FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan pred summit EU-a; mogući daljnji pritisci

LONDON, 27. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu stabilizirao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, no mogao bi se naći pod pritiskom budući da tržišta ne očekuju da će summit EU-a iznjedriti nove mjere kojima bi se ublažila dužnička kriza u eurozoni.

Eurom se tako trgovalo po 1,2475 dolara, što znači da je na dnevnoj razini oslabio 0,12 posto. No, odskočio je s najniže razine u posljednja dva tjedna od 1,2441 dolara, na koju se spustio u utorak.

I prema jenu se jedinstvena europska valuta stabilizirala, te se njome trgovalo po 99,334 jena. Dan ranije spustila se na najnižu razinu u dva tjedna od 98,74 jena.

Dolar je bio u plusu i prema jenu, ojačavši oko 0,2 posto, na 79,63 jena.

Splasnule su nade ulagača da će dvodnevni summit EU-a donijeti napredak u smjeru uvođenja euroobveznica, poglavito nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da Europa neće zajednički snositi teret državnih dugova "dok god sam ja živa".

"Ulagači čekaju neizbježno, a to je da političari vjerojatno neće učiniti ono što je potrebno", kazao je Neil Mellor, valutni analitičar u Bank of New York Mellon.

Iako su njemački dužnosnici umanjili očekivanja većeg napretka na summitu, ulagači su ipak bili neskloni agresivnijim prodajama eura za slučaj da se ipak učini korak naprijed u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Neki trgovci kažu da bi olakšanje euru pružilo iznošenje makar glavnih koraka u smjeru uspostave bankovne unije, odnosno dogovor o aktiviranju kriznog fonda eurozone za kupovine talijanskih i španjolskih obveznica, čime bi se smanjili visoki troškovi zaduživanja tih dviju prezaduženih zemalja.

Talijanski troškovi zaduživanja na rok od šest mjeseci danas su dosegnuli 2,957 posto, najvišu razinu od prosinca. Kratkoročni troškovi zaduživanja Madrida jučer su gotovo utrostručeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙