FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je danas u Rijeci da će se nove, 15 posto više cijene cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb početi primjenjivati oko 10. ili 11. lipnja, a ne kao što je prvotno bilo najavljivano od 1. lipnja. Poštujemo proceduru, dakle ništa ne radimo preko noći nego sukladno određenim procedurama. Prodaja ENC-a s popustom počet će 1. lipnja, dok će zapravo cestarina poskupjeti oko 10. ili 11. lipnja, kazao je Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja novinara o najavama da će se više cijene cestarina početi primjenjivati desetak dana kasnije nego li je prvotno najavljivano. Ministar je ponovio kako cestarine neće poskupiti za stalne korisnike i lokalno stanovništvo. Cestarina poskupljuje 15 posto samo za jednodnevne ili povremene korisnike, rekao je dodavši da onima koji stalno koriste elektronski sustav naplate cestarina ostaje ista te da uz marketinšku akciju dobivaju dodatnih 50 kuna. Cilj je da poduzeća u resoru ministarstva počnu tržišno razmišljati, rekao je.

RIJEKA - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da Vlada planira nastavak investicija i aktivnosti na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, te da Rijeka treba postati jedna od najvažnijih luka Mediterana. Ministar je danas posjetio Rijeku gdje je s predstavnicima lokalne i regionalne uprave, riječke Lučke uprave i Jadrolinije razgovarao o projektima na tom području i obišao riječku Lučku kapetaniju, VTS službu za upravljanje pomorskim radarskim sustavom, te Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Vlada planira nastavak investicija i aktivnosti na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, prije svega u povezivanje budućeg terminala s prometnicama u unutrašnjosti, kroz željeznice i kroz državne ceste, kazao je Hajdaš Dončić. Ističe i da je veliki izazov za Hrvatske ceste gradnja nove prometnice D 403 koja će povezivati kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali s unutrašnjosti, kako bi Rijeka postala ono što treba biti - jedna od najvažnijih luka Mediterana. Na pitanje kako će se zatvoriti financijska konstrukcija za D 403, ministar je kazao da je za ovu godinu spreman novac za završetak projektne dokumentacije, a za fazu izgradnje postoje različiti izvori financiranja, pa i mogućnost financiranja putem Svjetske banke ili EBRD-a. Naglasio je da se neće krenuti u izgradnju dok ne budu osigurani izvori financiranja te da je to jasna poruka svim direktorima poduzeća kojima upravlja ministarstvo.

ZAGREB - Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji, no ulazak u EU znatno će joj povećati mogućnosti za primanje financijske potpore i privlačenje investicija, a pravilno i brzo korištenje tih resursa može biti ključ za oporavak hrvatske ekonomije, ocijenio je danas direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold. U Svjetskoj banci malo su iznenađeni dubinom pada hrvatske industrijske proizvodnje, koja je u travnju na godišnjoj razini pala za 9,4 posto, ali nisu iznenađeni samim padom. Za to postoje tri razloga, kaže Harrold - prvi je najteža zima i najgore vrijeme koje smo imali u jugoistočnoj Europi u dugom razdoblju, drugi je kriza u EU koja je znatno smanjila potražnju, a treći su specifični hrvatski problemi vezani za tranziciju vlasti nakon izbora. U normalnim okolnostima idući kvartal trebao bi donijeti oporavak gospodarstva, jer ovoliki pad na početku godine ne znači da će loše razdoblje trajati cijelu godinu, no slabija potražnja u EU će se nastaviti i idućih mjeseci, upozorava Harrold. Izbjegao je izravno ocijeniti dosadašnju Vladinu gospodarsku politiku rekavši kako su Vladine namjere očito dobre jer želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnju, potaknuti rast i zapošljavanje, te pokrenuti investiranje. Ipak, u procesima reforme i prilagodbe fiskalnog deficita događaju se i neugodne stvari - razne vrste troškova se režu, kao i neke povlastice, porezi se moraju prilagoditi potrebama i pogođeni su interesi brojnih skupina. Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreznom sustavu koje će porezno opterećenje s rada prebaciti na imovinu, istaknuo je.

ZAGREB - Društveno odgovorno poslovanje (DOP) sve više od djelatnosti zasnovane na donacijama prerasta u aktivnost bitnu za konkurentnost te korist svih povezanih s poslovanjem poduzeća, istaknuto je na današnjoj Trećoj nacionalnoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju. Konferencija je održana u organizaciji Nacionalne mreže za DOP, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Sudionici su imali priliku čuti što je u području DOP-a u Hrvatskoj učinjeno protekle godine te predložiti aktivnosti za sljedeće razdoblje. Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati raznih projekata kao što su prijedlog strategije DOP-a, leksikon održivog razvoja te studije slučaja hrvatskog gospodarstva, a koordinatorica za DOP u DG Employment-u Susan Bird govorila je o europskoj praksi DOP-a. Vjerujemo da će skorim ulaskom Hrvatske u EU brojne hrvatske tvrtke biti dodatno potaknute povećati svoje angažmane u području društveno odgovornog poslovanja, a pritom očekujemo da će ih u tome poticati i državne institucije, istaknula je Bird. Izaslanik predsjednika Josipovića i njegov savjetnik za gospodarstvo Boris Cota kazao je kako je poštenje u poslovanju temelj dugotrajne stabilnosti poduzeća, što nije moguće bez razvoja DOP-a i socijalnog kapitala.

RIJEKA - Tvrtka Transadria u stečaju prodat će 50 posto udjela u Luci Šibenik kutinskoj Petrokemiji po cijeni od 24,2 milijuna kuna, čime će ta tvrtka postati većinski vlasnik Luke Šibenik, doznaje se danas od stečajnog upravitelja Transadrije Zdravka Čupkovića. Na oglas za prodaju financijske imovine Transadrije, tj. 6300 poslovnih udjela u Luci Šibenik prispjela samo jedna ponuda, koja je u cijelosti odgovarala uvjetima natječaja, izjavio je Čupković za Hinu. Ponudu, koja je neznatno viša od oglašene početne cijene, otvorilo je povjerenstvo Odbora vjerovnika Transadrije i odlučilo je da se prodaja realizira sljedećih dana. Po riječima Čupkovića, kutinska Petrokemija d.d. otprije ima 29,52 posto vlasničkog udjela u Luci Šibenik, a preko te luke ostvaruje oko 70 posto prometa tereta u uvozu i izvozu. Procjenjuje se, dodao je, da bi u Luku Šibenik trebala uložiti još oko dva milijuna eura. Stečajni upravitelj Transadrije kazao je da će se novcem od prodaje poslovnih udjela u Luci Šibenik podmiriti dio plaća i otpremnina radnika Transadrije, odnosno oko 70 posto tražbina iz prvog isplatnog reda.

ZAGREB - Nakon jučerašnjeg blagog rasta, dionički indeksi Zagrebačke burze danas su pali za više od jedan posto, Crobex za 1,02 posto, a specijalizirani indeks Crobex10 za 1,39 posto. Crobex je trgovanje završio na 1.670,33 boda, a Crobex10 skliznu je na novu povijesno najnižu razinu od 912,76 bodova. Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 8,3 milijuna kuna, a najtrgovanija je sa 3,1 milijun kuna bila dionica HT-a. Cijena HT-ove dionice pala je za 2,02 posto, na 196,10 kuna, što je njena najniža cijena još od sredine prosinca 2008. godine. Promet nešto veći od milijun kuna ostvaren je dionicama Ingre kojima je, nakon jučerašnjeg rasta za 20 posto, cijena danas pala za 7,75 posto, na 6,65 kuna. Uz promet od 371 tisuću kuna, cijena povlaštene dionice Adris grupe pala je za 0,93 posto, na 212 kuna. I većina ostalih trgovanijih dionica danas bilježi pad cijene, primjerice dionica Ine za 0,25 posto, Končar - distributivnih transformatora za 1,07 posto, Belja 1,77 posto, Leda 1,82 posto, Vupika 2,18 posto, Konzuma 2,71 posto, itd. Među rijetkim trgovanijim dionicama kojima je cijena porasla su dionice Uljanik plovidbe s rastom za 0,71 posto te Petrokemije s rastom za 1,40 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙