FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Izvršni odbor Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pozvao je Ministarstvo poljoprivrede na ozbiljnu doradu teksta nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu za koji udruga smatra da se i dalje ne bavi konkretnije okrupnjavanjem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno niti vrlo važno pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište. Izvršni odbor te udruge, priopćeno je danas iz HUP-a, raspravljao je o zastoju u dijalogu s Ministarstvom poljoprivrede, posebice u svjetlu donošenja novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pritom se navodi da je u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije trenutno zaposleno više od 60.000 radnika, sektori kombinirano ostvaruju 10-tak posto udjela u BDP-u, od čega članice HUP-a generiraju više od 80 posto. Do nacrta prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu članovi Udruge došli su neformalnim kanalima, a pozitivnim ocjenjuju da namjeru spriječavanje daljnjeg usitnjavanja poljoprivrednih posjeda. Najznačajnije primjedbe su, navodi se, što se zakon i dalje ne bavi konkretnije okrupnjavanjem posjeda, uvjeti za dobivanje koncesije na državno zemljište su i dalje nejasni i preširoko definirani, a nije zahvaćeno niti vrlo važno pitanje uređivanja odnosa kod ulaganja u zemljište. Nejasno je i kako će se donositi odluka o kvaliteti gospodarskih programa koji će biti prvi kriterij u procjeni vrijednost ponude za dobivanje koncesije.

ZAGREB - Turistička suradnja Hrvatske i Izraela, jačanje turističkog prometa te suradnja na području investicija bile su neke od tema današnjeg razgovora hrvatskog ministra turizma Veljka Ostojića i njegovog kolege iz Izraela, ministra turizma Stasa Misezhnikova. Kako su na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavili ministri Ostojić i Misezhnikov, potencijali za razvoj suradnje su veliki, a razgovarali su o mogućnostima povećanja turističkog prometa, jer je Hrvatska sve zanimljivije odredište turistima iz Izraela. Dvojica ministara razgovarala su i o mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam. Izraelski gospodarstvenici traže nova tržišta za investicije, stoga će se u budućnosti posebna pozornost posvetiti razmjeni informacija i podataka u vezi uzajamnog ulaganja od strane privatnih ulagatelja, kao i u vezi uvjeta realizacije konkretnih projekata, istaknuo je Misezhnikov. Ostojić je rekao i kako su razgovarali o suradnji na području edukacije i treninga hotelskog osoblja, a jedna od tema bila je suradnja na području zdravstvenog turizma kako u pogledu eventualnih investicija tako i u pogledu razmjene iskustava u tom specifičnom segmentu turističkih usluga. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je lani posjetilo nešto više od 34 tisuće gostiju iz Izraela, što je 4,6 posto više nego u 2010., a ostvarili su 86,3 tisuća noćenja ili 7,5 posto više.

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti proteklog produljenog vikenda, od 22. do 25. lipnja, zabilježile promet 394.587 vozila te naplatile 17,9 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz HAC-a. Iz HAC-a navode kako realna usporedba s četvrtim vikendom u lipnju prošle godine nije moguća s obzirom da su praznici lani, tj. neradni dani bili u srijedu, četvrtak i subotu. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koji gospodari istoimenom autocestom, zabilježio je pak od 21. do 25. lipnja 345.160 vozila te bruto prihod (uključen PDV) u iznosu od 16,8 milijuna kuna. U usporedbi s podacima za razdoblje od 23. do 27. lipnja prošle godine broj vozila na autocesti Rijeka-Zagreb manji je za 4,8 posto, dok je prihod manji za 7,4 posto, navode iz ARZ-a.

RIJEKA - U brodogradilište Viktor Lenac dotegljen je novi dok iz ukrajinskog brodogradilišta "Pallada". Slijedi opremanje novog doka, koje bi trebalo trajati dva do tri tjedna, nakon čega će se dok početi operativno koristiti. Njegova cijena je oko sedam milijuna eura. Dok je kompozitnog tipa s betonskim pontonima i čeličnim tornjevima duljine 155,5 metara, ukupna širina je 32,4 metra, a nosivost 8500 tona. Na novom doku će se popravljati manji brodovi, prije svega tankeri za prijevoz kemikalija, LPG brodovi, trajekti i manji putnički brodovi kao i oni namijenjeni prijevozu općeg tereta i kontejnera. Novi dok postavljen je na mjesto nekadašnjeg doka 7, koji je potonuo u lipnju 2007. te se morao izvući iz mora i ukloniti. Uz ovaj dok, brodogradilište Viktor Lenac ima još dva doka. Početkom 2011. je obnovljen dok 5. S vanjske strane lukobrana brodogradilišta je najdulji dok 11, koji može primati najveće brodove.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s minusima, Crobex je danas pao za 0,56 posto, na 1.626,33 boda, a Crobex10 za 0,65 posto, na 885,43 boda. Ukupni promet Burze iznosio je 13,2 milijuna kuna, od čega je redovni promet bio 8,8 milijuna kuna, a blok promet dionicom Slatinske banke 4,4 milijuna kuna. Dionicom HT-a danas je ostvareno 1,7 milijuna kuna prometa. Nakon što je prošloga tjedna skočila za 2,9 posto jer je Vlada najavila ukidanju naknade od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji, danas je cijena dionice HT-a pala za 1,24 posto, na 197,51 kunu. Pad cijene od 1,45 posto, na 236,51 kunu, bilježi dionica Petrokemije kojom je ostvareno 1,3 milijuna kuna prometa. Za 868,4 tisuća kuna prodano je dionica AD Plastika, a cijena te dionice je pala 1,09 posto, na 112,06 kuna. Na vrijednosti je danas izgubila i dionica Ericssona Nikole Tesle, za 2,07 posto, a dionica Istraturista bilježi najveći pad cijene među nešto trgovanijim dionicama, za 15,97 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙