FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 10. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska u ovoj godini očekuje pozitivan rast BDP-a, ali ne u ranije predviđenim okvirima od 0,8 posto, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar financija Slavko Linić, koji je kao promatrač sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije, upitan za komentar najnovije procjene HNB-a o kretanju BDP-a za ovu godinu. Znali smo da će prilike u gospodarstvu biti teške, da je dobar dio industrijskih pogona ili zatvoren ili je u mirovanju i to je bio razlog što smo se najviše okrenuli državnim investicijama u području vodoprivrede, željeznice i energije. Ali, očito je da i nama treba vremena i da u prvih šest mjeseci imamo dosta loše rezultate. Na nama je da pokušamo sustići vrijeme i u drugom polugodištu pokrenemo investicije i okrenemo te negativne trendove. Ako to napravimo s državnim investicijama uvjeren sam da će i privatni sektor krenuti sa svojim investicijama, rekao je Linić. Kazao je da je s Europskom komisijom dogovoren model kojim će se kroz privatizirano brodogradilište Uljanik privatizirati i riječko brodogradlište "3 maj". "Na taj bi način omogućili da oba gornjojadranska brodogradilišta opstanu na tržištu", rekao je Linić.

ZAGREB - Za najnovija predviđanja HNB-a o padu BDP-a u ovoj godini od 1,6 posto, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas su rekli kako se nadaju da se takve crne prognoze ipak neće ostvariti te da vjeruju da će druga dva kvartala ove godine donijeti pojačane investicije i preokrenuti taj trend. Ministri su to kazali odgovarajući na upit novinara nakon konferencije za medije na kojoj su izvijestili o 30 milijuna kuna pomoći za pripremu i doradu 32 razvojna projekta koja se pripremaju za natječaje za povlaćenje sredstava iz EU fondova. Iz perspektive prva dva kvartala ove godine moguće je da na kraju godine bude tako kako kaže HNB, ali u tome nije dovoljno percipirano ono što bi mogao biti efekt dobre turističke sezone i onog što Vlada uporno priprema, kazao je Grčić. Očekuje da će to početi davati rezultate u smislu pokretanja projekata do kraja godine. U drugom dijelu godine mora se dogoditi investicijski bum i kroz javna poduzeća, kaže Grčić koji očekuje da će to ići ka smirivanju stanja, a možda dovesti i do rasta, odnosno pozitivne stope BDP-a. Maras kaže kako se znalo da prva dva kvartala ove godine neće biti lako, ali očekuje da će druga dva kvartala pokazati prve rezultate onog što je Vlada radila i da stopa BDP-a neće biti negativna nego pozitivna.

ZAGREB - Vlada i sindikati javnih službi sutra će nastaviti pregovore o prijedlogu izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, a prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena TKU-a vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog. Po dosadašnjim najavama, izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi, dok na to ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara. Predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je Hini kako je Vladin prijedlog prihvatljiv jer se odustalo od ideje o smanjenju naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža, te je bolje riješeno pitanje naknade za prijevoz. S druge strane, čelnici sindikata obrazovanja i znanosti najavljivali su proteklih dana da neće potpisati izmjene TKU-a dok im se ne zajamči da će božićnice i regresi biti isplaćeni nakon što prođe kriza, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također je tražio da se iz Zakona o reprezentativnosti, koji je Vlada poslala u Sabor, povuče odredba koja jača ulogu strukovnih sindikata.

ZAGREB - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU potpisalo je danas s 50 predstavnika županija, lokalne samouprave i razvojnih agencija sporazume o dodjeli tehničke pomoći u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna za potporu pripreme i dorade odabrana 32 razvojna projekata javne, poslovne, turističke i kulturne infrastrukture koji su već spremni ili će biti za financijsku potporu iz EU fondova. Ukupna vrijednost tih projekata procjenjuje se na pola milijarde eura ili 3,5 milijarde kuna. O tome je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su bili i ministri poduzetništva i obrta Gordan Maras i znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo. Programom tehničke pomoći omogućit će se dalja razrada odabrana 32 projekta i povećati njihova sposobnost za prijavu na natječaje u okviru pretpristupnih programa IPA i kasnije strukturnih fondova EU-a. To je ujedno prvi put, kazao je Grčić, da država na taj način pomaže razradu i stvaranje razvojnih projekata za fondove EU-a. Projekti se odnose na najrazličitija područja, od poduzetništva i turizma, preko kulture i znanosti do visokih tehnologija i zaštite okoliša i razvijaju se doslovce u cijeloj Hrvatskoj.

SPLIT - Više od pola milijuna dolazaka turista evidentirano je u prvoj polovici ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je za 8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a ostvarenih 2,2 milijuna noćenja predstavlja povećanje za 5 posto, izneseno je prigodom današnjeg sastanka ministra turizma Veljka Ostojića s predstavnicima te županije, grada Splita, županijske Turističke zajednice te gospodarstvenicima u turizmu. Ostojić je naglasio kako će Ministarstvo i ubuduće podupirati kvalitetne turističke projekte, pogotovo one vezane uz razdoblja pred i posezone, kao i projekte vezane uz razvoj turistički nerazvijenih područja. Osvrnuo se i na segment razvoja privatnog smještaja, dodavši kako Ministarstvo, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, priprema novi projekt formiranja nacionalne udruge privatnih iznajmljivača. Predstavnicima županije čestitao je na strateškim dokumentima koje su usvojili s ciljem upravljanja turističkim razvojem, a predstavnicima grada na tranziciji koju je Split učinio u posljednjih nekoliko godina u preobrazbi iz tranzitne turističke destinacije u poželjno turističko stacionarno odredište.

RIJEKA - Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku danas će ugasiti sva svjetla u tvrtki, a od petka će, ne dobiju li do sutra informacije o sudbini tvrtke, svi na kolektivni godišnji odmor i kemijska postrojenja ostaviti bez nadzora, izjavio je danas dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Kazao je da jučer ni danas iz mjerodavnih ministarstva nije uspio dobiti informacije o sudbini tvrtke te da je sutra, tj. srijeda, rok koji je naveo sam ministar financija Slavko Linić. "O namjeri da u petak, nakon 'posljednje večere' u javnoj kuhinji za obitelji radnika Dine, odemo na kolektivni godišnji odmor i napustimo naša radna mjesta obavijestit ćemo obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića, koji je i predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje", rekao je Mihaljević. Naglasio je da radnici više ne mogu izdržati višemjesečnu agoniju, da će u petak, 13. srpnja, kemijska postrojenja Dine ostati bez nadzora i da će za to netko drugi, a ne radnici, morati preuzeti odgovornost.

ZAGREB - Trgovački lanac Plodine izdao je danas obveznice u nominalnom iznosu od 50 milijuna kuna, a dospijeće obveznica je 10. srpnja 2015. godine, objavili su iz tog trgovačkog lanca putem Zagrebačke burze. Kamatna stopa obveznica je fiksna i iznosi 9,0 posto, a isplaćivat će se polugodišnje. Sredstva prikupljena izdanjem obveznica Plodine su iskoristile za djelomično prijevremeno refinanciranje obveza po ranije izdanim obveznicama koje dospijevaju 4. ožujka 2013. Plodine su izdanjem obveznica refinancirale postojeće obveznice u nominalnom iznosu od 37,3 milijuna kuna, navodi se u priopćenju. Preostali iznos postojećih obveznica u optjecaju je 62,7 milijuna kuna, a s novim izdanjem od 50 milijuna kuna, ukupno je u optjecaju 112,7 milijuna kuna obveznica Plodina.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,27 posto, na 1.660,77 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,33 posto, na 908,94 boda. Redovni promet Burze iznosio je 5,8 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala milijunski promet. Dionicom HT-a ostvareno je 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,40 posto, na 203,03 kune. Cijena dionice Ingre danas je pala za 12,78 posto, na 4,30 kuna, uz promet od 662,3 tisuće kuna. Zagrebačka burza danas prije podne dionicu Ingre svrstala je u segment promatranja zbog, kako su naveli, "neprovjerenih medijskih napisa o mogućem stečaju društva". Prema tim medijskim napisima jučer je istako rok od 60 dana neprekidne blokade Ingrinih računa, što znači da sada svaki njen vjerovnik može pokrenuti stečaj te tvrtke. Za 473,8 tisuća kuna trgovalo se dionicom Valamar Adria Holdinga, kojoj je cijena pala za 0,11 posto, na 91,90 kuna. Za 4,24 posto, na 150,33 kune, pala je danas cijena dionici Konzuma, koje je protrgovano za 448,4 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙