FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

ZAGREB, 27. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

KABUL

Četiri vojnika misije NATO-a u Afganistanu (ISAF), poginula su u eksplozijama na jugu zemlje gdje je pobuna vrlo aktivna, izvijestio je ISAF u priopćenju objavljenom u nedjelju. Vojnici su ubijeni u subotu u "odvojenim napadima s podmetnutim eksplozivnim napravama", navodi se u priopćenju. ISAF, kao što je uobičajeno, ne navodi okolnosti napada niti nacionalnost ubijenih vojnika. S tim je napadima broj vojnika NATO-a poginulih u Afganistanu u ovoj godini povećan na 169, odnosno na 3.016 od početka intervencije 2001., prema izračunu AFP-a koji se temelji na podacima internetske stranice icasualties.org.

KUVAJT

Kuvajt, koji trenutačno predsjedava Arapskom ligom, u nedjelju je najavio da namjerava sazvati hitan sastanak organizacije o Siriji nakon masakra u Huli, u kojem je ubijeno stotinu ljudi. "Kuvajt će kontaktirati članove Arapske lige zbog hitnog sastanka ministara vanjskih poslova kako bi razmotrili stanje i poduzeli mjere za okončanje tlačenja sirijskog naroda", navelo je kuvajtsko ministrstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je dodalo da je od međunarodne zajednice tražilo kontakte na regionalnoj i međunarodnoj razini radi preuzimanja odgovornosti u vezi situacije u Siriji. Ujedinjeni Arapski Emirati su u subotu objavili kako su od Arapske lige zatražili sazivanje hitne sjednice zbog pokolja u sirijskome gradu Huli. Partneri Kuvajta u Vijeću za suradnju u Zaljevu, u kojem se nalazi šest arapskih monarhija, osudili su u subotu navečer u priopćenju masakr civila u Huli. Šef UN-ovih promatrača u Siriji, general Robert Mood, u subotu je osudio "brutalnu tragediju u Huli, potvrdivši kako je, prema zadnjim podacima u pokolju ubijeno više od 90 osoba, među kojima 32 djece mlađe od 10 godina.

BRUXELLES/WASHINGTON

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli, pridruživši se svjetskom apelu za prekidanjem krvoprolića u toj zemlji. "Zaprepaštena sam informacijama o pokolju koji su počinile sirijske oružane snage u gradu Huli, a u kojemu je poginulo više od 90 osoba, među kojima velik broj djece", istaknula je u priopćenju Catherine Ashton. Najoštrije osudivši zločin, pozvala je sirijsku vladu da u potpunosti provede plan posebnog izaslanika UN-a Kofija Annana koji je odobren rezolucijom 2043 Vijeća sigurnosti. Pokolj u Huli osudila je i američka državna tajnica Hillary Clinton istaknuvši da SAD surađuju s međunarodnim saveznicima kako bi se pojačao pritisak na predsjednika Bašara al-Asada. Po njezinim riječima promatrači UN-a potvrdili su da su ubijeni deseci muškaraca, žena i djece, a još stotine ranjene u silovitom napadu na stambenu četvrt.

TEHERAN

Iran nema razloga popustiti traženju zapadnih sila i prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto, rekao je šef iranskog nuklearnog programa Fereidon Abasi Davani, prenosi u nedjelju dnevni list Korasan. "Nema razloga da odustanemo od obogaćivanja do 20 posto jer proizvodimo gorivo za naše potrebe", rekao je Abasi Davani.

Obogaćivanje urana do 20 posto izaziva zabrinutosti međunarodne zajednice da će Iran proizvesti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da će ga koristiti u u mirnodopske svrhe. Prekid obogaćivanja do 20 posto jedan je od zahtjeva velikih sila, koji je ovog tjedna ponovljen na pregovorima u Bagdadu, kao preduvjet za ukidanje međunarodnih sankcija. Obogaćen do 20 posto, uran može biti gorivo za nuklearne centrale ili istraživačke reaktore. Ako obogaćivanje dođe do 90 posto, on može poslužiti za izradu atomskog oružja. Obogaćivanjem se povećava koncentracija uranovog radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.

DŽAKARTA

Organizatori su u nedjelju objavili da otkazuju koncert Lady Gage u glavnom gradu Indonezije, Džakarti, planiran za 3. lipnja, navodeći kao razlog zabrinutost za "sigurnost" nakon prosvjeda islamističkih skupina koje su zaprijetile izazivanjem "kaosa" u slučaju nastupa provokativne pop zvijezde. "Spektakl Lady Gage nažalost je otkazan", objavio je na konferenciji za tisak Michael Rusli, direktor promotorske tvrtke Big Daddy, prenose agencije. Indonezijska policija odbila je izdati dozvolu za nastup Lady Gage nakon pritužbi islamističkih skupina na njezin show, za koji tvrde da je previše vulgaran. Više od 50.000 ulaznica prodano je za koncert 3. lipnja, a promotori su najavili povrat novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙