FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori s optimizmom čekaju zasjedanje Feda

NEW YORK, 31. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ojačali su danas, uoči početka 2-dnevnog zasjedanja američke središnje banke na kojem bi, nadaju se investitori, mogle biti donesene nove stimulativne monetarne mjere.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na dobitku 55 boda, a tehnološki Nasdaq 7,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 2,5 boda, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Proteklih dana cijene dionica na europskim i američkoj burzi snažno su porasle, no sada su tržišta izgubila zamah, jer investitori očekuju konkretne poteze Feda, a potom u četvrtak i Europske središnje banke (ECB).

Prošloga tjedna predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio je da će učiniti sve kako bi se spasio euro, što je potaknulo nade investitora da bi ECB mogao obnoviti svoj program otkupa državnih obveznica u nastojanju da snizi troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

„Vjerujemo da ćemo se razočarati na obje strane – mislimo da će Fed odlučiti pričekati najnovije pokazatelje prije nego donese nove stimulativne mjere, dok bi ECB-ove mjere mogle biti ispod onoga što tržište očekuje, a to će vjerojatno ojačati volatilnost cijena dionica i povećati potražnju za sigurnijom imovinom poput američkog dolara“, kažu analitičari Barclaysa.

Uz financijska izvješća kompanija, nove smjernice investitorima će pristići i od makroekonomskih pokazatelja – danas se očekuju podaci o primanjima i osobnoj potrošnji Amerikanaca te indeks povjerenja američkih potrošača u srpnju.

Na europskim burzama danas se također oprezno trguje, uoči ovotjednih zasjedanja Feda i ECB-a.

Londonski FTSE oko 13,30 sati bio je u minusu 0,25 posto, pariški CAC 0,02 posto, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,58 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙