FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAIRO

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak osuđen je u subotu na doživotni zatvor zbog ubojstva prosvjednika tijekom pobune protiv njegova dugogodišnjeg režima, objasnio je u presudi predsjedavajući suda u Kairu. Suđenje 84-godišnjem Hosniju Mubaraku započelo je početkom kolovoza prošle godine, a cijeli postupak je u sudnici pratio iz pomoćnog kreveta. Njegovo je zdravlje stalno bilo predmetom nagađanja, pa se govorilo da pati od srčanih problema i da boluje od karcinoma, no to je opovrglo ministarstvo zdravstva. Na sud su nešto prije Mubaraka stigli njegovi sinovi Alaa i Gamal, bivši ministar unutarnjih poslova Habib el-Adli i šest bivših visokih dužnosnika službi sigurnosti kojima se također sudi zbog pogibije prosvjednika tijekom Arapskog proljeća. Mubarak se na optužnicu očitovao da se ne osjeća krivim.

LONDON

Ujedinjeno Kraljevstvo je u subotu pod obilnom kišom započelo četverodnevnu svečanost povodom 60 godina vladavine kraljice Elizabete, što je tek drugi dijamantni jubilej u povijesti britanske monarhije, nakon jubileja kraljice Viktorije 1897. godine. "Neka slavlje počne", stoji na naslovnici Timesa koji je ovom događaju posvetio više stranica. "Tijekom šest desetljeća, kraljica je bila simbol stabilnosti. Njezina nesebična predanost zaslužuje naše hvale tijekom ovog četverodnevnog vikenda", dodaje Times u svom uvodniku. Daily Mail se poigrao riječima i na naslovnici stavio "Jubilation" (kovanica od riječi Jubilee i Celebration). Daily Express je kraljici zaželio "božanstveni jubilej" s komentarom: "zaslužujete ga".

BEOGRAD

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je kako nova srbijanska vlada neće biti formirana u narednih nekoliko dana, ocjenjujući da će pregovori biti završeni do kraja lipnja, te najavio kako će i u novoj vladi ostati na funkciji ministra unutarnjih poslova, koju i sada obavlja. U razgovoru za beogradski dnevnik ''Večernje novosti'' od subote Dačić ukazuje kako je bitno da Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, s kojom je SPS glavni partner i u sadašnjoj vlasti, nastavi pregovore oko toga na koji način će biti okupljena parlamentarna većina i tko će je sve činiti. Dodaje kako o trećem partneru u novoj vladajućoj koaliciji još nije bilo riječi te da od DS-a očekuje da informiraju SPS o razgovorima koje su imali i koje će imati u narednom razdoblju. Upitan je li za SPS prihvatljivija Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića ili Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Dačić odgovara kako je za SPS najvažnije da se buduća vlada okupi oko programa koji je prihvatljiv za koaliciju koju predvodi SPS.

BAGDAD

Broj Iračana ubijenih u sukobima porastao je tijekom svibnja, ostajući blizu najnižih podataka zabilježenih nakon američke invazije u ožujku 2003., prema službenim brojkama objavljenima u subotu. Ukupno je ubijeno 132 Iračana, od čega 90 civila, 20 policajaca i 22 vojnika, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva i obrane. U travnju je u nasilju ubijeno 126 osoba. U ožujku 2012. bilo je najmanje smrtno stradalih, 112, od američke invazije, prema istom izvoru. Istodobno je ranjeno 248 osoba u svibnju, od kojih 115 civila, 80 policajaca i 53 vojnika. Osim toga, ubijeno je 20 ustanika a 105 ih je uhićeno.

MOSTAR

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, razgovarao je u subotu s posebnim izaslanikom Europske unije u BiH Peterom Sorensenom o najavljenoj rekonstrukciji vladajuće koalicije te provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Kako su izvijestili iz HDZ-a, Sorensen je rekao kako je prekompozicija vlasti stvar dogovora domaćih političara. Čović je istaknuo kako će HDZ BiH svoje konačno stajalište o tome iznijeti u srijedu kada su zakazane sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva stranke. SDP BiH pokrenuo je proceduru isključenja SDA iz vlasti nakon što su njihovi članovi glasovali protiv državnoga proračuna za 2012. godinu. Na mjesto SDA bi prema potpisanome sporazumu sa SDP-om trebao ući Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙