5 posto. "Potresi u Europi jenjaju i to ponešto doprinosi raspoloženju", izjavio je savjetnik u australskoj investicijskoj tvrtki Lonsecu, Michael Heffernan. No, dodaje da unatoč nešto većoj sklonosti tržišnih sudionika ulaganju u rizičnu imovinu, poput dionica rudarskih kompanija i proizvođača strateških sirovina, on ipak više preferira australske blue-chip dionice koje nisu povezane s rudarstvom. Raspoloženje na azijskim tržištima dionica popravilo se i zbog blagog pada troškova zaduživanja Španjolske i Italije u ponedjeljak, u očekivanju da će Europska središnja banka ujesen donijeti nove monetarne mjere radi izlaska eurozone iz dužničke krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙