FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet na europskim burzama nakon grčkih izbora brzo posustao; Italija i Španjolska u fokusu

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u ponedjeljak je uslijedio uzlet olakšanja jer je ishod grčkih izbora umanjio vjerojatnost naglog izlaska Grčke iz eurozone, no on je bio kratkog daha zbog nepopustljivih zabrinutosti u vezi španjolskih i talijanskih dužničkih problema.

Indeks londonskog tržišta FTSE bio je u plusu od oko 0,3 posto i iznosio je 5.495 bodova, a frankfurtski DAX bio je na dobitku od 0,6 posto, dosegnuvši 6.266 bodova. U minusu je pak bio pariški CAC, spustivši se za oko 0,3 posto, na 3.078 bodova.

Jutarnju trgovinu obilježile se prilične oscilacije. Tako su indeksi krenuli u novi tjedan u plusu, da bi potom zaronili u negativni teritorij, nakon čega su se ponovno oporavili.

Podršku su im donekle pružala očekivanja da bi na ovotjednom sastanku skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta G20 u meksičkom ljetovalištu Los Cabosu čelnici mogli odlučiti o novim injekcijama likvidnosti u globalna tržišta, tumače trgovci.

"Činjenica je da se G20 nalazi u pozadini jačanja indeksa. Oni drže prst na okidaču, spremni su za akciju, a to pruža podršku tržištima", kazao je trgovac Basil Petrides u tvrtci Hartmann Capital.

Nedjeljni izbori u Grčkoj završili su tijesnom pobjedom stranke naklonjene međunarodnim paketima pomoći i pripadajućim uvjetima. Na burzi u Ateni glavni je indeks poskočio 6,3 posto, s povijesno niskih razina, pri čemu je indeks bankovnih dionica bio na dobitku od čak 13 posto.

"Kupio sam jutros nešto grčkih bankovnih dionica za neke od mojih klijenata, no osobno mislim das je prerano vraćati se u taj sektor", dodao je Petrides.

Analitičari upozoravaju da je unatoč takvom ishodu izbora u Ateni kriza u eurozoni još daleko od završetka, s obzirom na nepopustljive strahove u vezi posrnulih španjolskih banaka i mogućeg širenja krize na Italiju. Na tržištu je loše odjeknula i vijest o najvišem udjelu loših zajmova u španjolskom bankovnom sustavu u posljednjih 18 godina.

U takvoj ozračju prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice premašili su danas sedam posto, a na odgovarajuće talijanske bili su na nešto iznad šest posto. Posljedično je pao i glavni indeks burze u Madridu IBEX, i to za 0,9 posto, te talijanski FTSEMIB, za 0,8 posto.

Od španjolskih banaka izrazitiji pad cijene zabilježile su dionice Banco Popular Espanol, od 4,8 posto, BBVA i Banco Santander od oko 2,4 posto te Bankinter, za 1,52 posto. Od talijanskih su ponajviše oslabjele dionice banke Intese, za 1,4 posto, te UniCredita, za 2,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei je ojačao gotovo 1,8 posto, na 8.721 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙