FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Kohabitacija Nikolića i Tadića

BEOGRAD, 28. svibnja 2012. (Hina) - Pošto je u Srbiji u ponedjeljak postalo očito da bi novi srbijanski premijer mogao biti predsjednik Demokratske stranke (DS) i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, u srbijanskoj javnosti aktualizirana je tema stabilnosti institucija i raspodjele vlasti između predsjednika i premijera, to jest vlade.

Kohabitacija novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića s novom vladom, koju bi mogle voditi Demokratska stranka Borisa Tadića i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, pitanje je kojem se daje posebna pozornost, posebice pošto je Tadić objavio kako je spreman preuzeti premijersku dužnost.

Značenje pitanja kohabitacije pojačava i to što su u predizbornoj utrci kritičari i protivnici, a ponajprije Nikolić, prozivali Tadića za kršenje ustava jer je u protekla dva mandata istodobno bio i predsjednik države i predsjednik DS-a, te da je zahvaljujući tome imao velik utjecaj na vladu i da se za sve pitao on, a ne premijer Mirko Cvetković, kojega je na tu dužnost postavio DS.

Otkako je Nikolić izabran za predsjednika Srbije, ocjene analitičara kreću se od onih da bi kohabitacija mogla usporiti reforme u Srbiji i njezine europske integracije i negativno se odraziti na odnose Srbije sa susjednim zemljama do ocjena da bi Nikolić i Tadićeva vlada mogli dobro surađivati i pridonijeti političkoj stabilnosti u Srbiji.

Po ustavu Srbije, u ovlasti srbijanskog predsjednika jest predstavljanje države u zemlji i inozemstvu, proglašavanje zakona, predlaganje parlamentu kandidata za premijera, predlaganje nositelja dužnosti, postavljanje i opoziv veleposlanika, primanje pisama s akreditacijama i opozivima diplomatskih predstavnika te odlučivanje o pomilovanjima i odlikovanjima.

Osim upozoravanja na opasnost od tzv. "personalizacije vlasti", srbijanska stručna javnost proteklih je dana podsjećala na vladavinu negdašnjega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je svoju moć uspijevao zadržati na svakoj novoj dužnosti, a središte moći uvijek se selilo s njime.

Isticano je da Nikolić, kao predsjednik kojega je predložila oporbena Srpska napredna stranka, nema izvršnu vlast, te kako je dobro što će, uz nevladine organizacije i manjine u parlamentu, nadzirati rad srbijanske vlade koju će vjerojatno, kao i do sada, voditi Tadićev DS i Dačićev SPS.

Novoizabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u ponedjeljak su razgovarali o primopredaji dužnosti, a poslije toga novinarima su izjavili kako je važno da se institucije vlasti utemelje što prije.

Najavljujući zajednički rad na rješavanju problema građana, poručili kako je s tim u vezi važno što prije utemeljiti institucije te početi s radom na svim važnim državnim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙