FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) zadržala je u srijedu kreditni rejting Španjolske na 'BBB+/A-2' zbog čvrste ustrajnosti te članice eurozone na gospodarskim i fiskalnim prilagodbama, no zadržala je negativnu prognozu za rejting. U svom priopćenju S&P navodi kako očekuje da će španjolski dug, promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), ostati ispod 80 posto nakon 2015. godine, budući da će zajmovi posrnulim bankama vjerojatno u konačnici biti na teret članica eurozone. Uspjeh napora koje poduzima španjolska vlada uvelike će ovisiti o odvažnim potezima eurozone kojima se žele smanjiti tržišni pritisci, uključujući i financijsku pomoć drugih europskih zemalja i Europske središnje banke (ECB), tumače u toj rejting agenciji.

ZAGREB - Aktivnosti u američkom industrijskom sektoru u srpnju su rasle po najslabijoj stopi u zadnje gotovo tri godine, budući europska dužnička kriza te gospodarske i političke neizvjesnosti u SAD-u nagrizaju potražnju, pokazuju podaci londonske istraživačke tvrtke Markit. Prema konačnim podacima te tvrtke, indeks menadžera nabave (PMI) je u američkom industrijskom sektoru za srpanj iznosio 51,4 posto, što je ispod procjena analitičara od 51,8 bodova te lipanjskog podatka u visini 52,5 bodova. Riječ je o najnižoj razini tog indeksa od rujna 2009. "Ako nastave padati izvozne narudžbe i slabiti domaća potražnja, doći će do pada aktivnosti u američkom industrijskom sektoru u trećem tromjesečju", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

NEW YORK - Američke privatne kompanije u srpnju su otvorile više novih radnih mjesta nego što se očekivalo, ukazujući na poboljšanje stanja na tržištu rada u SAD-u, iako je tempo zapošljavanja još daleko od snažnog. Prema podacima agencije za zapošljavanje ADP, poslodavci u privatnom sektoru u srpnju otvorili su 163.000 novih radnih mjesta, što je više od očekivanih 120.000. Ipak, to je i nešto manje u odnosu na 172 tisuće radnih mjesta otvorenih u lipnju, pokazuju revidirani podaci te agencije. "SAD nastavlja bilježiti redovito povećanje broja radnih mjesta u privatnom sektoru, premda uz vrlo nisku stopu rasta", kazao je Eric Stein, portfelj menadžer u tvrtki Eaton Vance Management u Bostonu.

LJUBLJANA - Porezni obveznici u Sloveniji nominalno duguju državi više od 1,5 milijardi eura, ali popis najvećih poreznih dužnika vjerojatno neće biti objavljen s imenima i prezimenima i nazivima tvrtki, zbog ocjena da bi to moglo biti poslovno kontraproduktivno. "To bi zatrovalo poslovni okoliš i pitanje je bi li netko s takvim ubuduće htio poslovati", izjavio je u srijedu za Slovenski radio predsjednik slovenske gospodarske komore Samo Hrabar Milič. Nakon što je popis najvećih hrvatskih poreznih dužnika u utorak objavilo hrvatsko ministarstvo financija, u Sloveniji su se pojavile informacije da sličnu akciju namjerava provesti i vlada premijera Janeza Janše. Neki mediji navode da je ta mogućnost spomenuta u koalicijskom ugovoru stranaka u sadašnjoj vladi, a ministarstvo financija izjavilo je u utorak da je mogućnost objave popisa poreznih dužnika još u razmatranju.

FRANKFURT - Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel izvijestio je u srijedu da je višim cijenama i novim proizvodima uspio u drugom ovogodišnjem tromjesečju nadoknaditi slabu prodaju na tržištima južne Europe. U drugom ovogodišnjem tromjesečju Henkel je na razini grupe ostvario prodaju od 4,21 milijardi eura, u skladu s očekivanjima analitičara. Ponajviše je poskupljenje cijena svih njegovih proizvoda, od deterdženata do ljepila, poduprlo rast prihoda od prodaje za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, prilagođena operativna dobit dosegnula je 609 milijuna eura, što je iznad očekivanja analitičara, koja su se kretala oko 590 milijuna kuna. No, u Henkelu očekuju da će na tržištima i dalje vladati nesigurnost. "Konkretno, posljedice dugova i financijske krize u velikom broju zemalja i dalje će predstavljati izazovno okruženje", naveo je u priopćenju izvršni direktor Kasper Rorsted. I ostali vodeći proizvođači robe široke potrošnje izvijestili su o izazovnim tržišnim uvjetima. Tako je Procter&Gamble izdao upozorenje o dobiti, a Reckitt Benckiser o nižim poslovnim rezultaima zbog teških uvjeta poslovanja na području južne Europe.

FRANKFURT - Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u srijedu da je u drugom tromjesečju ostvario rekordnu prodaju, ali i 28 posto manju dobit nego u istom lanjskom razdoblju, zbog povećanih troškova ulaganja u nove tehnologije. Premda su prihodi te kompanije porasli za 7 posto na godišnjoj razini, na 19,2 milijarde eura, čista dobit pala je u proteklom kvartalu na 1,28 milijardi eura, s 1,77 milijardi u istom razdoblju prošle godine. BMW je poručio da je pad dobiti posljedica povećanih troškova osoblja, razvoja novih modela vozila i uvođenja novih tehnologija. U drugom tromjesečju BMW je prodao rekordnih 475.000 vozila i poručio da mu je profitna marža ostala na visokih 11,6 posto.

LONDON - Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima nakon objave novih podataka iz kineskog gospodarstva, no ulagači su na oprezu pred odluke američkog FED-a i Europske središnje banke (ECB) o mogućim novim mjerama jačanja gospodarskog rasta. Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je za 38 centi na 105,3 dolara, oporavljajući se od pada na najnižu razinu u zadnjih tjedan dana od 104,06 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 11 centi na 88,17 dolara, nakon što je dotaknula i 87,51 dolara.

LONDON - Tečaj eura prema dolaru u srijedu je blago porastao na međunarodnim tržištima u opreznoj trgovini pred ovotjedna zasjedanja središnjih banaka u SAD-u i eurozoni, s tim da se ulagači spremaju za nove mjere ECB-a kojima bi se zauzdala dužnička kriza. Euro je u takvim okolnostima bio u plusu prema dolaru svega 0,1 posto, na 1,2310 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je na manjem dobitku i prema jenu, i to od 0,2 posto, te se njome trgovalo po 96,14 jena. Američka valuta nakratko se, pak, spustila na najnižu razinu u dva mjeseca prema japanskoj, od 77,90 jena, da bi se potom stabilizirala na 78,16 jena, što znači da je u plusu 0,05 posto u odnosu na jučer. Tržišni sudionici ipak imaju na umu i moguće razočaranje u četvrtak kada zasjeda ECB. Podršku euru i drugoj rizičnoj imovini ovih su dana pružale izjave čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eura. Analitičari kažu da će većina danas biti sklonija oprezu, pa će se tečaj eura prema dolaru vjerojatno zadržati unutar uskog raspona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙