FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice na najnižoj razini u tjedan dana

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u ponedjeljak na najnižu razinu u tjedan dana nakon što su sumorni ekonomski podaci pogodili rudare a vodeći njemački trgovac potvrdio porazni utjecaj krize u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,5 posto na 5.636 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,2 posto na 6.396 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.156 bodova.

Kineska inflacija u lipnju bila je slabija no što se očekivalo i zajednos sa slabim podacima iz japanskog uslužnog i proizvodnog sektora utjecala je na raspoloženje nakon razočaravajućih prošlotjednih američkih podataka o broju otvorenih novih radnih mjesta u prošlom mjesecu.

"Jasno je da je usporavanje malo snažnije nego što su tržišta očekivala", tumači Benoit Peloille iz tvrtke Natixis.

Za dionice bilo bi poticajno kada bi slabi podaci doveli do dodatnih potpornih mjera monetarne politike, kao što je treći ciklus kvantitativnog ublažavanja američkog Feda. Takav potez ni u kom slučaju nije izvjestan a i Europska središnja banka prošlog je tjedna razbila nade nekih ulagača o novim jeftinim dugoročnim kreditima za banke (LTRO).

Najveći je gubitnik u takvom okruženju bio sektor baznih resursa, čije se cijene i potražnja oslanjaju na snažan svjetski gospodarski rast. U prosjeku oslabio je 1,2 posto.

Španjolske dionice imale su slabiju izvedbu, uz pad indeksa IBEX za 1,8 posto, budući da današnji sastanak ministara financija eurozone zadržava fokus na dužničkoj krizi u toj regiji. Ulagači žele znati kada će biti postignut dogovor o detaljima nedavno najavljenih planova spašavanja.

Njemački maloprodajni lanac Metro, četvrti po veličini trgovac na malo u svijetu, objavio je da neće izbjeći utjecaj europske dužničke krize koja pogađa potražnju u Njemačkoj. Cijena njegovih dionica pala je šest posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,4 posto, na 8.896 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙