FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja eura zbog izjava dužnosnika ECB-a

LONDON, 25. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u srijedu je odskočio s najnižih razina u dvije godine prema dolaru na međunarodnim tržištima, nakon izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) da vidi argumente za dodjelu bankovne licence trajnom kriznom fondu eurozone koja bi mu omogućila veće zajmodavne kapacitete.

Tečaj eura nakratko je dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,21705 dolara, što znači da je na dobitku 0,9 posto u odnosu na jučer. Zadržao se međutim nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2042 dolara, na koju se spustio u utorak nakon što su dužnosnici EU-a kazali da Grčka vjerojatno neće moći vratiti dugove i da će daljnje restrukturiranje duga te zemlje biti nužno.

Euro je bio na dobitku i prema jenu te mu je tečaj dosegnuo 95,13 jena, također zahvaljujući komentarima dužnosnika ECB-a.

Za današnji skok tečaja eura zaslužne su izjave Ewalda Nowotnyja da postoje argumenti za dodjelu bankovne licence Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), što bi tome fondu omogućilo veće zajmodavne kapacitete za potrebe suzbijanja dužničke krize.

Analitičari se slažu da bi to značilo veće zajmodavne kapacitete trajnog kriznog fonda eurozone. Ipak, mišljenja su da su tržišta danas možda preveliku pažnju posvetila Nowotnyjevim komentarima, s obzirom na dosadašnje protivljenje ECB-a takvoj opciji, pa će ulagači vjerojatno nakon uzleta tečaja eura ponovo krenuti u prodaje, napominju.

Prognoze za euro ostale su vrlo negativne s obzirom na snažan rast troškova zaduživanja Španjolske koji je potaknuo zabrinutost da će toj zemlji u konačnici ipak trebati sveobuhvatan paket pomoći.

Neki tržišni sudionici su kazali da će se tečaj eura idućih dana vjerojatno spustiti ispod psihološki važne razine od 1,2 dolara. Time bi se otvorio put za moguće testiranje i najnižeg tečaja eura u 2010. godini od 1,1876 dolara.

"Tržište se ponaša očajnički i naglo reagira na svaku i najmanju pozitivnu vijest", kazao je Geoff Kendrick, valutni strateg u banci Nomura.

Od loših vijesti izdvaja se izvješće njemačkog Ifo instituta o slabljenju poslovne klime u Njemačkoj u srpnju treći mjesec zaredom, što dodatno jača bojazan da aktivnosti usporavaju u najvećem europskom gospodarstvu.

Najnovije izvješće ECB-a o kreditnim plasmanima pokazalo je da su banke otežale kompanijama dobivanje kredita u drugom tromjesečju te da se očekuje nagli pad potražnje zbog produbljivanja dužničke krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙