FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi danas su, u četvrtom krugu pregovora, postigli načelan dogovor o novom kolektivnom ugovoru za 60.000 državnih službenika i namještenika, a potpis ugovora očekuje se 2. kolovoza. Postignut je načelan dogovor o novom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji će vrijediti sljedeće četiri godine te o tekstu dodatka koji će regulirati iznimke u ovoj i idućoj godini. Dogovoreno je da se ovi prijedlozi razmotre na nadležnim tijelima sindikata i očekujemo da se potpis kolektivnog ugovora i dodatka obavi 2. kolovoza, s primjenom od kolovoza ove godine, izjavio je nakon današnjih pregovora potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Kao najvažniju izmjenu ističe sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz. Dogovorene su odredbe koje će za četverogodišnje razdoblje regulirati pravo na naknadu za prijevoz, kako u organiziranom javnom prijevozu, tako i u korištenju osobnog prijevoza, na način koji onemogućava zlouporabu toga prava, kazao je Mimica.

ZAGREB - Hrvatski bruto inozemni dug na kraju travnja ove godine dosegnuo je razinu od 47,4 milijarde eura, što je povećanje od 1,7 milijardi eura u odnosu na kraj prošle godine, objavila je Hrvatska narodna banka. Nakon neznatnog povećanja tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja bruto inozemni dug snažno je porastao tijekom travnja, potaknut poglavito novim zaduživanjem središnje države koja je u travnju izdala obveznicu na američkom tržištu vrijednu 1,5 milijardi dolara, napominju analitičari hrvatske središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a. Stanje duga države povećalo i zbog preuzimanja dijela inozemnih obveza triju brodogradilišta na temelju izdanih jamstava u iznosu od oko 300 milijuna eura. Dug države na kraju travnja iznosio je 8,5 milijardi eura, što čini 18 posto ukupnih inozemnih obveza, dok je udio duga države u ukupnom hrvatskom vanjskom dugu krajem prošle godine iznosio 15,3 posto. U odnosu na kraj prošle godine inozemni dug države veći je za 1,5 milijardi eura. Vanjski dug poslovnih banaka stagnira na razini od 11,8 milijardi eura. Inozemni dug ostalih domaćih sektora (trgovačka društva i nebankarske financijske institucije) na kraju travnja iznosio je 20,3 milijardi eura, a u odnosu na kraj prošle godine veći je za oko 111 milijuna eura.

ZAGREB - Polugodišnji rezultati poslovanja Grupe Podravka s ostvarenim prihodima od prodaje i u operativnoj efikasnosti podjednaki su onima iz istog razdoblja prošle godine, u kontekstu su s gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj i inozemstvu te su očekivani u tom dijelu godine, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zdravko Mršić na današnjoj konferenciji za novinare. Na rezultate je utjecala i kriza upravljanja u njihovoj kompaniji u Poljskoj, što je donijelo pad prodaje na tom tržištu u šest mjeseci ove godine za 20 posto. Poslovanje su od početka ove godine opteretili i izvanredni rashodi uslijed početnog restrukturiranja kompanije, a među kojima je i više od 37 milijuna kuna predviđenih za otpremnine 291 radniku koji će 1. rujna ove godine napustiti kompaniju. Počeli su i s restrukturiranjem portfelja proizvoda u sklopu kojeg će reducirati najmanje 500 proizvoda. Grupa Podravka u prvom je polugodištu ostvarila 1,72 milijarde kuna prihoda od prodaje, što je gotovo jednako kao i u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit pala je za 30 posto, na 39,1 milijun kuna, a operativna dobit za 18 posto, na 84,2 milijuna kuna, no bez utjecaja jednokratnih stavki neto dobit je gotovo na jednakoj razini kao i u istom razdoblju prošle godine.

ZAGREB - Grupa Viadukt u prvom je polugodištu ove godne ostvarila neto dobit u iznosu od 3,4 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani imala gubitak od 57,4 milijuna kuna, objavila je ta građevinska kompanija u polugodišnjem financijskom izvješću. Ukupni su prihodi grupe Viadukt u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 404,03 milijuna kuna, što je povećanje za 33,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno ukupni rashodi rasli sporije, za 11,2 posto, na 400,65 milijuna kuna. Prvo polugodište 2012. obilježilo je povećanje realizacije na postojećim projektima, kao i ugovaranje nekoliko značajnih novih projekata, te konačno raskid ugovora za izgradnju mosta Pelješac, navodi se u izvješću. Također se ističe kako je do povećanja realizacije došlo prvenstveno zbog konačnog riješenih formalno-pravnih i projektno-tehničkih problema na više gradilišta, a koji zbog blokade odlučivanja u investitorskim tvrtkama pod državnom ingerencijom, nisu bili adekvatno rješavani u zadnje dvije godine, što je prije svega odnosi na Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon tri trgovinska dana pada, danas je povećan za 0,57 posto, na 1.680,51 bod, dok je specijalizirani Crobex10 ostao na jučerašnjoj razini od 911,30 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 9,3 milijuna kuna, a samo je redovna dionica Adris Grupe imala milijunski promet. Redovnom dionicom Adrisa ostvaren je 3,1 milijun kuna prometa, a cijena joj se nije mijenjala i ostala je na 230 kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a, sa 872,5 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,99 posto, na 204 kune. Dionici AD Plastika cijena je povećana za 2,75 posto, na 110,10 kuna, a imala je promet od 526,2 tisuće kuna. Među nešto trgovanijim dionicama rast cijene imale su i dionice Ingre za 0,54 posto, Ine 1,30 posto, Valamar Adria Holdinga 1,65 posto, dok je cijena dionici Validusa porasla za 21,76 posto (na 2,07 kuna). Pad cijene, za 0,48 posto, zabilježila je dionica Podravke, koja je danas objavila rezultate poslovanja za prvo polugodište sa padom neto dobiti i prihodima od prodaje na razini prve polovice prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙