FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15:30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15:30 sati.

REIMS

Francois Hollande i Angela Merkel proslavili su u nedjelju u Reimsu 50. obljetnicu francusko-njemačke pomirbe u času kada je Europa u ozbiljnoj krizi koja je pogodila i francusko-njemački dvojac, povijesni pokretač izgradnje Europe. Francuski predsjednik dočekao je njemačku kancelarku po kiši koja je padala na mahove, stotinjak metara od katedrale prema kojoj su pošli zajedno pješice, uz pljesak stotinjak okupljenih. Zatim su održali govor na ulazu u katedralu u Reimsu, gradu simbolu dvaju svjetskih ratova, gdje su general Charles de Gaulle i kancelar Konrad Adenauer 8. srpnja 1962. sklopili francusko-njemački mir. "Naše prijateljstvo nadahnjuje Europu. Ne želimo davati pouke. Samo želimo biti primjer", dodao je Hollande koji je prije toga zajedno s Merkel održao smotru vojnika francusko-njemačke brigade. "Živilo francusko-njemačko prijateljstvo", uzvratila je kancelarka na francuskom. Susret se događa pošto je u subotu otkriveno da je na vojnom groblju u Ardenima, nedaleko od Reimsa, oskvrnut 51 križ na grobovima njemačkih vojnika iz Prvog svjetskog rata. Taj je čin potaknuo ogorčenje političke klase, na ljevici i na desnici.

TRIPOLI

Koalicija liberala objavila je u nedjelju da vodi u većini izbornih jedinica u Libiji, nakon povijesnih izbora održanih u subotu, zbog kojih je Libija zaslužila pohvale međunarodne zajednice. Predsjednik Stranke pravde i izgradnje (PJC), proistekle iz Muslimanskog bratstva, Mohamed Savan, rekao je pak da Savez nacionalnih snaga (AFN) koji okuplja više od 40 manjih stranaka oko organizatora pobune iz 2011. ostvaruje "očitu prednost" u Tripoliju i u Bengaziju. "Po prvim informacijama koje smo prikupili, koalicija vodi u većini izbornih jedinica", rekao je za agenciju France Presse Fejsal al-Krekši, glavni tajnik AFN-a. Zaključci ovih dviju stranaka temelje se na "privremenim izvješćima" njihovih promatrača koji prate prebrojavanje nakon prvih slobodnih izbora u zemlji na kojima se biraju izaslanici narodne skupštine. Prebrojavanje glasova počelo je u subotu navečer a objava privremenih rezultata očekuje se u "ponedjeljak navečer ili u utorak".

TOKIO

Međunarodna zajednica je obećala pomoći Afganistanu sa 16 milijarda dolara do 2015. kako bi ta zemlja prevladala razdoblje nakon povlačenja NATO-ovih snaga, ali je obećanje popratila strogim uvjetima u vezi s upravljanjem i poštovanjem ljudskih prava, napose prava žena. Više od 80 zemalja i organizacija okupljenih u nedjelju u Tokiju raspravljalo je o sredstvima koja će izdvojiti da bi Afganistan predsjednika Hamida Karzaja uspješno vodile kroz "desetljeće transformacije" od 2015. do 2024. nakon "desetljeća tranzicije" i razdoblja talibana. Sudionici su obećali paket veći od 16 milijarda dolara do 2015., koji obuhvaća tekuću pomoć i nove potpore, i obvezali su se da će u 2016. i 2017. nastaviti financirati zemlju "na istoj ili sličnoj razini kao u proteklom desetljeću", poručili su u jednoglasno prihvaćenoj "Izjavi iz Tokija".

Na donatorskoj konferenciji o Afganistanu sudjelovalo je i hrvatsko izaslanstvo koje je vodio potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica.

KANDAHAR

U nizu eksplozija podmetnutih bombi i sukoba na jugu Afganistana u nedjelju su ubijena najmanje 24 civila i policajca, izjavili su dužnosnici. Dva vojnika NATO-a također su ubijena u eksploziji bombe i napadima pobunjenika u posljednja dva dana na jugu zemlje.

BEJRUT

Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, Kofi Annan, ponedjeljak će posjetiti Damask, izjavio je u nedjelju za AFP glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova, Džihad Makdisi. "Potvrđeno je da će gospodin Annan posjetiti Damask u sklopu svoje misije, te razgovarati sa sirijskim dužnosnicima o svom planu" okončanja krize, rekao je Makdisi. Annan je u subotnjem intervjuu za francuski Le Monde, priznao da nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te dodao kako je od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o rješavanju sirijske krize. Prema podacima sirijskog nevladinog Opservatorija za ljudska prava od početka nasilja u Siriji u ožujku 2011. u toj je zemlji život izgubilo 16.500 ljudi.

BRUXELLES

Visoka europska predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton otputovala je u nedjelju na petodnevnu turneju po Aziji koju u ponedjeljak i u utorak počinje posjetom Pekingu gdje će se održati treći "strateški dijalog" Kine i Europske unije. Ovo putovanje je "prigoda da ojačamo naš strateški dijalog i osnažimo veze", istaknula je Ashton u priopćenju objavljenom u nedjelju. "Strateški dijalog" će biti priprema za idući summit EU-a i Kine planiran u listopadu u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙