FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Španjolska je u petak predstavila javnosti drastičnu reformu u sklopu koje traži od banaka da stave na stranu dodatnih 30 milijardi eura rezervi i izdvoje nekretnine iz svojih bilanci. Vlada premijera Mariana Rajoya odlučila se na taj potez samo dva dana nakon što je nacionalizirala četvrtu po veličini banku u zemlji, Bankiju, kako bi sanirala njezinu bilancu. Vlada je postala vlasnik 45-postotnog udjela u Bankiji kako bi je zaštitila od nenaplativih zajmova. Madrid je dvjema neovisnim revizorskim tvrtkama povjerio posao procjene izloženosti banaka urušenom sektoru nekretnina, objavili su ministri na konferenciji za novinstvo nakon sjednice vlade. Vlada želi potpunu transparentnost, jasnoća je ključan uvjet za temeljito suzbijanje sumnji u solventnost Španjolske, kazao je ministar gospodarstva Luis de Gundos. Vlada također namjerava prisiliti banke da rezerviraju oko 30 milijardi eura za kredite koji nisu ocijenjeni problematičnima. Dosada su takve rezervacije bile nužne samo za problematičnu imovinu. Banke bi također trebale izdvojiti problematičnu imovinu u nekretninama u zasebne ogranke koji bi ih potom prodavali po tržišnim cijenama.

LJUBLJANA - Prema procjeni Europske komisije, Slovenija će ove godine zabilježiti pad BDP-a od 1,4 posto, što je znatno veći pad od prognoze o 0,9 postotnom smanjenju BDP-a što ga je nedavno objavio ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade. Komentirajući prognozu Europske komisije o gospodarskoj aktivnosti u zemljama članicama EU-a i eurozone u ovoj godini, UMAR je naveo da se razlika u dvjema prognozama odnosi na različita očekivanja glede slovenskog izvoza i njegova utjecaja na BDP. UMAR smatra da Europska komisija zbog recesijskih trendova s kraja prošle godine ne samo u Sloveniji nego i u cijeloj eurozoni ove godine očekuje slabije rezultate od prvotnih najava i blagu recesiju. Prema prognozi EK-a, gospodarski trend u Sloveniji iduće bi se godine trebao popraviti i ona u 2013. može očekivati rast BDP-a od 0,7 posto, u što su već uračunati učinci mjera štednje što ih namjerava provesti sadašnja vlada. Mjerama se nastoji prepoloviti previsoki proračunski deficit i zaustaviti zaduživanje koje je zadnje tri godine eskaliralo. Slovenski deficit javnih financija prema najnovijoj prognozi Europske komisije ove će godine s lanjskih 6,4 posto BDP-a pasti na na 4,3 posto, a u 2013. na 3,8 posto BDP-a. To je međutim još uvijek veći javno-financijski deficit od prosjeka u eurozoni.

LONDON - Banke se pripremaju za poslovanje grčkom nacionalnom valutom koju neke od njih nisu ni izbrisale iz svojih sustava otkako je prije više od desetljeća Grčka prihvatila euro, no povratak na drahmu donio bi niz tehničkih teškoća, piše agencija Reuters, pozivajući se na ocjene stručnjaka. Planiranje povratka na drahmu banke razmatraju od 2009., kad je izbila financijska kriza u Grčkoj, objašnjava Hartmut Grossman iz savjetodavne tvrtke ICS Risk Advisors, koja radi za banke na Wall Streetu. "Mnoge tvrtke, ne samo u Europi, nego i ove ovdje, odavno to razmatraju", jer "izlazak Grčke iz eurozone nije nova ideja", kaže Grossman. Grci većinom žele ostati u eurozoni, no ipak su mnogi na nedjeljnim izborima povjerenje dali strankama koje se protive strogim mjerama štednje na koje se Grčka obvezala u zamjenu za nastavak dobivanja zajma.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Slabe banke pritisnule su u petak europske dionice nakon što su ogroman gubitak američke banke JPMorgan i pojačana zabrinutost zbog stanja u španjolskim zajmodavacima zadali oštar udarac povjerenju ulagača. Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,5 posto na 5.518 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,4 posto na 6.493 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 1,2 posto i iznosio 3.092 boda. Cijene dionica banaka pale su nakon što je američka banka JPMorgan Chase & Co izvijestila o gubitku od dvije milijarde dolara. Banka Barclays, koja je jako izložena američkom investicijskom bankarstvu, bila je među najvećim gubitnicima, uz pad cijene dionice za tri posto. "Raspoloženje na tržištima promijenit će samo signal iz središnjih banaka, Europske središnje banke, britanske Bank of England, američkog Federal Reservea, da će ubrizgati novac u sustav", kazao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Markets u Bruxellesu. Među gubitnicima na tržištu izdvajale su se i rudarske dionice, koje su se našle na udaru rasprodaja zbog slabih gospodarskih podataka iz vodećeg potrošača metala Kine.

LONDON - Euro se u petak stabilizirao na međunarodnim tržištima valuta poduprt nadom da bi Grčka uskoro ipak mogla dobiti novu vladu, ali optimizam ulagača prigušuju novi slabi podaci iz Kine i neočekivani gubitak američke banke JPMorgan Chase. Euro je tako ostao nepromijenjen prema dolaru, stabiliziravši se na 1,2940 dolara, nakon što je nakratko na elektroničkoj platformi EBS kliznuo na 1,2905 dolara. Nije se mijenjao ni prema jenu, zadržavši se na 103,35 jena. Euro su poduprle smanjene spekulacije o padu njegove vrijednosti i procjene da bi Grčka na kraju ipak mogla dobiti novu vladu, tumači Ankita Dudani iz RBS Global Bankinga. (Hina) xggoj yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙