FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branko Vukšić na konferenciji OESS-a u Gruziji

ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Branko Vukšić sudjelovao je na Parlamentarnoj ekonomskoj konferenciji Parlamentarne skupštine OESS-a, koja se održala u Batumiju u Gruziji, a sudionici konferencije istaknuli su važnost regionalne suradnje u gospodarskom razvoju koja ne predstavlja samo stabilnu fiskalnu politiku, nego i ključ za mir i sigurnost, priopćeno je iz Sabora.

Regionalna suradnja u gospodarskom razvoju ne predstavlja samo stabilnu fiskalnu politiku, nego i ključ za mir i sigurnost, izjavili su parlamentarni i državni čelnici na otvaranju velike gospodarske konferencije u Gruziji.

Više od 100 parlamentaraca i gotovo 250 sudionika započeli su svoje sastanke u subotu prije podne na temu: "Poticanje gospodarske suradnje i stabilnosti u regiji OESS-a". Na otvaranju konferencije Parlamentarne skupštine OESS-a, predsjednik Skupštine Petros Efthymiou pozvao je na novi Marshallov plan za rast, oporavak i socijalnu koheziju u Europi.

"Mjere štednje ne mogu trajati vječno", rekao je Efthymiou, te dodao: "Vrijeme je da se mi kao parlamentarci vratimo svojoj istinskoj ulozi osiguranja potrebnog nadzora i rasprave o smanjenju potrošnje koje nije usmjereno samo na proračunske ekscese iz prošlosti, već i na ograničavanje naših investicija u budućnosti".

Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili i predsjednik gruzijskoga parlamenta David Bakradze govorili su o preobrazbi koju je njihova zemlja doživjela u posljednjih osam godina - osobito u iskorjenjivanju korupcije.

"Batumi je simbol promjene za Gruziju", rekao je Saakašvili. "Najveći problem nije bilo iskorjenjivanje korupcije, već promjena mentaliteta državnih službenika kako ne bi ponižavali svoje sugrađane. Oni su tu da služi svom narodu", istaknuo je.

Bakradze je dodao da je promijenjena "cjelokupna filozofija poslovanja u Gruziji." "Program One-Stop-Shop povećao je transparentnost i doveo do psiholoških, moralnih i tehničkih promjena", kazao je.

Goran Svilanović, koordinator OESS-a za gospodarske i ekološke aktivnosti, istaknuo je usmjerenost irskog predsjedanja OESS-om na dobro upravljanje kao neophodno za trajne napore uvođenja transparentnih i kooperativnih poslovnih praksi u regiji.

"Dobro upravljanje iznimno je važno jer to je ključ za održiv gospodarski razvoj", rekao je Svilanović.

Konferencija je trajala do 14. svibnja sa sjednicama na temu jačanja energetske sigurnosti i učinkovitosti, stvaranja transparentnog investicijskog okruženja, bavljenja sigurnosnim izazovima kroz ekonomsku politiku, ekspanzije prometa i turističkog razvoja, te rasta malih i srednjih poduzeća, uz sudjelovanje predsjednika parlamenata i vlada, privatnog sektora, međuvladinih i nevladinih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙