FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon sudjelovat će na 7. Croatia Summitu, koji se u petak i subotu održava u Dubrovniku, objavio je State Department. "U Dubrovniku će se Gordon sastati s visokim dužnosnicima hrvatske vlade kako bi ukazao na blisko partnerstvo i prijateljstvo koje njeguju SAD i Hrvatska", navodi se u priopćenju State Departmenta objavljenom u četvrtak u Washingtonu. Pomoćnik državne tajnice također će održati govor na Croatia Summitu te se sastati s okupljenim regionalnim čelnicima, dodaje se u priopćenju. Philip Gordon će u sklopu europske turneje od 6. do 12. srpnja posjetiti i Francusku, Srbiju, Kosovo i Cipar.

BUENOS AIRES

Bivši argentinski diktator Jorge Videla osuđen je u četvrtak u Buenos Airesu na 50 godina zatvora zbog oduzimanja beba protivnicima diktature 1976. do 1983., dok je jedan od njegovih suoptuženika, diktator Reynaldo Bignone, na vlasti od 1982. do 1983., osuđen na 15 godina zatvora, objavio je sud. Sud je odlučio "osuditi bivšeg generala Jorgea Videla (86) na 50 godina zatvora a bivšeg generala Reynalda Bignonea (84) na 15 godina", pročitala je predsjednica suda Maria Roqueta pred punom dvoranom. Videla je bio argentinski diktator od 1976.-1981. U dvorani se nalazila Estela de Carlotto, čelnica ogranizacije Bake s Plaze de Mayo, koja je zaslužna za otkrivanje identiteta 105 djece protivnika režima, ukradene pod diktaturom i povjerene osobama bliskim vojnom režimu. Pred divovskim ekranom postavljenim nasuprot suda, stotine osoba bliskih žrtvama, djeca protivnika režima i zaštitnici ljudskih prava te su presude dočekali u suzama, pjesmom i kricima radosti, nakon godina suđenja.

WASHINGTON

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Mitt Romney namjerava napraviti turneju po pet zemalja - Velikoj Britaniji, Izraelu, Njemačkoj, Poljskoj i možda Afganistanu, kako bi ojačao svoj međunarodni kredibilitet, piše u četvrtak američki dnevnik Politico. Romneyjevo putovanje u Izrael ovog ljeta već je potvrdila njegova ekipa zadužena za kampanju a spominje se i putovanje u Veliku Britaniju povodom Olimpijskih igara. Republikanski kandidat namjerava dodati tri etape, kako piše Politico, i to Njemačku, Poljsku (gdje bi održao govor) i Afganistan, ali ovaj zadnji posjet još je jako neizvjestan. Dnevnik ističe da će konačni program republikanskog kandidata biti finaliziran ovog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙