FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi. Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna. Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga. U ovom trenutku mjere Vlade pokazuju da nam ne treba MMF, išli smo u pregovore sa sindikatima, ide restrukturiranje javnih poduzeća. Vlada je pokazala da je spremna sama mijenjati zemlju i da to može bez MMF-a, ističe Linić. Pregovori sa sindikatima za Linić su "veliko pozitivno iznenađenje", jer su svi, izuzev sindikata obrazovanja, pokazali razumjevanje, shvatili situaciju, prihvatili ozbiljne razgovore, no "šok" za njega su poduzetnici koji se protive promjenama. "Sa sindikalne scene ugodno iznenađenje, a s strane poslodavaca otpor promjenama", rekao je. Poslodavcima je smanjen doprinos za zdravstveno za dva postotna boda, što je tri milijarde kuna, a građanima smo nametnuli veći PDV, kaže Linić koji ne može razumjeti ni prigovore poduzetnika za antipoduzetničku klimu kada je riječ o nizu zakonskih rješenja.

ZAGREB - Četiri sindikata javnih službi učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata neće pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama. Navodi se to između ostalog u odgovoru koji su ti sindikati danas uputili Vladi vezano uz prijedlog za arbitražno rješavanje spora nastalog povodom prijedloga izmjena i dopuna TKU za službenike i namještenike u javnim službama. Napominju kako se sukladno članku 9. TKU i članku 274. Zakona o radu ugovorne strane mogu dogovoriti da spor iznesu pred arbitražu, a arbitraža je moguća samo temeljem sporazuma stranaka. "S obzirom da arbitraža nije obavezna, nećemo pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se naše članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna TKU, iz razloga što ne možemo dopustiti da arbitražni ishod eventualno uskrati članovima očitovanje o navedenom prijedlogu. Naime, postoji mogućnost da članovi prihvate prijedlog izmjena i dopuna TKU pri čemu arbitraža ne bi bila potrebna", stoji u odgovoru Matice. U tom slučaju pristupit ćemo potpisivanju, a u slučaju odbijanja prijedloga na referendumu tada se otvara mogućnost rješavanja spora i arbitražom, kažu u Matici.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je rješenje kojim se utvrđuje da državno jamstvo za kredit Privredne banke Zagreb (PBZ), kojim će Uljanik plovidba financirati primopredajne rate za tanker Istra, ne sadrži državnu potporu u smislu Zakona o državnim potporama. Državno jamstvo sadržano je u prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva u korist PBZ-a koju je na odobrenje Agenciji uputilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, objavila je Agencija. "Nakon analize prijedloga odluke o davanju državnog jamstva te nacrta ugovora o dugoročnom kreditu PBZ-u, Agencija je utvrdila da se državno jamstvo odnosi na iznos od 27,6 milijuna dolara, uvećano za kamate, troškove i naknade kredita te da, u skladu s propisima o dodjeli državnih potpora odnosno Odluci o objavljivanju pravila o državnoj potpori u obliku jamstava, ne prelazi više od 80 posto ukupne financijske obveze", navodi se.

KOSTRENA - U remontnom brodogradilištu Vikor Lenac danas je svečano pušten u rad novi dok, vrijedan 6,8 milijuna eura, koji je sagrađen u ukrajinskom brodogradilištu Kherson State Plant Pallada. Dok, čija je gradnja financirana zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kompozitnog je tipa s betonskim pontonima i čeličnim tornjevima. Dugačak je 155,5 metara, širine 32,4 metra, a nosivost mu je 8500 tona. Ciljano tržište novog doka su manji brodovi, tj. tankeri za prijevoz kemikalija, trajekti i manji putnički brodovi, manji brodovi za opći teret i kontejneri te preinake manjih off shore brodova. Novi dok povećat će kapacitet brodogradilišta i osloboditi dio kapaciteta ostalih dokova, a u njega može ući oko 60 posto brodova koji plove Mediteranom. Brodogradilište Viktor Lenac sada ima tri doka. Predsjednik Uprave Robert Škifić kazao je da će brodogradilište sada biti flesksibilnije, ali da je teško predvidjeti koliko će imati posla jer da je za remontno brodogradilište teško predvidjeti poslovanje u razdoblju duljem od mjesec, dva. Najavio je da će brodogrdailište Viktor Lenac nastaviti s ulaganjima i da u uređenje i opremu planira uložiti još 24 milijuna eura. Uredit će nekoliko vezova, nabaviti nove dizalice i drugo.

ZAGREB - Niska likvidnost s tek 5,3 milijuna kuna redovnog prometa i pad dioničkih indeksa obilježili su zadnji dan ovoga tjedna na Zagrebačkoj burzi. Crobex je dan završio s padom od 0,45 posto, na 1.693,33 boda, a Crobex10 smanjen je za 0,50 posto, na 925,23 boda. Na listi milijunaša našla se samo dionica Valamar Adria Holdinga s prometom od 1,3 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla 0,42 posto, na 93 kune. Po prometu slijede dionice HT-a kojih je protrgovano za 537,2 tisuće kuna, a cijena im je porasla 0,24 posto, na 206 kuna. Više od 519,5 tisuća kuna prometa ostvarila je dionica Vira čija je cijena porasla 4,31 posto, na 509 kuna. Dionica Ingre je ostvarila 274,4 tisuće kuna prometa, uz pad cijene od 1,25 posto, dok je dionica Vupika prodano za 254,9 tisuća kuna, a cijena im je porasla 2,46 posto. Na vrijednosti je dobila i dionica Viadukta, za 5,27 posto, a promet tom dionicom iznosi 111,9 tisuća kuna. Među trgovanijim dionicama cijena je pala dionicama AD Plastika za 0,82 posto, Kraša za 1,29 posto, Instituta IGH za 3,60 posto, itd. Dionici Validusa, nad kojim je jučer Trgovački sud u Varaždinu otvorio stečajni postuka, cijena je pala za čak 67,14 posto, na 1,15 kuna, uz promet od oko 61 tisuću kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙