FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, koji ide u Hrvatski sabor na dva čitanja, a za njegovo donošenje potrebna je apsolutna većina od 77 glasova. Tim zakonom, koji se neuspješno pokušava donijeti već petnaestak godina, želimo potaknuti konsolidaciju sindikalnog pokreta i okrupnjavanje sindikata, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Podsjetivši kako je u Hrvatskoj od 1,4 milijuna radnika trenutno njih svega 450.000 sindikalno organizirano, napomenuo je kako je oko kriterija za reprezentativnost vrlo teško postići konsenzus, pa ako se to ni ovoga puta ne uspije, Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti rješenja. Zakonom se regulira kolektivno pregovaranje, te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u GSV-u, a u posljednji tren je povećan cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate s 30 na 40 posto. Također se uređuje pitanje produžene primjene pravnih pravila nakon isteka kolektivnog ugovora, tako da produžena primjena više ne vrijedi neograničeno već samo tri mjeseca nakon isteka ugovora. Iako je to pitanje regulirano člankom 262. Zakona o radu (ZOR), Vlada smatra da zbog toga ne treba mijenjati ZOR, već se to može riješiti ovim zakonom koji uređuje kolektivno pregovaranje.

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenili su danas kako prijedlogom zakona o reprezentativnosti vlada "reže preko koljena" i zapravo mijenja Zakon o radu (ZOR), zbog čega su najavili i mogućnost prosvjeda. Vlada gura promjene pod svaku cijenu i reže preko koljena, izjavio je Sever novinarima na Markovu trgu nakon što je vlada Saboru uputila prijedlog zakona o reprezentativnosti. "Najveća je zamjerka što se kroz taj zakon ide u izmjene ZOR-a, a svi sindikati, pa i poslodavci, smatraju da ne bi trebalo jednim zakonom mijenjati druge zakone, neovisno o sadržaju predloženih promjena. To unosi novu pravnu nesigurnost u već ionako poprilično klimav sustav", rekao je Sever. Jakuš tvrdi da "grupa ljudi koja za sebe voli reći da je demokratična i poštuje norme i ljudska prava, gazi sve dostignute norme demokracije i ljudskih prava". Vlada je "nadobudno rekla da će uštedjeti dvije milijarde kuna, a ne zna gdje, kao i da će otpustiti 30 tisuća ljudi, a ne zna na koji način", kaže Jakuš. Da bi to učinila, mora poništiti sva pravila i norme, no sindikati će znati odgovoriti. "Kad se male ruke slože, sve se može", poručio je Jakuš dodavši kako su mogući prosvjedi i novo prikupljanje potpisa.

ZAGREB - Vlada je danas odobrila Hrvatskim autocestama (HAC) nove cestarine koje će za povremene korisnike poskupjeti za 15 posto, dok za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene ostaju iste. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić podsjetio je da cestarine nisu povećavane od 2004. godine, pa čak nisu indeksirane ni za stopu inflacije. To je nužna mjera u financijskoj konsolidaciji HAC-a, dodao je. Cestarina poskupljuje za 15 posto korisnicima koji je plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta. Korisnicima ENC-a cijena se ne mijenja, te zadržavaju dosadašnji popust od 10 posto. Osim toga, tijekom lipnja organizirana je promotivna akciju u kojoj će korisnici dobiti ENC uređaj za kunu, te za uplaćenih 500 kuna dobiti još 158 kuna bonusa. To znači da će se oni koji se malo potrude voziti jeftinije, a samo u prva tri dana akcije prodano je više od 3.400 ENC uređaja, rekao je Hajdaš Dončić. Na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom kojim se omogućuje radničko dioničarstvo (ESOP) u trgovačkim društvima u kojima dionice ima država. Po najavi prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, nakon usvajanja tih zakonskih izmjena uslijedit će privatizacija brodogradilišta Uljanik.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije tih zgrada. Po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, stari zakon koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine, trebao je povećati broj zgrada koje se mogu ozakoniti, te pojednostaviti i olakšati postupak legalizacije, ali dosadašnja provedba bila je poprilično loša. Do 15. svibnja zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva, kazao je. Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa nužan je novi zakon, rekao je ministar Vrdoljak. Zakonom nije definirano što će se najprije rušiti, ali je jasno da će se rušiti one zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sjednice. Uredba o obračunu naknade za legalizaciju bit će donesena nakon prihvaćanja zakona, a ta će naknada biti jeftinija i pravednija jer se neće izjednačavati poljoprivredno i građevinsko zemljište, kao što su apartmani 50 metara od mora, kazao je.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas da bi novi vlasnik sisačke željezare, talijanska tvrtka ABS, u željezari mogla u početnoj fazi zaposliti 500 do 600 ljudi. "Nema nikakve garancije, ali procjena je da je to u prve dvije faze između 500 i 600 ljudi", kazao je Čačić novinarima nakon sjednice Vlade. Novi vlasnik najavio je pokretanje ljevaonice i hladnog pogona, a valjaonica je izvan njihova ugovora. Na tim prostorima, po mojim informacijama, razmatraju pokretanje nekih novih proizvodnji koje bi onda vjerojatno otvorile neka nova radna mjesta, dodao je. Upitan za komentar nezadovoljstva radnika tvrtke Dioki, koji još uvijek nisu primili sve zaostale plaće, Čačić je rekao kako je normalno da radnike to brine, ali je sretna okolnost što je kapitalna vrijednost te tvrtke vrlo velika, pa je vrlo vjerojatno da će se plaće ipak isplatiti. Ponovio je kako je Vlada u slučaju Diokija tek manji vjerovnik, te je očito da će se morati ići u stečajni postupak. Vlada nastoji osposobiti proizvodnju Dine na Krku, jer u tome segmentu svoga potraživanja ima pravo sudjelovati, zajedno s bankama koje su ključni vjerovnici, dodao je.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 1,8 milijuna turista i 6 milijuna noćenja, što je 9 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, prvi su podaci sustava turističkih zajednica koje je ministar turizma Veljko Ostojić danas ocijenio 'izvrsnim rezultatima'. Rezultati za svibanj i prvih pet mjeseci ove godine su dobri unatoč nešto lošijem vremenu i rasporedu blagdana koji baš nisu 'išli na ruku' predsezoni, rekao je ministar i istaknuo da stanje bukinga za glavni dio i posezonu daje optimizam da bi ova godina u hrvatskom turizmu mogla financijski biti za 3 do 5 posto bolja od lanjske. Porastima u prvih pet mjeseci ove godine pridonijeli su, po podacima iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), strani turisti kojih je na Jadran i u Zagreb došlo 1,4 milijuna ili 13 posto više nego lani. Još veći porast od 17 posto stranci su ostvarili s 5,1 milijun noćenja. Domaćih turista bilo je 4 posto manje ili 341 tisuća, a njihovih 906,3 tisuće noćenja pad je od 5 posto.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba u iduće dvije godine predsjedat će Europskim udruženjem nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora (ECTAA), što je prvi put da je netko iz Hrvatske na toj poziciji i očekuje se da će to pridonijeti dodatnoj promociji hrvatskog turizma, agencijskog poslovanja te pokretanju niza projekata pred ulazak Hrvatske u EU, istaknuli su danas čelnici UHPA-e i ministar turizma Veljko Ostojić. Žgomba je za predsjednika ECTAA-e izabran na prošlotjednoj izbornoj skupštini tog udruženja u Krakowu, a tim je povodom danas održana konferencija za novinare UHPA-e na kojoj je bio i ministar turizma Ostojić. U ECTAA-inom članstvu je 31 udruga agencija koja zastupa interese oko 77 tisuća agencija iz 29 zemalja, a Hrvatsku iz te jedne od najvećih udruga agencija u svijetu pozorno prate jer "bodu u oči" njeni uspješni turistički rezultati i smatraju je kvalitetnom destinacijom i više nego mi sami, naglasio je Žgomba.

ZAGREB - Nexe gradnja, tvrtka u sastavu Nexe Grupe, sklopila je ugovor o izgradnji novog trgovačkog centra u Našicama, a vrijednost radova je 25 milijuna kuna, izvjestili su danas iz te tvrtke. Novi trgovački centar prostirat će se na 5.200 četvornih metara, a na dodatnih 6.400 četvornih metara uređenog prostora kupcima će biti na raspolaganju i 205 parkirališnih mjesta. Investitor je tvrtka Tutus projekt, a otvorenje centra planirano je za početak prosinca ove godine, stoji u priopćenju. Ugovorena vrijednost svih radova u tijeku Nexe gradnje je više od 200 milijuna kuna, a u fazi završnih pregovora je još nekoliko novih poslova.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze iznosio je danas 10,5 milijuna kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je porasla za 0,38 posto, na 1.644,88 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 porastao je za 0,34 posto, na 899,67 bodova. Najviše se danas trgovalo dionicama Adris grupe, redovnih je protrgovano za 4,8 milijuna kuna, a povlaštenih za 640,5 tisuća kuna. Pritom obje bilježe pad cijene, redovna dionica Adrisa za 1,28 posto, na 232 kune, a povlaštena za 0,23 posto, na 213,50 kuna. Uz redovnu dionicu Adrisa, milijunski promet danas je još imala samo dionica HT-a. Promet HT-ovom dionicom iznosio je 2,1 milijun kuna, a cijena im je pala za 0,20 posto, na 195,51 kunu. Među trgovanijim dionicama cijene su porasle dionicama Valamar Adria Holdinga za 0,29 posto, Belja za 0,57 posto, Ericssona Nikole Tesle za 1,10 posto, Atlantske plovidbe za 1,19 posto, Vira za 2 posto, Đuro Đaković Holdinga za 4,23 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙