FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć eurozone Španjolskoj poduprla europske burze

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice skočile su u ponedjeljak nakon što je neočekivano visoki iznos pomoći Španjolskoj za spašavanje problematičnih banaka naveo investitore da krenu u kupovine dionica u financijskom sektoru.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,9 posto na 5.482 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,9 posto na 6.245 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,31 posto i iznosio 3.091 bod.

Rast su predvodile dionice španjolskih banaka, pri čemu je Banco Santander poskočio 3,9 posto a Bankia osam posto. Ostale banke eurozone također su ojačale, pa je tako cijena dionice Credit Agricolea porasla 3,7 posto a ona dionice UniCredita za 1,5 posto.

Ministri financija eurozone dogovorili su u subotu da će Madridu posuditi do 100 milijardi eura iz fonda za sanaciju banaka, što je više nego što je početna revizija naznačila da će biti potrebno.

Ministri žele ojačao španjolski bankovni sustav prije izbora u Grčkoj sljedećeg vikenda koji bi mogli približiti tu zemlju izlazu iz eurozone i potaknuti širenje krize na najzaduženije zemlje u regiji.

"EU to prikazuje kao veliku pobjedu, ali kada proučite detalje, vidite da je riječ o kreditu, a mi još ne znamo odakle će taj novac stići. Na kraju će to povisiti udio duga u španjolskom BDP-u, štogod oni govorili", upozorio je Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banka sa sjedištem u Kopenhagenu.

"Reakcija na tržištima dijelom proizlazi iz vala kupovina a hoće li rast trajati 24 ili 48 sati, ostaje da se vidi, pri čemu se ulagači sada pripremaju za izbore u Grčkoj", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu dva posto, na 8.624 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙