FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europsko tržište nervozno uoči sastanka G7

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica nervozno su u utorak očekivala reakciju skupine G7 na krizu u eurozoni nakon što je španjolski ministar financija objavio da je njegovoj zemlji praktično onemogućeno zaduživanje.

Londonska burza bila je danas zatvorena zbog svečanog obilježavanja 60 godina vladavine britanske kraljice Elizabete II. Dan ranije zaključio je trgovinu na 5.260 bodova. Indeks Frankfurtske burze DAX oslabio je 0,9 posto i iznosio je 5.922 boda dok je pariški CAC bio u plusu 0,3 posto i iznosio 2.962 boda.

Španjolski problemi ponovo su izbili u prvi plan nakon što je ministar financija Cristobal Montoro rekao da je četvrto po veličini gospodarstvo eurozone isključeno s kreditnih tržišta.

Kriza u eurozoni bit će glavna tema današnjeg sastanka ministara financija grupe G7, iako stratezi upozoravaju da vjerojatno neće rezultirati nikakvim konkretnim potezima.

"Svaki je dosadašnji sastanak G7 bio razočaranje. Cilj je prisiliti Europu da nešto poduzme, ali mislim da je i dalje malo vjerojatno da će rezultat biti išta konkretniji od očitovanja dobrih namjera", rekao Steen Jakobsen, glavni ekonomist iz Saxo Bank.

"Nalazimo se u političkom okruženju u kojem dužnička kriza, grčka situacija gura tržište prema dolje. Mislim da je pravo čudo što smo još uvijek koliko-toliko stabilni. Prijeti ogromna opasnost da bismo u slučaju izlaska Grčke iz eurozone svjedočili snažnom nastavljenom pritisku na tržišta", rekao je Oliver Roth iz tvrtke Close Brothers Seydler.

Grčka burza oštro je pala, kliznuvši za 4,3 posto. Sve oči uperene su u izbore koji će biti održani 17. lipnja jer se postavlja pitanje hoće Grčka biti u mogućnosti formirati vladu koja će se pridržavati uvjeta međunarodne pomoći i na taj način izbjeći izlazak iz eurozone.

Španjolski burzovni indeks IBEX porastao je pak 0,3 posto, poduprt izjavom ministra Montoroa da španjolske banke treba dokapitalizirati kroz europske mehanizme.

Europske probleme dodatno su naglasili podaci o padu prometa u maloprodaji eurozone u travnju i o padu njemačkih industrijskih narudžbi.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,04 posto i iznosio 8.382 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙