FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u nove poticaje središnjih banaka poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali uz podršku rudarskih dionica u očekivanju novih poticajnih mjera vodećih središnjih banaka a u središtu pozornosti bile su i dionice britanske banke Barclays nakon što je odstupio i njezin izvršni direktor zbog skandala s liborom.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto i iznosio je 5.658 bodova, a na sličnom dobitku je bio i pariški CAC, popevši se na 3.250 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,7 posto, dosegnuvši 6.541 bod.

Novi dogovor čelnika eurozone o mjerama za otklanjanje krize pobudio je nadu ulagača da bi čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi možda mogao učiniti više od samog smanjenja ključne kamatne stope na ovotjednom zasjedanju, zakazanom za četvrtak.

"Sama činjenica da je na summitu postignut nekakav dogovor mogla bi Draghiju dati malo prostora da poduzme dodatne mjere a mislim da tržišta uračunavaju tu mogućnost u cijene", tumači ukratko raspoloženje strateg u tvrtki GFT Global David Morrison.

Iako su slabi pokazatelji iz američkog gospodarstva, objavljeni u ponedjeljak, naveli na zaključak da najveće svjetsko gospodarstvo počinje gubiti zamah, ujedno su ojačali nade da bi američka središnja banka Fed mogla donijeti nove poticajne mjere monetarne politike na idućem sastanku, zakazanom za kraj srpnja.

Od sektora dobitnika isticao se rudarski, predvođen divovima sektora rudarstva BHP Billitonom i Rio Tintom, s rastom cijena dionica od 1,4 i 2,6 posto.

U fokus tržišta bile su i banke, a poglavito britanska Barclays, čije su dionice ojačale 3,4 posto slijedom vijesti o ostavci izvršnog direktora Boba Diamonda, dan nakon što je ostavku dao i predsjednik uprave Marcus Agius, koji će predvoditi potragu za novim čelnikom te treće najveće britanske banke. Njihove ostavke uslijedile su nakon što je banka kažnjena velikom globom zbog manipulacije liborom, prosječnom kamatom koju banke međusobno naplaćuju pri pozajmicama.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,7 posto, završivši trgovanje na 9.066 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙