FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i dalje blizu najnižih razina u dvije godine prema dolaru; Ecofin nije impresionirao

LONDON/NEW YORK, 10. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio prema dolaru u utorak na međunarodnim deviznim tržištima, klizeći prema najnižim razinama u dvije godine, jer sastanak ministara financija eurozone nije donio pozitivna iznenađenja, a nervozi tržišta dodatno pridonosi saslušanje na njemačkom ustavnom sudu.

Euro je oslabio 0,33 posto prema dolaru, na 1,2273 dolara, i nedaleko je najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak. Ujedno se spustio na najnižu razinu u pet tjedana prema jenu, na 97,32 jena.

Dolar je pak oslabio prema jenu oko 0,2 posto, na 79,40 jena, dok je prema švicarskom franku ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 97,50 švicarskih centima, nadomak najviše razine u 19 mjeseci od 98,25 centima.

Iako su ministri financija eurozone produljili Španjolskoj za još jednu godinu, do 2014., krajnji rok za ispunjenje ciljanog smanjenja proračunskog manjka i odredili parametre paketa pomoći za posrnule banke u toj zemlji, nije postignut značajniji napredak po pitanju aktiviranja kriznih fondova za intervencije na tržištima obveznica, čime bi se spustili visoki troškovi zaduživanja Španjolske i Italije. Sastanak je nastavljen u utorak s preostalim kolegama iz EU-a.

U međuvremenu je na njemačkom ustavnom sudu započelo saslušanje prigovora koji je uložen u vezi ratifikacije stalnog kriznog fonda eurozone i strogih novih proračunskih pravila.

Tržišta priželjkuju brzu presudu, no neki analitičari kažu da bi mogli proći tjedni prije nego sud donese odluku, što bi Europu držalo na iglama i dodatno ojačalo pesimizam spram eura. Poznata je skeptičnost sudaca u Karlsruheu prema Europi a nepovoljna presuda mogla bi naštetiti planovima integracije.

"Vrlo malo toga očekujemo od različitih sastanaka ili ustavnog suda. Euro će vjerojatno ostati pod određenim pritiskom i svaki će pokušaj njegova jačanja biti shvaćen kao prigoda za prodaju", kazao je Ian Stannard, čelnik valutne strategije u Morgan Stanleyu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙