FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loši gospodarski pokazatelji pritisnuli europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak pod pritiskom učestalih naznaka da dužnička kriza u Španjolskoj i Grčkoj šteti i najvećim gospodarstvima u regiji.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,8 posto na 5.278 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX bio je na gubitku od čak 2,5 posto i iznosio je 6.110 bodova, dok je pariški CAC kliznuo 1,5 posto, na 2.973 boda.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je njemački proizvodni sektor u svibnju zabilježio najsnažniji pad aktivnosti u gotovo tri godine.

Odvojeno je istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo da su i aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone u prošlom mjesecu zabilježile najveći pad u gotovo tri godine, dok je talijanska stopa nezaposlenosti u travnju dosegnula novu rekordnu razinu od 10,2 posto.

"U cjelini gledano, sve ovo zapravo jasno pokazuje da na većini područja svjedočimo slabljenju gospodarskog okruženja", zaključio je Cyrille Urfer iz švicarske banke Gonet & Cie.

Zbog očekivanja ključnog američkog izvješća o zaposlenosti u travnju volumen trgovanja bio je ispod prosjeka, što je dodatno zaoštrilo pad vrijednosti europskih burzovnih indeksa.

Mnoge investitore i dalje zabrinjava stanje u Španjolskoj i Grčkoj. U četvrtak je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila da nije dobila zahtjev od španjolskih vlasti za financijskom potporom MMF-a. Grčka će pak 17. lipnja održati nove izbore koji će pokazati hoće li ta zemlja ostati u eurozoni.

U takvom su okruženju najveći gubitnici na tržištima bile cikličke dionice, poput rudarskih. Tako je dionica Fresnilla pala 4,4 posto, Rio Rio Tinta 1,6 posto, a Eurasian Naturala za 2,6 posto. Oslabila je i dionica njemačkog proizvođača čelika Thyssenkruppa, i to 3,5 posto a na gubitku je bio i proizvođač cementa Heidelbergcement, i to 2,8 posto.

Padale su i cijene dionica automobilskih kompanija, pri čemu je Daimler oslabio 4,4 posto, BMW 4,0 posto a Volkswagen 3,3 posto. Peugeot je pao 1,9 posto, a Reunault 1,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,20 posto na 8.440 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙