FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je kategorički odbacio tvrdnje da jedemo loše meso i napise o tome ocijenio kao neistinite i senzacionalističke. Potvrdio je nadzor federalnog ureda za veterinarsku i fitosanitarnu ispravnost Ruske Federacije ali s drugim ciljem budući da je 12 hrvatskih poslovnih subjekata izrazilo želju da dođe na tržište Ruske Federacije. Riječ je o 12 eminentnih proizvođača hrane koji imaju usklađene sve standarde sa standardima EU, rekao je ministar Jakovina. Dodao je kako su standardi, norme i uvjeti koji vladaju u Ruskoj Federaciji nešto malo drugačiji i da je taj nadzor bio s tim ciljem. Ustvrdio je da je to zapravo pozitivna priča jer je 55 subjekata dobilo pozitivno očitovanje i stavljeni su na carinsku listu i dobili mogućnost izlaska na europsko tržište. "Neki su dobili uvjetne primjedbe i moraju odstraniti neke nedostatke pa će nakon toga i oni moći dobiti dozvolu za izlaz u EU. Nema razloga za ishitrene i senzacionalističke napise jer oni ne stoje", kazao je ministar i naglasio kako nema razloga za bojazan da jedemo neispravno. "Jedemo izrazito kvalitetne proizvode koje već sad plasiramo na EU tržište i nadam se da ćemo se vrlo brzo s tim kvalitetnim proizvodima naći i na ruskom tržištu", rekao je.

ZAGREB - U Crikvenici je večeras otvorena manifestacija Dani Frankopana koja se održava povodom 600. godišnjice početka gradnje samostana u Crikvenici. Knez Nikola IV. Frankopan je 1412. godine naložio gradnju samostana uz zapuštenu crkvicu Uznesenja Blažene Djevice Marije u današnjoj Crikvenici te ga poklonio redovnicima pavlinima. Ovaj samostan smatra se povijesnom jezgrom razvoja Crikvenice. Dani Frankopana odvijaju se danas i sutra ispred hotela "Kaštel", lokacije odakle se počela širiti Crikvenica. Namjera organizatora, Turističke zajednice grada Crikvenice, uvesti je posjetitelje u svijet Frankopana i pokazati im odlike srednjeg vijeka. Tako se na srednjevjekovnom sajmu predstavljaju stari zanati, nekadašnji načini trgovanja, kovnica nova i druge zanimljivosti. Tijekom dva dana priređivat će se turniri vitezova, nastupi srednjevjekovnih zabavljača, održavat će se radionice streličarstva i mačevanja, minijature, vitraja i srednjevjekovne kuhinje.

OSIJEK - Radnim sastankom s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i dužnosnicima gradske uprave članovi ocjenjivačke Komisije Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz završili su današnji obilazak Osijeka, u sklopu natjecanja za nagradu "Zlatni cvijet Europe", u kojem se Osijek natječe kao jedini grad koji nije iz Europske unije. Iznoseći prve dojmove predsjednik Komisije Rudiger Kirsten kazao je kako su članovi Komisije impresionirani gradskim parkovima, i odnosom prema parkovima i zelenim površinama, obnovom zgrada u starom dijelu grada, sustavom javnog prijevoza, posebice biciklističkim stazama. Ocijenio je kako u Osijeku ima još puno toga za napraviti, i to u parkovima i zelenim površinama, te unaprijeđivanju turisitčke ponude, ali da je to grad koji ide u pravom smjeru i koji ima budućnost, te da je Komisija impresionirana napretkom, koji je grad ostvario u posljednjih 20. godina. Kazao je kako je cilj natjecanja društveni i kulturni razvoj, podizanje kvalitete življenja u europskim gradovima, unaprijeđivanje svijesti o okolišu i održivom razvoju, ocijenviši kako je nagrada "Zlatni cvijet Europe", jedan od najboljih načina promicanja održivog razvoja u Europskoj uniji.

ZAGREB - Promidžbeni film Hrvatske turističke zajednice "Oda radosti" večeras je na 50. međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu osvojio Grand Prix nagradu, priopćeno je danas iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Ova nagrada je treće međunarodno priznanje ovom filmu, nakon turističkog Oscara "Das goldene Stadttor“ na međunarodnom festivalu turističkog filma u Berlinu te nagrade za najbolji promidžbeni film na festivalu "Film, Art&Tourism Festival - FilmAT" u Varšavi. Na 50. izdanju festivalu u Lecceu bilo je nominirano 313 filmova iz 37 zemalja svijeta, od kojih je žiri u službenu konkurenciju za jednu od festivalskih nagrada Grand Prix uvrstio njih 97, a čak pet nagrađenih filmova dolazi iz Hrvatske. "Iznimno nas raduje sjajan plasman promidžbenog filma "Oda radosti" koji je žiri ocijenio izvrsnim, a publika ga je na predstavljanju filmova pozdravila velikim i dugotrajnim pljeskom. Sama činjenica da je "Odi radosti" ovo već treće veliko, međunarodno priznanje govori dovoljno o vrijednosti i kvaliteti filma, na što smo uistinu ponosni", izjavio je nakon svečanosti dodjele nagrada v.d. direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

SPLIT - Četvorica radnika Jadrankamena, koja su jučer uhićena, danas u poslijepodnevnim satima, nakon porovedenog ispitivanja, odlukom Općinskog državnog odvjetništva puštena su na slobodu te su im izrečene mjere opreza, izvijestila je Katja Jajaš, odvjetnica sindikalnog čelnika u Jadrankamenu Tončija Drpića koji je bio jedan od uhićenika. "Općinsko je državno odvjetništvo u Splitu svoj četvorici radnika Jadrankamena, puštajući ih na slobodu, izreklo mjeru opreza, to jest zabranjeno im je fizičko približavanje stečajnoj upraviteljici tog poduzeća Anči Bašić na rastojanje manje od 50 metara, a osim toga jednom tjedno se moraju javljati policiji u Supetru na Braču, odnosno načelniku policijske postaje Brač", rekla je za Hinu odvjetnica Jajaš. Općinsko je državno odvjetništvo, ne navodeći imena četvorice radnika Jadrankamena, koji su pušteni na slobodu, izvijestilo na svojoj web stranici kasno poslijepodne da im se mjera opreza nalaže jer "postoje osnove za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela". Osim Tončija Drpića jučer su uhićena još trojica radnika Jadrankamena - braća Josip i Marko Eterović i Dario Martinić.

SLAVOSNSKI BROD - Trojica stranih vozača uhvaćena su danas na dijelu autoceste kroz Brodsko-posavsku županiju u prebrzoj vožnji od čak 245 kilometara na sat. Slavonsko-brodski policajci prvo su jutros oko 4,55 sati na južnom kolniku autoceste kod Sibinja u prebrzoj vožnji u smjeru Županje zatekli dva državljanina Švedske u dobi od 49 i 29 godina. Obojica su vozili BMW istom brzinom - od 245 kilometara na sat, što je 115 kilometara više od dozvoljenih 130 kilometara na sat. Na dionici autoceste kod Sibinja zabilježeno je i treći, najveći slučaj prekoračenja brzine. Oko 9 sati na južnoj kolničkoj traci autoceste 35-godišnji turski državljanin upravljao je audijem turskih nacionalnih oznaka brzinom od 247 kilometara na sat. Vozači su kažnjeni novčanom kaznom, te im je zabranjeno korištenje inozemnom vozačkom dozvolom u trajanju od godinu dana na teritoriju Republike Hrvatske.

ZAGREB - Oko 400 aktivista udruge "Prijatelji životinja" te drugih udruga i građana danas su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održali prosvjed na kojemu su zatražili "prestanak ubijanja zdravih pasa i hitno otvaranje skloništa u kojima nije bilo niti ima bjesnoće". Prosvjed je, kako su rekli, ujedno i komemorativni mimohod od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića i natrag, za Figa, Simbu, Snoopyja i 'druge žrtve veterinarske inspekcije', s njihovim fotografijama i upaljenim svijećama. Predsjednik udruge "Prijatelji životinja" Luka Oman kazao je da su "dva najbolja hrvatska skloništa zatvorena usred ljeta, kada je najveći broj napuštenih životinja u godini, te su inspektori odgovorni ne samo za ubijene životinje, već i za sve one koje će stradati zbog nemogućnosti da budu primljene u sklonište, kao i za one koje se neće moći udomiti". Oman je najavio da će udruga "Prijatelji životinja" protiv veterinarskih inspektora koji usmrćuju pse, podnijeti kaznenu prijavu, a udruga je pozvala i udomitelje usmrćenih pasa da podnesu prijave.

ZAGREB - Hrvatsko izdanje knjige engleskog rock kritičara Nicka Kenta "Tamna strana rocka" (The Dark Stuff) koja donosi izabrane tekstove o rock-glazbi izašlo je ovih dana iz tiska. "Tamna strana rocka" (522. str.) donosi tekstove, između ostalih, o Brianu Wilsonu, grupi Guns'N'Roses, Rockyju Ericksonu, New York Dollsima, Sidu Viciousu, Royu Orbisonu, Elvisu Costellu, Smithsima, Neilu Youngu, Jerry Lee Lewisu, Milesu Davisu, Poguesima, Louu Reedu, Sydu Barettu, Rolling Stonesima, Iggyju Popu i Kurtu Cobainu. Knjiga je kreirana poput svojevrsnog mozaika koncipiranog od najboljih eseja ili njihovih dijelova, opširnih prikaza te intervjua objavljenih sedamdesetih u New Musical Express-u (NME), osamdesetih i početkom devedesetih u časopisu "The Face", te u drugim publikacijama i novinama, poput francuskog "Libérationa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙