FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 1. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je za susreta s predsjednikom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem snažnije angažiranje te stranke kako bi se osigurala jednakopravna pozicija Hrvata u BiH, priopćeno je u petak iz HDZ-a 1990. u Mostaru. Karamarko i Ljubić su razgovarali u središnjici HDZ-a u Zagrebu pri čemju je šef HDZ-a "dao punu potporu euroatlantskom putu BiH, ali i obećao pojačani angažman Republike Hrvatske ostvarenju hrvatske konstitutivnosti i narodnoga subjektiviteta u BiH", priopćeno je. Karamarko, po istim navodima, drži "da je jednakopravna pozicija Hrvata ključni faktor za stabilnost države BiH". Predsjednik HDZ-a 1990. je, prema navodima iz priopćenja ove stranke, upozorio da je vlast u Federaciji BiH uspostavljena bez legitimne političke volje Hrvata očekujući da se takva situacija promijeni. Karamarko i Ljubić su razgovarali i o obvezama BiH koje treba ispuniti na putu prema euroatlantskim integracijama. Sastanku su nazočili dopredsjednik HDZ 1990 dr. Perica Jelečević i Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a.

BEOGRAD - Lokalni Srbi s sjevera Kosova sukobili su se u petak s pripadnicima međunarodne misije KFOR-a na Kosovu, a pucnjavi do koje je došlo ozlijeđene su tri osobe na strani lokalnih Srba i jedan pripadnik KFOR-a, izvješćuju beogradski elektronički mediji. Do sukoba je došlo pošto su vojnici KFOR-a u petak ujutro počeli uklanjati barikade kod mjesta Rudare u općini Zvečan na sjeveru Kosova nastanjenom pretežito Srbima. U sukobu KFOR-a i lokalnih Srba okupljenih na barikadama ozlijeđeno je troje ljudi. Kako se dodaje, na području kod Rudara čula se rafalna paljba, a čitavo područje nadlijeću helikopteri KFOR-a. U izgredima je, kako je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao glasnogovornik KFOR-a Uve Nowitzky, ozlijeđen i jedan pripadnik KFOR-a koji je evakuiran i čije je stanje stabilno. Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogrdanović pozvao je KFOR da se suzdrži od primjene sile, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasjedaju na provokacije te je upozorio kako u ovom trenutku svi moraju biti svjesni da je situacija ''veoma zapaljiva''.

BRUXELLES - Europska unija u petak je izrazila zabrinutost zbog nasilja i pozvala na suzdržanost na sjeveru Kosova, gdje su u sukobima koji su uslijedili nakon što je KFOR počeo s uklanjanjem barikada ranjena najmanje trojica kosovskih Srba i jedan vojnik NATO-a. "Vrlo smo zabrinuti zbog nasilja do kojeg je došlo nakon operacije KFOR-a na uklanjaju barikada", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. KFOR je priopćio da je cilj operacije bio uspostava slobode kretanja na sjeveru Kosova, koja je onemogućena zbog srpskih barikada na prometnicama. Na pitanje podržava li misija EU-a, Eulex, tu operaciju KFOR-a, Kocijančič je rekla da je "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela za Europsku uniju, kao i za one zemlje koje joj se žele priključiti".

BEJRUT - Sirijske režimske snage ubile su 12 radnika, objavili su aktivisti za ljudska prava i pozvali Sirijce da izraze nezadovoljstvo u petak, tjedan dana nakon pokolja 49-ero djece u Huli zbog kojega su ustanici režimu odredili ultimatum za prekid vatre a ne bude li ispunjen zaprijetili odbacivanjem mirovnog plana UN-ovog izaslannika Kofija Annana. Uoči isteka u petak u podne ultimatuma kojim se traži od režima da prekine represiju, vladine snage pogubile su 12 radnika blizu Kuseira u četvrtak poslije podne dok su se vraćali s posla u tvornici fertilizanata. "Radnici su bili u autobusu kada su ih prisilili da izađu na kontrolnoj točki a potom smaknuli", rekao je Salim Kabani, član lokalnog koordinacijskog odbora i dodao da su im pripadnici "režimskih snaga svezali ruke na leđa i pobili". Na stranici Facebooka proturežimski aktivisti pozvali su na prosvjed nakon tjedne molitve u počast djeci žrtvama pokolja u Huli.

ŽENEVA - Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozvala je u petak međunarodnu zajednicu da podupre plan mirovnog posrednika za Siriju Kofija Annana i provede istragu o kršenju ljudskih prava kako bi se spriječio "totalni rat" u zemlji koji bi bio "veoma opasan" za regiju. "U protivnom", upozorila je, "stanje u Siriji moglo bi prerasti u totalni rat i tada bi budućnost te zemlje i cijele regije bila u velikoj opasnosti". Pillay je rekla da "ne trebamo ni najmanje štedjeti napore i trebamo učiniti sve da se prekine s nekažnjavanjem". "U tom smislu žalim što Sirija, usprkos opetovanim pozivima Vijeća da potpuno surađuje s istražnim povjerenstvom, još nije odobrila potonjem ulazak u zemlju", istaknula je. U UN-ovu Vijeću za ljudska prava traje rasprava o zahtjevu Katara, SAD i Turske da istražno povjerenstvo o Siriji, koje djeluje po mandatu Vijeća iz kolovoza 2011., provede "posebnu istragu" o pokolju u Huli. Pokolj najmanje 108 ljudi, među kojima 49 djece do 10 godina i 34 žene, u petak i u subotu prošlog tjedna u Huli potaknuo je val osuda u međunarodnoj zajednici.

BEJRUT - Više od 13.400 osoba smrtno je stradalo u nasilju u Siriji od polovice ožujka 2011. kad je počeo ustanak protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, procijenio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Među 13.410 žrtava organizacija sa sjedištem u V. Britaniji izbrojila je 3205 pripadnika snaga režima, 770 dezertera i 9435 civila "uključujući civile koji su protiv režima upotrijebili oružje". Od početka prekida vatre 12. travnja dogovorenog pod vodstvom međunarodnog izaslanika Kofija Annana, smrtno je stradalo više od 2200 osoba, većinom civila.

SUBOTICA - U najmlađoj stranci hrvatske manjine u Vojvodini, Demokratskoj zajednici Hrvata (DZH), došlo je do raskola nakon neuspjeha na nedavnim izborima, prenijeli su u petak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini. Natpolovična većina Glavnoga odbora stranke smijenila je i isključila predsjednika DZH Đorđa Čovića zbog debakla na nedavnim izborima u Srbiji te zbog sumnje u legalnost poslovanja, kršenja statuta stranke i samovolje u upravljanju, prenijeli su među ostalim mediji. Za vršitelja dužnosti predsjednika imenovan je Dragan Hupko. Čović u izjavi subotičkim medijima negira da je smijenjen i isključen jer tvrdi da Predsjedništvo koje je iniciralo njegovu smjenu nije imalo legitimitet. Na internetskoj stranici DZH stoji da je održana izvanredna sjednica Glavnoga odbora "samo neformalni skup nezadovoljnih i frustriranih pojedinaca, koji nemaju uporište u svojim neargumentiranim stavovima". Epilog raskola u najmlađoj stranci hrvatske manjine bit će poznat poslije mišljenja državnih pravosudnih tijela, koja trebaju odlučiti tko ima legitimitet predstavljanja DZH. DZH su u lipnju 2007. godine formirali nezadovoljni članovi starije hrvatske stranke u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. DZH je sudjelovao na izborima 2008. i 2012., ali nema izravnog predstavnika u parlamentu niti na jednoj razini vlasti.

SARAJEVO - Vladajuća Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB), koji je do sada bio na oporbi, dogovorili su suradnju koja će voditi k uspostavi nove vladajuće koalicije u BiH, potvrdili su u petak u Sarajevu predsjednici ovih stranaka Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić. Nakon pregovora stranačkih izaslanstava Lagumdžija je novinarima izjavio kako su potpisali "protokol o načelima suradnje dvije stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti" čime su ujedno stvoreni uvjeti za isključivanje Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti. "I jedan i drugi ćemo biti u Vijeću ministara BiH", izjavio je Lagumdžija i dodao kako će koalicija biti primijenjena i u četiri županije unutar Federacije BiH, a SBB bi trebao preuzeti i sve druge pozicije koje su do sada zauzimali pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA). Lagumdžija je kazao kako je dogovoreno da novi ministar obrane BiH bude iz SDP-a, a državni ministar sigurnosti iz SBB-a. Kriza vlasti u BiH nastupila je u četvrtak nakon što su zastupnici iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) u konačnom izjašnjavanju u državnom parlamentu odbili podržati proračun za 2012. godinu kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH.

DUBLIN - Irski premijer Enda Kenny rekao je u petak da je uvjeren u uspjeh referenduma organiziranog u četvrtak u Irskoj o europskom fiskalnom paktu. Kenny svoj optimizam temelji na prvim privremenim procjenama. "Trend je jasno prema 'da', ali treba malo pričekati kako bi imali informacije o trendu u čitavoj zemlji", rekao je Kenny na javnoj televiziji RTE TV. Izvor blizak vladi kazao je da procjene govore u prilog premoćnoj pobjedi onih koji su se izjasnili u prilog fiskalnom paktu. "Ako kažete da će pakt imati 60/40 za 'da', nećete biti daleko", kazao je taj izvor. "Radi se samo o uzroku, ali o širokom uzroku", dodao. Sva ispitivanja javnog mišljenja provedena prije referenduma govorila su da će biti prihvaćen fiskalni pakt.

KABUL - Najmanje sedam civila ubijeno je u petak u nestabilnoj pokrajini Host u samoubilačkom atentatu na kamp ISAF-a, međunarodne NATO-ove snage u Afganistanu, objavili su sigurnosni izvori. "Napadač je vozio kamion pun eksploziva do prvog položaja snaga sigurnosti izvan baze", naveo je taj neimenovani izvor. Dodao je da je 13 ljudi ranjeno u napadu. Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad nakon kojeg su naoružani pobunjenici napali bazu. Niti jedan član ISAF-a i afganistanskih sigurnosnih snaga nije poginuo, ustvrdio je jedan izvor ISAF-a. Prema sigurnosnom izvoru, civilne žrtve su Afganistanci koji su radili na gradilištu u bazi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙