FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svilanović predložen za novog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju

BEOGRAD, 13. lipnja 2012. (Hina) - Vijeće za regionalnu suradnju (Regional cooperation council) u srijedu je na sastanku u Beogradu prihvatilo kandidaturu srbijanskog diplomata Gorana Svilanovića za novog glavnog tajnika tog Vijeća.

Svilanović bi na tom mjestu trebao zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika Hidu Biščevića, a njegov bi trogodišnji mandat započeo 1. siječnja 2013. godine.

Kandidatura Svilanovića trebala bi biti potvrđena u četvrtak i petak, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), i na sastanku šefova država i vlada SEECP-a, koji će također biti održan u Beogradu.

Svilanović je u javnosti poznat kao nekadašnji šef diplomacije bivše Savezne Republike Jugoslavije u razdoblju nakon svrgavanja bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića potkraj 2000. godine.

Posljednjih godina aktivan je u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) gdje je bio koordinator za aktivnosti u području gospodarstva i zaštite okoliša.

Vijeće za regionalnu suradnju nasljednik je nekadašnjeg Pakta za stabilnost jugoistočne Europe i funkcionira od 27. veljače 2008., na temelju tadašnje odluke ministara vanjskih poslova zemalja SEECP-a sa sastanka u Sofiji.

Današnjim sastankom zajednički su predsjedali Biščević i državni tajnik srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Ivan Mrkić, u ime Srbije kao predsjedavajuće SEECP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙