FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada prvotno je objavila da u 2012. godini očekuje rast od 0,8 posto, no ministar financija Slavko Linić u intervjuu Reutersu sada kaže da će biti zadovoljni i ako bude stagnacija. "Kasnimo u pokretanju investicijskog ciklusa. Zato smo zadovoljni ako rast bude oko nule ove godine i ako izbjegnemo pad aktivnosti. U svakom slučaju, prognoziramo rast u drugoj polovini godine", kazao je Linić. Dodao je da bi rast gospodarstva u idućoj godini mogao biti u visini do dva posto. "Ako uspijemo ubrzati tempo investicija, mogli bi postići rast do dva posto u 2013. godini", kazao je. Među ostalim, za Reuters je rekao da se nada će glavne rejting agencije dati hrvatskoj Vladi pozitivnu ocjenu za mjere koje provodi i da neće donijeti odluku o smanjenju kreditnog rejtinga Hrvatske, koji je trenutno jedan stupanj iznad špekulativnog statusa, uz negativnu prognozu. "To bi bilo vrlo važno. Mislim da fiskalna konsolidacija napreduje prema planu. Kao što sam rekao, problem ostaje naš rast, ali vjerujem da ćemo vidjeti poboljšanja i na tom području u drugoj polovini ove godine", kazao je Linić. Kazao je također da Hrvatska neće trebati sporazum s MMF-om s ciljem pomoći u provedbi reformi i fiskalne konsolidacije. Međutim, ako Hrvatskoj bude snižen rejting, kazao je Linić, takav sporazum mogao bi postati ozbiljna opcija.

ZAGREB - Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić suglasili su se u Zagrebu da treba ubrzati reviziju planova restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta, kao i poboljšati ulagačku klimu u Hrvatskoj kako bi se potaknule inozemne investicije, priopćila je u petak Delegacija EU-a. Prema priopćenju, Čačić je informirao veleposlanika Vandorena o napretku koji je postigla Vlada u uklanjanju barijera stranim ulaganjima, a na koje su veleposlanici zemalja članica EU-a upozorili početkom godine. Ostvaren je napredak u javnim nabavama, ubrzano je donošenje odluka na području oporezivanja i parafiskalnih nameta, kao i na promociji investicija, rekao je Čačić. Vandoren je osobito ustrajao na tome da Vlada bude što transparentnija u privlačenju stranih investitora i ponovio spremnost da pomogne u traženju zadovoljavajućih rješenja. Što se tiče privatizacije brodogradilišta, Vandoren i Čačić su se složili da je potrebno ubrzati reviziju planova restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta.

ZAGREB - Tržište maloprodaje u 2011. ukupno je raslo za 5,3 posto u odnosu na godinu prije, a Konzum je i dalje najznačajniji trgovac u Hrvatskoj, no nastavljen je trend smanjivanja njegove dominacije. Pokazalo je to danas objavljeno istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2011. koje je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na uzorku od 55 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj. Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište maloprodaje u 2011., unatoč nastavku krize, ukupno raslo za 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, dok je tržište veleprodaje naraslo za 2 posto. Nastavljen je i lagani rast koncentriranosti tržišta, povećan je zajednički udio prvih 10 poduzetnika na 78 posto. Nastavljen je i trend smanjivanja dominacije Konzuma, a rasta njegovih glavnih konkurenata. Konzum je ipak najznačajniji trgovac u Hrvatskoj koji drži tržišni udio nešto ispod 30 posto i lidersku poziciju u jedanaest županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu. Zahvaljujući visokom rastu prihoda prvi Konzumov konkurent u 2011. postale su Plodine. Najveći skok prihoda imao je Lidl koji je postao treći najjači trgovac u Hrvatskoj.

ZAGREB - Kunski štedni i oročeni depoziti kod banaka u Hrvatskoj u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine porasli su za 12,8 posto, dok su devizni depoziti, isključujući učinak tečaja, na godišnjoj razini ostvarili minimalan prirast od 0,2 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Štedni i oročeni - kunski i devizni - depoziti domaćih sektora kod banaka u Hrvatskoj u svibnju su iznosili 188,2 milijarde kuna i nominalno su porasli za 1,4 milijardi kuna u odnosu na mjesec prije, ali njihova je promjena u potpunosti bila posljedica učinka deprecijacije tečaja na devizne depozite. Isključi li se utjecaj slabljenja tečaja, devizni su se depoziti u svibnju povećali za samo 0,1 milijardu kuna, a kunski su depoziti gotovo stagnirali, navode analitičari središnje banke u zadnjem Biltenu HNB-a. Na godišnjoj razini pak, nastavljeni su trendovi prethodnih mjeseci, pa su tako kunski štedni i oročeni depoziti u odnosu na svibanj prethodne godine porasli za 12,8 posto ili za 4,8 milijardi kuna, a devizni depoziti, isključujući učinak tečaja, ostvarili su minimalan prirast od 0,2 posto. Kunski depoziti na kraju svibnja iznosili su 42,3 milijardi kuna, a devizni 145,9 milijardi kuna.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila 80,1 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 116,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvjestili su iz te kompanije. Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 880,3 milijuna kuna i veći su za 44,2 posto, a rast bilježe i ukupni rashodi, za 39,5 posto, na 800,2 milijuna kuna. Prihodi od prodaje porasli su 44,4 posto, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu, te iznose 853,4 milijuna kuna. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 15 posto, a izvoz 85 posto (izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 31 posto, dok izvoz u ostale zemlje sudjeluje s 54 posto). Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 128 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) ukupno je ostvareno 460,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 134 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihod od prodaje na Ericssonovu tržištu porastao je za 19 posto, na 264,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je rješenje kojim se utvrđuje da državno jamstvo za kredit Zagrebačke banke kojim će Uljanik Brodogradnja financirati novogradnju 490 - brod za prijevoz rasutih tereta ne sadrži državnu potporu u smislu Zakona o državnim potporama, priopćeno je iz te agencije. Državno jamstvo sadržano je u Ugovoru o izdavanju jamstva za uredno izmirenje kratkoročnih obveza koje je na odobrenje Agenciji uputilo Ministarstvo gospodarstva. Nakon analize Agencija je utvrdila da se državno jamstvo odnosi na iznos od 15,8 milijuna dolara, uvećano za kamate, troškove i naknade kredita te da, u skladu s propisima o dodjeli državnih potpora odnosno Odluci o objavljivanju pravila o državnoj potpori u obliku jamstava, ne prelazi više od 80 posto ukupne financijske obveze i vremenski je ograničeno.

ZAGREB - Tvrtka Belje, iz sastava koncerna Agrokor, u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od 3,4 milijuna kuna, što je na razini istog razdoblja prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Belja iznosili 696,7 milijuna kuna i manji su za 3,7 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su iznosili 655,8 milijuna kuna i manji su za 0,5 posto. Belje je u prvom polugodištu smanjilo i ukupne rashode, za 3,7 posto, na 693,3 milijuna kuna. U poslovnom izvješću tvrtke navodi se kako se poslovanje Belja odvija pod utjecajem financijske krize koja još uvijek bitno određuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj i zemljama okruženja.

ZAGREB - Odlični polugodišnji poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle danas su na Zagrebačkoj burzi privukli pozornost investitora na dionicu te kompanije u inače letargičnom trgovanju, obilježenom tek blagim jačanjem Crobexa i niskim prometima. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,10 posto, na 1.692 boda, a Crobex10 0,37 posto, na 921 bodu. Redovni promet dionicama do podneva je iznosio 2,7 milijuna kuna. Jedina s milijunskim prometom do tada je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, s 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 4,34 posto, na 1.100 kuna. Tijekom jutra cijena joj je dosegnula i 1.130 kuna. Ta je kompanija danas izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila 80,1 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 116,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U inače mirnom trgovanju, bez većih cjenovnih oscilacija, prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su tek s dvije dionice -HT-a i Adrisa. Pritom je dionica HT-a ojačala 0,13 posto, a povlaštena dionica Adrisa za 0,36 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,18 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a za 0,14 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,513827 kuna. Kuna je na dnevnoj i tjednoj razini oslabila i prema švicarskom dolaru i britanskoj funti, dok je istodobno ojačala prema američkom dolaru. U odnosu na jučerašnju tečajnicu, franak je ojačao za 0,20 posto, funta za 0,34 posto, dok je dolar oslabio za 0,95 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,258915 kuna, funte 9,625707 kuna, a američkog dolara 6,126235 kuna. Na tjednoj razini franak je ojačao za 0,15 posto, funta za 0,05 posto, a dolar oslabio za 0,05 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙