FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica porasla u očekivanju nove injekcije likvidnosti iz ECB-a

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su ojačale u utorak nakon što je nagli pad njemačkog indeksa ZEW potaknuo spekulacije da će Europska središnja banka ipak pokušati oživjeti rast novom injekcijom likvidnosti.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je tako 0,8 posto i iznosio je 5.536 bodova, frankfurtski DAX bio je u plusu 0,4 posto i dosegnuo je 6.272 boda a najslabiji je rast, od 0,3 posto, zabilježio pariški CAC, koji se popeo na 3.075 bodova.

Njemački indeks gospodarske klime ZEW zabilježio je u lipnju najveći pad od listopada 1998. a njegova je vrijednost bila i osjetno niža no što su analitičari očekivali, signalizirajući da ni najveće europsko gospodarstvo nije imuno na krizu.

Iako je taj podatak u prvi mah spustio vrijednosti europskih dionica, uskoro su se oporavile budući da se počelo spekulirati da će slabi njemački pokazatelj potaknuti Europsku središnju banku da poduzme mjere kako bi pomogla gospodarstvu.

"Nijemci više ne mogu govoriti da su imuni na krizu u eurozoni. Sve ukazuje na novu injekciju likvidnosti", tumači raspoloženje na tržištu Francois Savary iz švicarske banke Reyl.

"Mislim da će Europa biti prisiljena pokrenuti novu operaciju jeftinih trogodišnjih zajmova za banke i da će ECB u srpnju sniziti ključne kamatne stope", dodao je.

U takvom je okruženju ključni španjolski burzovni indeks IBEX porastao 1,6 posto, odražavajući zadovoljstvo zbog moguće mjere potpore gospodarstvu i ignorirajući podatak da je vlada u Madridu na najnovijoj aukciji bila prisiljena platiti najvišu kamatu u povijesti eurozone kako bi se zadužila na rok od godinu dana.

Porastao je i grčki burzovni indeks ATG, za 2,1 posto, nadovezavši se tako na 3,6-postotni rast od prethodnog dana paralelno napretku u pregovorima o formiranju nove grčke vlade.

U takvom su okruženju ponovo najveći dobitnici bile cikličke dionice, pa je Renault ojačao 3,2 posto, Peugeot 1,2 posto a Volkswagen 1,1 posto. Na dobitku je bila i inženjerska grupa Alstom, za 1,8 posto.

Rast je zabilježen i u tehnološkom sektoru, pa su proizvođači čipova STMicroelectronics i Infineon ojačali 1,6 odnosno 1,2 posto.

Među gubitnicima izdvajala se pak francuska prehrambena grupa Danone, čija je dionica potonula 7,1 posto nakon što je upozorila na pad dobitnih marži s obzirom na rastuće troškove sirovina i produbljavanje dužničke krize u južnoj Europi.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,8 posto, na 8.655 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙