FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

STINICA/RAB - Predsjednik vlade Zoran Milanović posjetio je danas novu trajektnu luku Stinica iz koje će brodovi Rapske plovidbe od danas povezivati kopno s trajektnom lukom Mišnjak na otoku Rabu, a posjetio je i Rab gdje se sastao s predstavnicima toga grada. Nova luka Stinica, koja se nalazi nedaleko od Jablanca, službeno će početi s radom danas u 15 sati. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u nju je uložilo 40 milijuna kuna. Hrvatske ceste osigurale su za rekonstrukciju i sanaciju pristupne ceste još 15 milijuna kuna. Početkom rada nove trajektne luke trajektni promet preusmjerit će se iz luke Jablanac u Stinicu, koja će, kako je rečeno, po broju prevezenih putnika postati treća hrvatska luka.Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da je riječ o otvaranju luke, koje je malo kasnilo te da je to "jedno nespretno iskustvo koje ubuduće bilo koja vlast treba izbjeći." Naglasio je da je važno da se iz Jablanca uklone dosadašnje prometne gužve, ali da će i neki poslovi u Jablancu, otvaranjem nove luke Stinica, sada "patiti". Ovo je radi kapaciteta trajekta i otoka Raba vrlo važna stvar, zaključio je.

DIVULJE - Ministar zdravlja Ranko Ostojić danas je u Divuljama kod Trogira posjetio dodatni tim hitne medicinske službe koji tijekom cijele godine uz pomoć helikoptera Oružanih snaga sudjeluje u pomaganju oziljeđenima na otocima, te je sudjelovao u pokaznoj vježbi u kojoj je helikopterom s otoka Šolte hitnim medicinskim letom prevezena ozlijeđena osoba u splitski KBC na Firulama. Ministar Ostojić izjavio je kako je vježba pokazala organiziranost hitne medicinske službe što, po njemu, u posljednih desetak godina nije bio slučaj. Podsjetio je kako je s ministrom obrane Antom Kotromanovićem u travnju ove godine potpisao Sporazum o suradnji i provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na temelju kojeg je uspostavljen dodatni hitni medicinski tim u Divuljama koji rabi helikoptere eskadrile oružanih snaga. "Ranije se događalo da pri pružanju pomoći ozlijeđenima na otoku liječnik i medicinsko osoblje s tog otoka prate pacijenta u prijevozu helikopterrom do splitske bolnice te su u takvim slučajevima građani otoka i po cijeli dan ostajali bez liječnika i medicinskog osoblja, ali sada se to više ne događa jer pacijenta u prijevozu helikopterom prati dodatna hitna medicinska služba ustoličena u Divuljama", objasnio je Ostojić.

ZAGREB - Saborski Odbor za financije danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog vladajućih klubova da se za novog guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, no iz HDZ-a su prigovorili načinu na koji su vladajući najavili smjenu njegova prethodnika Željka Rohatinskog. Ivan Šuker najavio je potporu HDZ-a imenovanju Vujčića, dugogodišnjeg zamjenika bivšeg guvernera Rohatinskog, zbog njegove stručnosti i iznimne aktivnosti u međunarodnim financijskim institucijama. S obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a s tim u vezi i drugačiji položaj središnje banke, izrazio je nadu da će Vujčić sukladno svojim najavama zajedno s Vladom težiti kao fiskalnoj konsolidaciji i provođenju strukturnih reformi. No, način na koji je Vlada najavila da Rohatinskom neće produljiti mandat smatra vrlo lošom što se ljudske razine tiče, ali i vrlo negativnom porukom koja je odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama.

ZAGREB - Saborski klubovi uglavnom su danas podržali dopune Zakonom o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom, kojim se poduzetnicima s poreznim dugovima produljuje rok da se prijave za njihov reprogram, no HDZ je upozorio da samo ta mjera nije dovoljna da bi se poduzetnicima pomoglo da izdrže krizu. Zakonskim se dopunama omogućuje poduzetnicima koji su zakasnili s prijavom za reprogramiranjem naplate poreznog duga za 36 mjeseci da isto učine u roku 30 dana od stupanja na snagu tih dopuna. Naime, prema važećem zakonu taj je rok istekao krajem ožujka ove godine - do sada je tu mjeru iskoristilo 8572 zahtjeva za reprogramom gotovo 4 milijarde kuna duga, a prihvaćen je 3021 zahtjev za dug od oko 1,1 milijardi kuna. Martina Dalić je u ime HDZ-a prozvala Vladu da je i kod donošenja izmjena u veljači ove godine trebala znati da će taj rok biti prekratak. "Fer bi bilo reći o čemu se tu ustvari radi, da je zakonski rok bio prekratak. Mogli ste to znati kada ste donosili zakon", poručila je vladajućima.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je danas da se izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u javna televizija definitivno pretvara u partijsku televiziju s jednim ciljem da vladajuća koalicija kontrolira javni medijski prostor. Konačni prijedlog tih izmjena, o kojima će Sabor raspravljati u popodnevnom dijelu sjednice, omogućiti će da se političkim putem bira glavnog ravnatelja HRT-a koji će imati ogromne ovlasti, rekao je Karamarko na konferenciji za novinare u HDZ-u. "Građani će svojom pretplatom očito, ako se usvoji ovaj zakon, plaćati PR jednoj vlasti", rekao je Karamarko. Dodao je da je na moguću manipulaciju već upozorila Europska komisija, a posebno na to da ravnatelj ima ovlast birati glavne urednike i tako definitivno kontrolira program. "Takvi potezi vlasti mogu ugroziti ratifikacijski proces", rekao je Karamarko, ustvrdivši da je aktualna vlast već imala nekoliko ispada, pri čemu je podsjetio na prijedlog zakona o policiji koji nije dobio zeleno svjetlo Europske komisije.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je premijera Zorana Milanovića prozvao za grubo miješanje u ovlasti parlamenta, ističući kako je odluka da se Željku Rohatinskom ne produlji mandat na čelu HNB-a donesena u Vladi, a ne u Hrvatskom saboru koji po zakonu imenuje guvernera središnje banke. "Pitanje neproduljivanja mandata sadašnjem guverneru je bilo objavljeno u izvršnoj vlasti, a ne u parlamentu koji je nadležan za to. To je grubo miješanje ovlasti Milanovića prema Saboru", izjavio je Lesar novinarima u Saboru. Kao "nastavak traljave situacije u Saboru" označio je i parlamentarnu proceduru predlaganja novog guvernera HNB-a, jer su vladajući klubovi, istaknuo je, kandidaturu Borisa Vujčića za novog guvernera poslali prije otvaranja službene procedure. "Nakon protesta oporbe, antidatirali su javni poziv klubovima da predlažu kandidate", kazao je Lesar.

ZAGREB - Novinar Domagoj Margetić nepravomoćno je danas proglašen krivim za klevetanje bivšeg ministra unutarnjih poslova i čelnika Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislava Karamarka i kažnjen s 30 dnevnih dohodaka odnosno 2490 kuna. Bivši čelnik MUP-a i SOA-e, sadašnji predsjednik HDZ-a Karamarko prije 2,5 godine podnio je privatnu tužbu protiv Margetića zbog njegovih tekstova na portalu "Necenzurirano. com." u kojima ga je povezao s kriminalnim podzemljem i međunarodnim terorizmom. Danas Karamarko nije bio na izricanju presude. Margetić je među ostalim u svojim tekstovima naveo da Karamarko ima kontrolu nad paraobavještajnim strukturama, da je omogućio širenje Al Kaide u Latinskoj Americi, da je osobno sudjelovao u krijumčarenju kokaina, oružja i urana za izradu atomskog oružja, nadalje da je zataškavao pozadinu ubojstva novinara Ive Pukanića te da je povezan s organiziranim kriminalom preko klana Osmani.

MAKARSKA - Članovi Hrvatskoga biospeleološkog društva, radnici Parka prirode Biokova i speleolozi iz makarskog kluba "Extrem" počeli su istraživati tri novootkrivene kaverne nedaleko od sjevernog ulaza u tunel Sv. Ilija kroz Biokovo. Jame, udaljene jedna od druge oko 400 metara, probijene su pri gradnji pomoćne cijevi tunela na dubini od 1200 do 1600 metara. Javna ustanova Park prirode Biokovo, rekao je danas novinarima ravnatelj Nenad Bekavac, zatražila je od Državnog zavoda i Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se, radi daljnjih istraživanja, na kaverne ugrade ulazna vrata. Time bi se neometano mogla urediti pomoćna tunelska cijev, a istodobno nastaviti istraživanje endemskih vrsta duboko u Biokovu. Kroz jednu od biokovskih jama na dubini od 1600 metara protječe slap, a u njoj je izmjerena brzina vjetra od 60 kilometara na sat, što je ujedno jama s najjačim strujanjem zraka, dodao je Bekavac.

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgovačkom sudu sutra bi se trebalo održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Ročište je zakazano za 8,30 sati kod suca Radovana Dobronića, potvrdila je glasnogovornica Trgovačkog suda Bernardica Novak Šarac. Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope. Kako su ranije objavili predstavnici udruga kolektivna tužba je podignuta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

ZAGREB - Informacijski sustav za upravljanje podacima učenika i djelatnika osnovnih i srednjih škola e-Matica, nakon višegodišnjeg zastoja u razvoju i nefunkcionalnosti, uz minimalna je ulaganja u suradnji s CARNetom ove godine unaprijeđen i zasad besprijekorno funkcionira te nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) do sada nije zaprimilo niti jednu pritužbu na njega, rečeno je na danas održanoj prezentaciji toga sustava "e-Matica: jučer, danas, sutra" u MZOS-u u Zagrebu. "Od kad je Ministarstvo sustav 1. svibnja ove godine fizički preselilo u CARNet u njega je uloženo 150 tisuća kuna, izvršena je nadogradnja sustava, uklonjeni su uočeni problemi, uspostavljen je sustav podrške korisnicima i utvrđeno je da sustav radi bez zastoja, te je do sad ispisano 380 tisuća svjedodžbi", kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na prezentaciji. "Svi su uočeni problemi uspješno riješeni i danas imamo e-Maticu koja radi besprijekorno, a to dokazuje kako se uz minimalna ulaganja i kvalitetnu organizaciju mogu ostvariti bitne promjene", kazao je nadalje Jovanović.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 48-godišnjakinju koja je sinoć, najvjerojatnije krampom, pod još neutvrđenim okolnostima napala svoju 22-godišnju kćer. Iako je kćer prošla tek s lakšim ozljedama policija ovaj napad tretira kao pokušaj ubojstva. Osumnjičena 48-godišnjakinja stoga je nakon uhićenja odvedena u postaju na tzv. kriminalističko istraživanje nakon kojega će biti predana pritvorskom nadzorniku, doznaje se u policiji. Bizaran napad dogodio se sinoć oko 19,30 sati u obiteljskoj kući na zagrebačkoj Trešnjevci. Neslužbeno se doznaje da je kćer sa svojim partnerom došla u posjet majci koja ju je slijedila do kuhinje i tamo je počela udarati. Iako u službenom policijskom izvješću stoji tek da je riječ o ručnom alatu u pitanju je najvjerojatnije bio kramp. Liječnička pomoć napadnutoj kćeri pružena je u bolnici Sv. Duh, gdje je utvrđeno da nema težih ozljeda.

SPLIT - Još se točno ne zna kolika je materijalna šteta prouzročena jučerašnjim požarom na imotskom trgovačkom centru u kojem je izgorjelo 2800 četvornih metara krova, no splitska je policija potvrdila kako je očevid pokazao da je centar požara izbio na svjetlarniku krovišta, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj policiji. Policija je potvrdila kako njihovi inspektori istražuju tvrtku iz Splita i iz Zmijavaca čiji su radnici netom prije izbijanja vatre radili na sanaciji krova trgovačkog centra. Očevidom je utvrđeno kako su radnici na krovištu radili s plinskim plamenicima. U požaru je osim krovišta, najviše stradala roba u skladištu, te spušteni stropovi zbog aktiviranja protupožarnog sustava.

ZAGREB - Udruga Skribonauti pokrenula je projekt "Pisce u zatvor" u kojem književnici posjećuju zatvore diljem Hrvatske i susreću se sa zatvorenicima kroz književnost. Cilj je projekta književnost dovesti na nove lokacije i predstaviti najrazličitijim publikama. Uz to, Skribonauti zajedno s udrugom Attack provode trajnu akciju sakupljanja knjiga za zatvorske knjižnice. Sve to čini projekt "Pisce u zatvor" koji će u srijedu biti predstavljen u Booksi, izvijestio je danas taj književni klub. "Koji su pisci već pritvoreni, tko ih je (ne)poznat tamo dočekao, kako su ih primili zatvorenici i zatvorenice zatvora u Karlovcu i zatvora Remetinec, i što tamo treba i može književnost, pokazat će, ispričat će, ako treba i zapjevati Ivana Simić Bodrožić, Mima Simić i Neven Vulić. Za uvid u dozu zatvorske (ne)svakodnevnice odgovorna je posebna gošća ravnateljica zatvora u Karlovcu Sanja Habjanec Martinović", stoji u priopćenju.

ZADAR - Svjedočenjem svjetioničara s otočića Vela Sestrica Jose Franceschinija danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatima u kolovozu 2007. godine. On je kazao da je tog dana bio u smjeni i da je oko 13 sati primijetio veliki dim sa sredine otoka Kornata. "Bilo je jako jugo, vatra se brzo širila i nazvao sam dežurnoga u Park prirode Telašćica i javio mu za požar", ispričao je svjetioničar Franceschini, dodavši da je oko 15 sati doletio kanader koji je gasio 10-ak puta. Također je rekao da je sve promatrao dalekozorom, te da je za tragediju doznao na televiziji. Na upit da li je bilo još letjelica osim kanadera, svjedok je rekao kako nije vidio, nakon čega je otac poginulog Ivana Marinovića ustvrdio da je pred otokom Sestrica tri puta preletio "pilatus", kao i da za to postoje fotografije.

ZAGREB - Peti regionalni festival komunikacija Weekend Media Festival održat će se od 20. do 23. rujna u festivalskom prostoru stare tvornice duhana u Rovinju, a okupit će domaće i regionalne medijske, marketinške i PR profesionalce. Na ovogodišnjem će festivalu o budućnosti vijesti i demokraciji govoriti Conor White Sullivan, direktor HuffPost Labs-a, gdje vodi malu grupu dizajnera i razvojnih stručnjaka koji su posvećeni izradi alata za angažiranje blogerske zajednice. White Sullivan jedan je od predvodnika napora da se kroz zajednice blogera promijeni klasični pristup vijestima zbog čega je dobio priznanje američkog predsjednika Baracka Obame, a prošle godine uvršten je u Forbesov izbor 30 najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina, rekao je direktor programa Festivala Nikola Vrdoljak na konferenciji za novinare. Festival će ugostiti i multimedijskog producenta te interaktivnog urednika britanskog Guardiana u New Yorku Gabriela Dancea na predavanju "Umjetnost i znanost interaktivnih vijesti".

ZAGREB - Godišnje nagrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) uručene su danas u tom kazalištu laureatima u sve tri umjetničke grane tog kazališta, koje ih tradicionalno dodjeljuje za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja iz protekle sezone. Olga Pakalović i Livio Badurina primili su nagrade "Mila Dimitrijević" za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, Pakalović za ulogu Anice u drami "Maškarate ispod kuplja" Ive Vojnovića, u režiji Ivice Kunčevića, a Badurina za ulogu Sluge u drami "Rat i mir" zagrebačkog HNK, Pandur.Theatersa i EPK Maribor 2012., u režiji Tomaža Pandura. Kako je obrazloženo, Pakalović je bila "podjednako uvjerljiva kroz ispisivanje stvarne tragedije mlade djevojke koja nikad neće ostvariti svoje snove i one simboličke, u kojoj kroz duboko potresan podtekst pratimo gašenje jednog vremena i njegovih amblema". Badurina je pak "u zahvalnoj, ali nimalo jednostavnoj arhitepskoj ulozi" začudnom lakoćom prešao put od nijemog svjedoka do bespoštednog komentatora vremena u koje je ubačen.

ZAGREB - U Cineplexxu Centra Kaptol u Zagrebu danas će biti pretpremijerno prikazana epizoda američkog programa satelitske i kablovske televizije Discovery Channel "Man, Woman, Wild" snimana u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz agencije za odnose s javnošću Grayling. Riječ je o epizodi tog reality serijala pod nazivom "Croatian Cave Odyssey" (Odiseja hrvatskim špiljama) snimanoj u špiljama Velebita. Epizoda je emitirana na kanalu Discovery Channel 12. siječnja ove godine kao pretposljednja epizoda druge i ujedno posljednje sezone toga serijala. "U ovoj epizodi otkrit ćete neočekivane i ekstremne vještine preživljavanja koje su pale na pamet Mykelu i Ruth u očito ekstremnim uvjetima", ističe se u priopćenju. Premijeri epizode koju produkcijski tim smatra jednom od najboljih cijelog serijala nazočit će direktor Discovery Networksa za jugoistočnu Europu Vlad Tudosie, dodaje se.

ZAGREB - Veljko Bulajić i Lordan Zafranović ovogodišnjici su dobitnici nagrade "50 godina" Motovunskog filmskog festivala (MFF), koja će im biti dodijeljena u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala koji će se održati od 28. srpnja do 1. kolovoza, a na kojem će dvojica redatelja biti počasni gosti. Nagradu dodjeljujemo dvojici autora koji imaju više razlika nego sličnosti, ali ih povezuje i da su film odabrali još u najranijoj mladosti i ostali mu vjerni cijeli život, a upravo je to smisao, odati počast profesionalcima čija je upornost opstajanja u nemirnim vodama filmske industrije nadišla pola stoljeća, stoji u današnjoj obavijesti MFF-a. Plodni opusi, rekordne gledanosti, veliki festivali, suradnja s najvećim glumačkim imenima, ali i kontroverze, usponi i padovi, sve to čini bogate karijere dvojice vodećih redatelja naše kinematografije, a MFF toj ustrajnosti da 'i u dobru i zlu' ostanu vjerni svojoj filmskoj misiji, odaje priznanje nagradom "50 godina", dodaje se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙