FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LIMASSOL/ZAGREB - Agencija Moody's izmijenila je prognozu iz stabilne u negativnu za važeći rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti 'Baa3', navodi se u najnovijem priopćenju međunarodne agencije. U skladu s time izmijenjena je i prognoza iz stabilne u negativnu za rejting HBOR-a (P)Baa3 za neosigurane srednjoročne vrijednosne dužničke papire s prvenstvom isplate. Najnoviju izmjenu prognoze potaknula je nedavna promjena prognoze iz stabilne u negativnu za važeći rejting Hrvatske 'Baa3' za zaduživanje u domaćoj valuti, kaže se dalje u priopćenju agencije od srijede. U Moody'su ističu kako se izmjena prognoze ne odnosi na HBOR-ovu referentnu kreditnu procjenu (BCA) u visini 12 (na skali od 1 do 21 na kojoj 1 predstavlja najniži kreditni rizik). BCA također nije razlog najnovije odluke o izmjeni prognoze, tumače u Moody'su. U agenciji napominju da će rejting te razvojne banke u 100-postotnom vlasništvu hrvatske države biti podignut ili snižen u skladu s podizanjem ili snižavanjem rejtinga Hrvatske za izdavanje obveznica u domaćoj valuti.

NEW YORK/ZAGREB - Rast svjetskog gospodarstva usporit će u ovoj godini a najveća mu opasnost i dalje prijeti od europske dužničke krize, upozorili su Ujedinjeni narodi u najnovijim međuprognozama, upozoravajući da fokus fiskalne politike treba preusmjeriti s kratkoročne konsolidacije na srednjoročnu održivost. Stručnjaci UN-a blago su naniže revidirali prognozu rasta svjetskog gospodarstva za ovu i iduću godinu, na 2,5 posto i 3,1 posto. U siječanjskim redovnim prognozama predvidjeli su stope rasta od 2,6 odnosno 3,2 posto. Posebno su upozorili na pogoršanje krize u eurozoni, za koju sada predviđaju pad aktivnosti u ovoj godini za 0,3 posto, u odnosu na ranije prognozirani rast od 0,4 posto. U idućoj godini gospodarstvo eurozone trebalo bi porasti za 0,9 posto, u odnosu na ranije očekivanih 1,2 posto. Najvećom opasnošću smatraju stanje u Italiji i Španjolskoj, jer će veličina njihovih dugova vjerojatno zahtjevati pomoć regionalnih fondova, upozoravaju autori izvješća Odjela UN-a za socijalnu i ekonomsku politiku (DESA), UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet regijalnih komisija UN-a. Najoštrije su snizili prognoze za gospodarstva u tranziciji u regiji jugoistočne Europe, za koja sada očekuju da će u prosjeku u ovoj godini rasti za samo 0,6 posto, u odnosu na u siječnju prognoziranih 2,3 posto. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,8 posto, u usporedbi s ranije prognoziranih 3,2 posto.

BERLIN - Njemačka središnja banka podigla je u petak prognozu rasta njemačkog gospodarstva za 2012. na jedan posto, a među razlozima poboljšane prognoze navodi globalni rast, jačanje domaće potražnje zahvaljujući dobrom stanju tržišta rada i povoljne uvjete financiranja. Prognoza rasta poboljšana je tako u odnosu na prethodne bančine projekcije iz prosinca kojima je za ovu godinu predviđan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,6 posto. U najnovijim prognozama Bundesbank sada za iduću godinu prognozira stopu rasta od 1,6 posto, čime je ona blago snižena u usporedbi s ranije procjenjenim rastom od 1,8 posto. Njemačko gospodarstvo u prvom se tromjesečju vratilo zdravom rastu, nakon posustajanja pri kraju prošle godine. Njemački troškovi zaduživanja ujedno su oštro smanjeni budući da ulagači u uvjetima dužničke krize u eurozoni traže utočište u sigurnim ulaganjima kakva su njemačke državne obveznice.

BERLIN - Njemački izvoz pao je u travnju za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon tromjesečnog razdoblja rasta, izvijestio je u petak državni ured za statistiku. Njemačka je u travnju izvezla roba i usluga u vrijednosti 87,1 milijardu eura, što je 1,7 posto manje nego u ožujku, izvijestio je Destatis. U odnosu na prošlogodišnji travanj izvoz je porastao za 3,4 posto, predvođen 10,3-postotnom skokom izvoza u zemlje izvan Europe. Izvoz u eurozonu smanjio se pak za 3,6 posto. Uvoz je u travnju pao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 72,7 milijardi eura. Na godišnjoj razini smanjio se za jedan posto, pritisnut padom uvoza iz europskih zemalja izvan eurozone, za 2,3 posto, ali i 0,7-postotnim padom uvoza iz izvaneuropskih zemalja. Slijedom takvih rezultata njemački trgovinski višak kliznuo je u travnju na 14,4 milijarde eura, sa 17,4 milijarde eura zabilježene u ožujku. U prošlogodoišnjem travnju višak je iznosio 10,8 milijardi eura.

RIM - Talijanska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 1,9 posto u odnosu na mjesec ranije, nakon rasta za 0,6 posto u ožujku, pokazali su u petak službeni podaci agencije Istat. Pad je bio mnogo veći nego što se očekivalo. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones Newswires predviđali su pad od samo 0,5 posto. Industrijska proizvodnja stup je talijanskog gospodarstva te se taj podatak smatra lošim predznakom za rast u drugom tromjesečju. Istat je također objavio da je na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u travnju pala za 9,2 posto, što je najveći godišnji pad od studenog 2009. Analitičari su očekivali godišnji pad od 6,4 posto. Istat je ranije objavio kako očekuje da će se talijanski bruto domaći proizvod (BDP) dodatno smanjiti u drugom tromjesečju da bi se u drugoj polovini godine oporavio, uz "umjereno pozitivnu stopu rasta".

PARIZ - Francuska središnja banka Bank of France snizila je u petak prognozu rasta francuskog gospodarstva u drugom tromjesečju. Banka sada očekuje da će u razdoblju između travnja i lipnja ove godine gospodarska aktivnost pasti za 0,1 posto. Prije manje od mjesec dana prognozirala je stagnaciju. U prva tri mjeseca ove godine francuski gospodarski rast je stagnirao, nakon rasta za samo 0,1 posto u prethodnom tromjesečju. Sniženje prognoze najnoviji je znak stagnacije u eurozoni, koja se bori s dužničkom krizom. Službeni podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je u prvom tromjesečju ove godine francuska nezaposlenost dosegnula 10 posto.

ZAGREB - Španjolska bi ovaj vikend mogla zatražiti pomoć EU-a za svoje banke, čime bi postala četvrta i najveća država članica EU-a koja je to učinila od početka krize u eurozoni, piše u petak Reuters pozivajući se na neimenovane europske i njemačke izvore. Četvero visokih europskih dužnosnika kazalo je da će ministri financija 17 država članica eurozone u subotu održati telefonsku konferenciju kako bi razgovarali o španjolskom zahtjevu za pomoć, no iznos o kojemu je riječ još nije poznat. Euroskupina će nakon tog sastanka objaviti priopćenje, kazali su. "Objava se očekuje u subotu poslijepodne", rekao je jedan europski dužnosnik. Informacija je objavljena nakon što je američka agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings u četvrtak snizila španjolski rejting za tri razine, s A na BBB. "Španjolska vlada shvatila je ozbiljnost problema", rekao je jedan viši njemački dužnosnik. Dodao je da dogovor mora biti postignut prije općih izbora u Grčkoj 17. lipnja nakon kojih bi Atena mogla izići iz eurozone ako pobijede stranke koje se protive uvjetima programa pomoći EU-a i MMF-a.

LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima pd pritiskom zaoštravanja bankovne krize u Španjolskoj i splasnulih nada u nove poticajne mjere američke središnje banke. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 1,58 dolara, na 98,35 dolara, nakon što se nakratko spustila i na samo 97,19 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po dva dolara nižoj cijeni, od 82,82 dolara. Govor predsjednika američke središnje banke (Fed) Bena Bernankea u Kongresu obeshrabrio je ulagače koji su se nadali da će Fed pokrenuti treći krug kupnje obveznica u sklopu takozvanog kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Bernanke je naglasio da će Fed pozorno pratiti "značajne rizike" za američki oporavak s obzirom na dužničku krizu u Europi ali je zauzeo sasvim drugačiji stav od zamjenika na kormilu Feda, koji se u srijedu založio da poticajne mjere na razini monetarne politike. Europska tržišta pritisnula je pak odluka agencije Fitch da zbog krize u bankovnom sektoru i pratećih potreba za financijskom pomoći snizi rejting Španjolske za čak tri razine, na 'BBB'. Na američkom su tržištu cijene dodatno pritisnuli tjedni podaci američke vlade koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za samo 111.000 barela.

WASHINGTON - Bonitetna agencija "Fitch" snizila je u četvrtak kreditni rejting Španjolske za čak tri stupnja, s A na BBB, uz negativnu prognozu i naznaku da bi joj rejting ponovo mogao biti snižen. Među razlozima za ovakvu odluku Fitcha su proračunski troškovi restukturiranja i rekapitalizacije španjolskog bankarskog sektora, procijenjeni na oko 60 do 100 milijardi eura, stoji u priopćenju te bonitetne agencije. Na temelju procjene troškova restrukturiranja i rekapitalizacije bankarskog sektora od 60 milijardi eura, agencija upozorava da bi ukupan javni dug Španjolske mogao porasti na 95 posto ukupnog BDP-a u 2015. Španjolska će ostati u recesiji do kraja 2013., dok je u prethodnoj procjeni Fitch očekivao umjereni oporavak španjolskog gospodarstva sljedeće godine.

WASHINGTON - Prošlotjedna odluka gradskih vlasti u New Yorku da zabrane prodaju gaziranih sokova na uličnim štandovima u velikim bocama i ograniče prodaju zaslađenih pića na pola litre, izazvalo je ogorčenje proizvođača gaziranih poća koji su tu odluku nazvali "smiješnom" i lansirali reklamnu kampanju kojom je pokušavaju srušiti. "Nismo rekli 'ne' ljudima. Mi pitamo, "jeste li sigurni?", "da li stvarno to želite?", kazao je Thomas Farley, povjerenik za zdravstvo New Yorka, na konferenciji posvećenoj smanjenju potrošnje gaziranih pića. "Radi se o slanju poruke ljudima, a istovremeno imaju slobodu piti koliko god hoće", dodao je Farley. Coca-Cola Co. i McDonald's Corp., zajedno s ostalim proizvođačima pića, priopćili su da bi potrošači morali sami moći odlučivati o tome što će i koliko piti te da gazirana pića nisu jedini razlog povećanja broja pretilih osoba.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače razočarao predsjednik Feda Ben Bernanke ne najavivši daljnje ublažavanje monetarne politike, a ulagače nije ohrabrilo ni smanjenje kamata u Kini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,2 posto. U Šangaju burzovni indeks stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 1 posto, nakon što je jučer skočio 1,7 posto. U jučerašnjem izvješću u Kongresu predsjednik američke središnje banke Bernanke nije najavio nove mjere za poticanje usporenog rasta gospodarstva, što je razočaralo ulagače. Tim više što ni Europska središnja banka nije u srijedu pokazala volju da dodatno poveća likvidnost na financijskim tržištima.

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen jer je nakon komentara predsjednika Feda Bena Bernankea splasnula nada da će američka središnja banka uskoro olabaviti monetarnu politiku. Dow Jones indeks ojačao je 46 bodova, ili 0,37 posto, na 12.460 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 posto, na 1.314 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 2.831 bod. Ulagače je ohrabrilo smanjenje ključne kamate kineske središnje banke za 0,25 postotnih bodova. Smanjenjem vrijednosti novca, po prvi puta nakon gotovo četiri godine, kineske monetarne vlasti nastoje ubrzati rast gospodarstva koje u posljednje vrijeme posustaje. Ulagači su se nadali da će i druge vlasti najvećih svjetskih gospodarstava olabaviti monetarnu politiku zbog usporavanja rasta i dužnička krize. Nakon što je u srijedu razočarala Europska središnja banka, poručivši da neće rješavati probleme za koje su zaduženi političari, jučer je ulagače pokolebao i predsjednik Feda Bernanke, koji je u izvješću Kongresu kazao da je američka središnja banka spremna reagirati ako će to biti nužno za poticanje gospodarstva, ali bez izričite najave novih mjera u bliskoj budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙