FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljanić odbacio je danas prozivke javnih ovršitelja da je u vezi donošenja novog Ovršnog zakona u sukobu interesa, istaknuvši kako on osobno nema odvjetnički ured niti bilo kakav interes za ukidanjem javnih ovršitelja. Nakon Vladine sjednice Hrvatska udruga javnih ovršitelja predala je novinarima očitovanje u kojemu optužuje Miljenića za sukob interesa, jer najavljenim ukidanjem javnih ovršitelja izravno pogoduje odvjetničkom sektoru u koji će se vratiti kada prestane biti ministar.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom je dijelu današnje 32. sjednice donijela Prijedlog odluke o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska jedna od stranaka, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će je na sjednici Glavne skupštine Ine predstavljati predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, te još jednom poručila da ne odustaje od imenovanja Radimira Čačića i Slavka Linića u Nadzorni odbor (NO) Ine. Budući da Hrvatska u Ini ima oko 45-postotni vlasnički udio, Vlada neće odustati od toga da kroz izravno prisustvo i članstvo ministara u NO-u bude informirana o tome što se događa u korporaciji i koji su njezini planovi, istaknuo je premijer Zoran Milanović.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović pozdravio je u uvodu današnje Vladine sjednice novog ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića istaknuvši kako mu je "drago što je ovdje, ali mu je žao što je do imenovanja došlo na ovakav način". To je politika ove Vlade i moja politika, kazao je Milanović komentirajući tako nedavnu ostavku bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, koja je morala otići zbog afere oko e-maila Upravi HŽ Holdinga u kojem je pokušala intervenirati u korist supruge jednog SDP-ovca.

ZAGREB - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru danas su podržali Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2005. do 2008. godine zamijerajući jedino što se ono nije našlo puno ranije na dnevnom redu Sabora. Dragutin Glavina (HNS) poručio je da ako i postoje opravdani razlozi što je izvješće na dnevnom redu tek sada kašnjenje je ipak predugo. Izvješće pokazuje da je u razdoblju od 2005. do 2008. zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU doneseno više novih ili revidiranih akata o zaštiti zraka, otpadu, zaštiti prirode i okoliša i drugih, kazao je.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o HRT-u kojima bi se trebala razriješiti "kriza upravljanja" na Prisavlju. Nakon gotovo mjesec dana javne rasprave, prijedlog zakona ide u Hrvatski sabor na dva čitanja, a o njemu će se odlučivati natpolovičnom većinom svih zastupnika.

ZAGREB - Međunarodni poslijediplomski studij Leadership and Management of Health Services (LMHS) proslavio je danas deset godina postojanja, tijekom kojih je studij završilo 236 polaznika u pet generacija, od kojih su mnogi danas na visokim dužnostima, od ministara i gradonačelnika do ravnatelja bolničkih centara, poduzetnika i međunarodnih savjetnika. Rekapitulirajući prvo desetljeće, voditelj studija Stipe Orešković rekao je kako su najveći uspjeh njihovi studenti koji su ostvarili impresivne individualne karijere u hrvatskom zdravstvenom sustavu i inozemstvu, a udruženi timovi su pod akronimom LMHS radili značajne savjetničke poslove za međunarodne institucije i vlade u drugim državama.

ZAGREB - Odbor za pravosuđe danas je jednoglasno podržao zahtjev HDZ-a te Hrvatskom saboru predložio da Josipa Salapića, koji je nedavno napustio HDZ i prešao u HDSSB, razriješi članstva u Državnom sudbenom vijeću (DSV) i na njegovo mjesto imenuje HDZ-ovog zastupnika Davorina Mlakara. Klub HDZ-a od Odbora je zatražio da Salapića, nakon što je pristupio HDSSB-u, razriješi članstva u DSV-u, dužnosti koja je po rasporedu kvota između vladajućih i oporbe pripala HDZ-u.

OSIJEK - Predsjedništvo Županijskoga odbora Hrvatske demokratske zajednice Osječko-baranjske županije na sinoćnjoj je sjednici jednoglasno donijelo odluku o raspuštanju Gradskog odbora osječkoga HDZ-a, izvijestio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik županijskoga odbora Tomislav Ivić.

ŠIBENIK - Šibenski gradonačelnik Ante Županović danas je na konferenciji za medije, nezadovoljan što u III. Izmjenama i dopunama Prostornog plana Šibensko-kninske županije, koje bi sutra trebala izglasati Županijska skupština, nisu uvršteni svi gradski zahtjevi, kazao kako se u županiji ponašaju "kao bogovi i ne uvažavaju osnovno pravo svake jedinice lokalne samouprave da upravlja svojim prostorom".

KOPRIVNICA - Uklanjanje spomenika 117. brigade ispred zgrade bivše koprivničke vojarne na noge je diglo članove Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, nestanak spomenika uočen je jučer oko podneva te je odmah nakon toga za njim krenula potraga. Tajnik Koordinacije udruga proizašlih iz domovinskog rata Grada Koprivnice, Mladen Pavković, na današnjoj je konferenciji za medije pojasnio razvoj događaja nakon što su saznali da je ispred vojarne jednostavno maknuto spomen obilježje i posađena trava. "Kad smo saznali za nestanak pozvali smo javnost i zamolili sve da nam pomognu u našim nastojanjima da se spomen obilježje, koje je postavljeno u čast i slavu pripadnika 117. brigade i onih koji su bili u vojnom školskom centru, vrati na mjesto, pojasnio je Pavković

ZAGREB - Rekonstrukcija gornje plohe na tržnici Dolac, otvaranje sajma vozila na Sajmištu u Sesvetama te "Domaće tržnice" novi su projekti Zagrebačkog holdinga - podružnice Tržnice Zagreb, izvijestio je danas Zagrebački holding. Prema riječima rukovoditelja Službe za opće poslove Tržnice Zagreb Alena Locherta, u emisiji na Radio Sljemenu, završena je izrada elaborata statike za obnovu najpoznatije zagrebačke tržnice "Dolac", a nakon odabira tvrtke koja će izvoditi radove, putem natječaja, rekonstrukcija bi trebala započeti sljedeće godine.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom, objavio je danas otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije. Istovremeno nasljeđuje ga dosadašnji biskup koadjutor istoimene biskupije mons. Dražen Kutleša, dodaje se u priopćenju.

ZAGREB - Zvonimir Novosel imenovan je danas novim gradonačelnikom grada Jastrebarskog zamjenivši na toj dužnosti dosadašnjeg gradonačelnika Mihaela Zmajlovića, koji je jučer postao ministar zaštite okoliša i prirode. Zmajlovića je bio gradonačelnik Jastrebarskog od 2009. godine, a na primopredaji dužnosti novom gradonačelniku istaknuo je da je zahvalan na povjerenju koje mu je ukazao Predsjednik Vlade i Hrvatski sabor te da nema nikakvih bojazni za daljnje uspješno vođenje Grada od strane Zvonimira Novosela, stoji na službenim internetskim stranicama grada Jastrebarskog

ZAGREB - Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i supokroviteljstvom gradova i županija domaćina od 19. do 25. lipnja Udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) organizira izlučna regionalna natjecanja Susreta djece hrvatskih branitelja koja će se odražati u Svetoj Nedelji, Donjem Miholjcu, Križevcima i Kaštel Starom. Susret u Svetoj Nedelji (NK "Novaki") održat će se 19. lipnja za Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju te Grad Zagreb, a 21. lipnja susret za Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku, Virovitičko-podravsku i Brodsko-posavsku županiju u Donjem Miholjcu (igralište OŠ "August Harambašić").

SPLIT - Ministar branitelja Predrag Matić danas je u Splitu otvorio međunarodnu konferenciju pod nazivom "Od individualne do odgovornosti društveno-socijalne odrednice mentalnog zdravlja" na kojoj će se tijekom tri dana raspravljati o mogućnostima pomoći osobama s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) izazvanim ratom. Ministar Matić kazao je kako se PTSP mora utvrđivati na temelju stručno-medicinske dijagnoze, a bez političkog pritiska.

ZADAR - Članovi Inicijativnoga odbora mještana Ravnih kotara koji se protive gradnji zadarskoga županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, na današnjoj su konferenciji u Zemuniku Donjem izvijestili javnost da su poslali peticiju s 2700 potpisa predsjedniku Republike, Vlade i Sabora, te svim ustanovama koje sudjeluju u projektu gradnje Centra - ministarstvu zaštite okoliša i prirode, ministarstvu poljoprivrede i ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a te prvooptuženi u aferi "Fimi Media" Ivo Sanader izjavio je danas da HDZ nije lopovska stranka te da su nagađanja o mogućoj nagodbi te stranke i USKOK-a "spin", kao i medijski napisi da je od novog čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka tražio da se ne nagodi. "Tvrdim na nema krivnje na meni ni na HDZ-u, a spinovi koji se plasiraju služe tome da se prije početka izvođenja dokaza unese nemir u redove obrane i da bi se poboljšao postotak uspjeha DORH-a", izjavio je Sanader novinarima u stanci suđenja u slučajevima Hypo i Ina-MOL, zamoljen za komentar medijskih nagađanja da će HDZ priznati odgovornost stranke u aferi "Fimi media" i odgovarati za štetu od oko 32 milijuna kuna, a potom tužiti Sanadera i od njega tražiti povrat novca.

ZAGREB - Čelnica Janafa od 2000. do 2004. Vesna Trnokop Tanta posvjedočila je danas u nastavku suđenja Ivi Sanaderu da je u međudržavnim pregovorima oko Družbe Adria u ime mađarskog MOL-a pregovarao Imre Fazakas koji je kao svjedok obrane ranije izjavio da je od 2000. do 2008. radio za ruski Jukos. Bivša čelnica Janafa izjavila je na zagrebačkom Županijskom sudu da su pregovori o projektu Družbi Adria rezultirali potpisivanjem sporazuma 2002. te da je time dano zeleno svjetlo naftnim kompanijama da krenu u njegovu realizaciju, što se u konačnici nije dogodilo.

ZAGREB - Bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec danas je u nastavku svjedočenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL svjedočila o sudjelovanju u pregovorima s Rusijom o projektu Družba Adria za koji je rekla da je zamrznut jer nije prošla studija o utjecaju na okoliš, a i Rusija nakon 2010. više nije bila zainteresirana za nastavak projekta.

SPLIT- Glazbena mladež Splita za ovogodišnju je turističku kulturno-zabavnu splitsku ponudu pripremila bogati ljetni program, tijekom kojega će biti održano nekoliko koncerata u užem dijelu grada i podrumima Dioklecijanove palače, doznaje se od Tine Pencinger. Prvo predstavljanje će biti program „Koncerti na Rivi 2012“, a potom i „Čari klasične glazbe u Podrumima 2012“ kao dio velikoga gradskog projekta „Spli'ski litnji koluri“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙