FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko u 17,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Godišnja stopa inflacije u eurozoni u srpnju se zadržala treći mjesec zaredom na visini od 2,4 posto, objavio je u utorak europski ured za statistiku Eurostat u prvim procjenama. Time se godišnja stopa inflacije već 20 mjeseci zaredom drži iznad srednjoročne ciljane inflacije u Europskoj središnjoj banci (ECB), nadomak 2,0 posto.

Analitičari, međutim, smatraju da predstoji razdoblje slabljenja inflacije. Analitičarka Jennifer McKeown iz tvrtke sa sjedištem u Londonu Capital Economics smatra da će rast cijena energenata vjerojatno ponovno oslabiti, nakon čega će dugoročnu i temeljnu inflaciju pritiskati sve dublja recesija. Ujedno je dodala, dva dana pred ključni sastanak Europske središnje banke (ECB), da i nadalje visoka stopa inflacije ne bi trebala sprječavati ECB da ovoga tjedna ili nešto kasnije poduzme daljnje poteze kako bi regiju izvukao iz recesije.

BERLIN - Nezaposlenost je u srpnju u Njemačkoj porasla, ojačavši zabrinutosti da zamah na tržištu rada tog najvećeg europskog gospodarstva gubi na snazi. Prema danas objavljenim podacima Savezne agencije za rad, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti porasla je u srpnju na 6,8 posto, s lipanjskih 6,6 posto. Broj registriranih nezaposlenih osoba, pak, povećan je za 67.000 u odnosu na lipanj, kada je ukupno bilo nezaposleno 2,876 milijuna osoba. Direktor Savezne agencije za rad Frank-Juergen Weise rast nezaposlenosti pripisuje uglavnom sezonskim čimbenicima, ali naglašava da postoje i naznake slabijeg razvoja situacije na tržištu rada.

BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas novi instrument za borbu protiv prijevara vezanih uz porez na dodanu vrijednost (PDV) - "Mehanizam za brzo djelovanje". Tim mehanizmom zemlje članice EU suočene s velikim i iznenadnim prijevarama u području PDV-a, mogle bi vrlo brzo primijeniti izvanredne mjere, koje sada važeće europsko porezno zakonodavstvo ne dopušta. Prijedlog Komisije, među ostalim, predviđa da bi zemlja članica u roku od mjesec dana, kad sumnja na prijevaru, mogla primijeniti "obrnuti mehanizam naplate" poreza, i to od onoga koji prima robu ili uslugu, a ne od dobavljača. Primjenom toga mehanizma zemlje članice ne bi morale prolaziti dugotrajan proces odobravanja mjera za borbu protiv poreznih prijevara, koje godišnje 'koštaju' nacionalne i proračun EU-a na milijarde eura. Sada svaku mjeru koja nije predviđena EU propisima, prvo mora odobriti Komisija a potom vijeće ministara, što je spor i velik posao.

ZUERICH/LONDON - Rezultati poslovanja europskih banaka u drugom tromjesečju svjedoče o brojnim ožiljcima koje su im nanijele europska dužnička kriza, međunarodne istrage zbog namještanja libora, stagnacija u gospodarstvu ili recesija te stroža pravila regulatora. Iako još uvijek profitabilne, banke su izvijestile o oštrom padu dobiti u usporedbi s razinama od prije krize, pa se ulagači brinu da bi mršavi rezultati mogli postati norma u bankovnoj industriji dok ona prolazi kroz duboke strukturne reforme. "Prilično je sumorno ozračje. Predstoji nam vrlo teško ljeto", kazao je Chris Wheeler, analitičar u Mediobanci u Londonu. U samo sat vremena, danas su četiri vodeće europske banke potvrdile da su teška vremena i pokazale koliki je njihov utjecaj na zaradu. Sergio Ermotti, izvršni direktor švicarske banke UBS koja je šokirala ulagače s oštrim padom dobiti, ukratko je protumačio ozračje. "Povratak povjerenja može se dogoditi jedino kada klijenti počnu vjerovati da postoji jasno i trajno rješenje za današnje gospodarske i političke izazove, a to će zahtijevati podosta vremena", kaže Ermotti.

FRANKFURT - Njemački trgovački lanac Metro izvijestio je da je zahvaljujući rezanju troškova, snižavanju cijena i ulaganjima u usluge uspio ostvariti 2-postotni rast dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Metro grupa, koja objedinjuje gotovinsku prodaju, supermarkete, robne kuće i trgovine elektroničkom robom, u drugom je tromjesečju ostvarila rast prilagođenog EBIT-a za 2,5 posto, na 314 milijuna eura. Analitičari su očekivali u prosjeku pad dobiti za 2 posto, na 300 milijuna eura. Prihodi od prodaje dosegnuli su u tome razdoblju 15,8 milijardi eura. "Oporavljamo se unatoč nepovoljnom okruženju", kazao je izvršni direktor Metroa, Olaf Koch. Istaknuo je da u kompaniji očekuju ostvarenje više od 120 milijuna eura ušteda putem smanjivanja troškova poslovanja, što je više nego se ranije procjenjivalo.

LONDON/NEW YORK - Tečaj eura u utorak je porastao prema dolaru na međunarodnim tržištima jer je zanimanje ulagača za rizičnom imovinom ojačalo zbog nadi da bi Europska središnja banka mogla poduzeti nove mjere za suzbijanje dužničke krize. U takvim okolnostima tečaj eura nakratko je dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,2314 dolara. Potom se stabilizirao na 1,2306 dolara, što znači da je na dobitku 0,4 posto u odnosu na jučer. Tečaj dolara prema jenu ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 78,2 jena. Euro je ojačao u odnosu na dolar temeljem potražnje uobičajene za kraj mjeseca, ali se zadržao ispod najviše razine u tri tjedna od 1,2390 dolara, na koju se popeo u prošli petak, zbog sumnji hoće li Europska središnja banka moći udovoljiti tržišnim očekivanjima s odvažnim potezima kojima bi se suzbila dužnička kriza. Očekivanja da bi ECB mogao sniziti kamatne stope pritisnula su pak tečaj eura prema australskom dolaru, koji nosi veći prinos, na rekordno niske razine. Australskom dolaru pružale su podršku izjave kineskog premijera Wena Jiabaoa da će Kina pomno prilagoditi mjere kako bi podurla posustali gospodarski rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙