FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SUBOTICA

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine, obilježila je u Subotici 22 godine od osnutka. Predsjednik stranke Petar Kuntić je u tom povodu u subotu izjavio kako se DSHV nalazi pred novim izazovima jer poslije više godina s koalicijskim partnerom - Demokratskom strankom, prelazi u oporbu. "Ne smatram da će zbog te, lošije pozicije doći do osipanja stranke, jer ćemo sada slobodnije ukazivati na naše probleme, čime ćemo biti upadljiviji i karizmatičniji", izjavio je među ostalim Kuntić. Pomoć stranci i zajednici u borbi za očuvanje identiteta i rješavanju otvorenih pitanja Hrvata u Srbiji obećala je tom prigodom visoka izaslanica hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predstojnica Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Daria Krstičević. "Poruka koju želim prenijeti jest da je Hrvatska uz vas. Vaša opstojnost na ovim prostorima od neprocjenjive je važnosti ne samo za vas već i vašu domovinu", priopćila je ona okupljenima članovima i simpatizerima DSHV-a na svečanoj akademiji u subotičkoj Gradskoj kući. Ona je naglasila da će Državni ured za Hrvate izvan domovine "nastaviti i unaprijediti aktivnosti i skrb matične domovine za poboljšavanje položaja Hrvata u Srbiji i ostvarenje njihovih prava". Na svečanosti u povodu obljetnice stranke, vodstvo i članstvo DSHV podržali su i obećali im potporu predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg, te predstavnici Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), grada Osijeka i Sesveta.

BEJRUT

Promatrači UN-a razmješteni u Siriji u subotu su posjetili Tremseh, selo u središnjem dijelu te zemlje u kojemu je vojska sirijskog režima u četvrtak ubila više od 150 ljudi, rekla je za France presse glasnogovornica UN-ove misije Sausan Ghosheh. Ghosheh je također kazala kako je grupa promatrača odmah otišla na mjesto gdje se dogodio masakr. "Da, ušli su u Tremseh", potvrdila je, dodavši kako su ondje stigli konvojem koji čini 11 vozila. Ustanik iz Hame, Abu Gazi potvrdio je da su se promatrači sastali sa stanovnicima te "obavili inspekciju mjesta na kojima su se zločini dogodili". Prema informacijama Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, u četvrtak je u sirijskom selu Treimsi u granatiranju i sukobima ubijeno više od 150 ljudi, među kojima je bilo i više desetaka ustanika. Velik broj žrtava, među kojima je bilo puno žena i djece, smrtno je stradao nastojeći pobjeći pred pucnjavom i granatama.

BEJRUT

Novoobjavljeni podaci o masakru kraj sirijskoga grada Hame pokazuju kako je to ipak možda bio neravnopravan sukob dobro naoružane sirijske vojske i lokalnih boraca s lakim naoružanjem, izvješćuje u subotu The New York Times u online izdanju. Promatrači Ujedinjenih naroda koji su još u Siriji poslali su u subotu ekipu u selo Tremseh da ondje otkriju što se točno dogodilo, kazala je Susan Ghosheh, glasnogovornica promatrača u glavnome sirijskome gradu Damasku. Na temelju kombinacije videa, snimaka priznanja brojnih zarobljenih boraca i podataka dobivenih od aktivista izvan toga područja, upućuje se na zaključak da se u četvrtak ipak dogodio vojni okršaj snaga predsjednika Bašara Al-Asada i lokalnih boraca iz Tremseha, sela od 11 tisuća stanovnika, 30-ak kilometara sjeverozapadno od Hame. Bitka je, čini se, završila pokoljem pobunjenika. Snimke koje su se pojavile na internetu, a koje su izvor većine podataka o stanju u Siriji, pokazuju da su žrtve mladi muškarci koji su mogli sudjelovati u borbama. Na jednoj je snimci 15 tijela, a na drugoj je skupina mladića u civilnoj odjeći s osobnim naoružanjem, a tvrdi se da je riječ o pojačanju poslanome u Tremseh. Otvaraju se i nova pitanja o ukupnome broju stradalih, piše New York Times. Aktivisti su isprva tvrdili da ih je bilo više od 160, a drugi izvori i više od 200. Sirijski opservatorij za ljudska prava, oporbena skupina sa sjedištem u Velikoj Britaniji i s mrežom kontakata u Siriji, objavila je da može potvrditi samo 103 imena, kao i da je u 90 posto slučajeva riječ o mladim muškarcima. Sirijsko nacionalno vijeće, krovna oporbena skupina u egzilu isprva je objavila popis od 20 imena, uglavnom muškaraca od 19 do 36 godina, te jednoga šestogodišnjeg dječaka.

CLUJ

Suspendirani rumunjski predsjednik Traian Basescu pozvao je birače da se usprotive njegovu opozivu, okupivši u subotu svoje pristaše u transilvanijskom gradu Cluju protiv onoga što je nazvao "državnim udarom protiv vladavine prava". Europska unija kritizirala je ljevičarskog premijera Victora Pontu zbog njegove kampanje za smjenu Basescua, njegovog dugogodišnjeg političkog suparnika. Rumunjski birači se o opozivu predsjednika trebaju izjasniti na referendumu 29. srpnja. Basescu, čija je popularnost pala sa 65 posto prije sedam godina, na sadašnjih oko 10 posto, dobio je glasnu potporu više tisuća okupljenih na skupu u Cluju, uporištu njegovih saveznika i bivšeg premijera Emila Boca. "Molim sve Rumunje, bez obzira na njihovo mišljenje, da izađu i glasaju", rekao je Basescu pred oko 10.000 okupljenih na središnjem trgu u Cluju, na temperaturi od 33 stupnja Celzija. "Uvjeren sam da ćete reći ne zlouporabi i državnom udaru protiv vladavine prava u Rumunjskoj", kazao je. Pokušaj opoziva predsjednika države najnoviji je sukob između dvije dominantne političke snage u Rumunjskoj - Pontinih socijalista koji su reformirani nasljednici Komunističke partije pokojnog diktatora Nicolae Ceausescua i Basescuovih demokratsko-liberalnih saveznika.

KAIRO

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u subotu u posjet Egiptu gdje će se sastati s s novoizabranim egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem, ministrom vanjskih poslova Kamelom Amrom i drugim dužnosnicima. Ona će tijekom dvodnevnog posjeta od egipatskih vojnih i civilnih čelnika zatražiti da surađuju kako bi dovršili demokratsku tranziciju, izjavio je jedan američki dužnosnik. "Ona će potaknuti (zapovjednika vojnog vijeća maršala Huseina) Tantavija i Mursija te civilno društvo da se angažiraju na dijalogu i izbjegnu sukobe koji bi mogli voditi do skretanja tranzicije", rekao je taj dužnosnik.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama ponovno je u subotu zatražio ukidanje fiskalnih olakšica za najbogatije američke državljane i produljenje poreznih olakšica za veliku većinu Amerikanaca, kazavši kako bi nakon toga, a u skladu s predviđenim planom, 98 posto američkih obitelji moralo plaćati manje poreze, prenose agencije.

Obama je to kazao u svojem tjednom obraćanju naciji putem radija i interneta. "Preostalih dva posto Amerikanaca morat će plaćati nešto više poreze, jer njihovi godišnji prihodi prelaze iznos od 250.000 dolara", rekao je Obama. "Dakle, Amerikanci koji zarađuju najviše morat će plaćati poreze kao u doba kada je predsjednik SAD-a bio Bill Clinton", također je kazao Obama, od Kongresa zatraživši da se izjasni o tom pitanju. Američki predsjednik Barack Obama sljedećeg će tjedna pojačati ritam svoje predizborne kampanje te provesti četiri od pet radnih dana izvan Washingtona, prema tjednom programu objavljenom u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙