FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA - Dva najveća grčka zajmodavca, National Bank i Eurobank, podastrijet će ponude za kupnju posrnule grčke podružnice francuske banke Credit Agricole, čime je broj kandidata porastao na tri, prenosi Reuters informacije iz anonimnih bankarskih izvora. Dva zajmodavca time su se pridružila manjem konkurentu Alpha Banku u borbi za Emporiki, koji Credit Agricola pokušava prodati kako bi smanjio izloženost krizi u Grčkoj. Rok za dostavljanje ponuda istječe u srijedu. National Bank i Eurobank već su signalizirali zainteresiranost za kupnju, ali su tek danas najavili ponude za Emporiki. Grčki fond za podršku bankama izvijestio je potencijalne kupce da će prodaju odobriti samo u slučaju da posrnuli zajmodavac bude raspolagao odgovarajućim financijskim kapacitetima i ako bude dokapitaliziran prije prodaje. To znači da će Credit Agricole vjerojatno morati ulagati novac u podružnicu kako bi je se mogao riješiti. Grčke su banke izložene pritisku da se konsolidiraju kako bi preživjele surovu dužničku krizu zbog koje su prisiljene crpiti likvidnost iz središnje banke, budući je strah od izlaska Grčke iz eurozone klijente potaknuo na povlačenje depozita.

BRUXELLES - Grenland je novi "eldorado" zahvaljujući bogatim neiskorištenim nalazištima dragocjenih rijetkih minerala zemljine kore a hitra je Kina već daleko odmakla u nastojanjima da si osigura pristup, upozorio je povjerenik Europske unije za industriju Antonio Tajani. On je sredinom lipnja posjetio Grenland kako bi parafirao sporazum koji bi EU osigurao pravo udjela u eksploataciji rijetkih minerala zemljine kore, važnih sirovina za sofisticirane tehnološke proizvode u rasponu od mobitela do raketa. Po tom će sporazumu Europa grenlandskim vlastima plaćati 35 posto zarade od projekata vađenja ruda u grenlandskom obalnom pojasu. Bruxelles također nudi tehnološka znanja i ekološki prihvatljive metode vađenja tih sirovina. Iako je Grenland još uvijek pod danskom upravom, prije gotovo 30 godina pregovorima je utanačio istupanje iz zajednice koja je u međuvremenu izrasla u Europsku uniju. Iako je obvezan poštivati određene sporazume, gotovo je potpuno autonoman temeljem odgovarajućeg ishoda referenduma iz 2009. o odnosima s Kopenhagenom.

BEOGRAD - Kineska tvrtka za izgradnju mostova i cesta CRBC uputila je srbijanskom državnom poduzeću Koridori Srbije službenu ponudu vrijednu 2,5 milijardi eura za financiranje i izgradnju preostalih dionica autoceste od Beograda do granice s Crnom Gorom. Ravnatelj "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić izjavio je da ponuda kineske tvrtke iznosi 2,5 milijardi eura te da je riječ o izgradnji triju velikih dionica od Beograda do Preljine, od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine 270 kilometara. Ponudu je ocijenio "vrlo atraktivnom", a podupro ju je i srbijanski ministar prometa Milutin Mrkonjić. Po Mišićevim riječima, ponuda kineske tvrtke utemeljena je na odluci kineske vlade da za projekte u jugoistočnoj Europi odobri kredit od deset milijardi dolara. Kako je rekao, predviđeno je da 40 posto radova na koridoru 11, kojeg je dio spomenuta autocesta, izvode srbijanske, a 60 posto kineske tvrtke. Kineska tvrtka ponudila je rok od 2,5 godine za izgradnju dionica te autoceste, pod uvjetom da su prethodno završene sve procedure. Ista tvrtka već gradi most na Dunavu između Zemuna i beogradskog naselja Borče.

AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač sportskih vozila Spyker objavio je u ponedjeljak da od General Motorsa traži tri milijarde dolara odštete zbog navodnog namjernog guranja njegove švedske podružnice Saab u bankrot. Saab Automobile spadao je među najpoznatije švedske brandove, a počeo je proizvoditi automobile još 1947. U prosincu 2011. objavio je stečaj, nepune dvije godine nakon što ga je bivši vlasnik GM prodao Spykeru. Stečaj je uslijedio nakon nekoliko neuspješnih pokušaja privlačenja kineskih ulagača. Spyker je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak naveo da u tužbi traži "odštetu za nezakonite GM-ove poteze kojima je američka kompanija nastojala izbjeći konkurenciju Saaba na kineskom tržištu". Nizozemsko poduzeće podiglo je tužbu protiv GM-a pred jednim okružnim sudom u SAD-u.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da mnogi ulagači sumnjaju u efikasnost mjera koje je najavila Europska središnja banka (ESB) u sklopu nastojanja da se obuzda dužnička kriza u eurozoni. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,2355 dolara, spustivši se s najviše razine od 5. srpnja od 1,2444 dolara, koju je dosegnuo u azijskoj trgovini. Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njome trgovalo po 96,70 jena. Dolar je također oslabio prema jenu, i to 0,2 posto, kliznuvši na 78,30 jena, ali se ipak zadržao iznad najniže razine u dva mjeseca, koju je zabilježio prošlog tjedna. Na početku trgovanja u novom tjednu euro je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u mjesec dana, poduprt optimizmom ulagača zbog najave ESB-a da će intervenirati kupovinom obveznica kako bi smanjio visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije u narednim mjesecima. Analitičari pak upozoravaju na neizvjesnost koja obavija ESB-ov plan, predviđajući nove nevolje za eurozonu prije konačnog razrješenja krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙