FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruralni turizam važna komponenta održivog razvoja

OSIJEK, 25. svibnja 2012. (Hina) - Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, koji se od 23. do 26. svibnja održava u Osijeku uz sudjelovanje 230 sudionika iz 12 država pod nazivom "Ruralni turizam - pokretač održivog razvoja", naznačio je velike mogućnosti u razvoju kontinentalnog turizma koji posljednjih godina privlači sve veći broj domaćih i inozemnih gostiju.

O tome je bilo riječi u 140 znanstvenih i 20 stručnih radova. Naveden je primjer Osječko-baranjske županije, bogate vodama, rijekama, šumama, tradicijskim običajima, ali i sve prisutnijom ponudom ostalih sadržaja poput vinskih cesta, biciklističkih staza, ribolovnog i lovnog turizma.

Po riječima predsjednice Organizacijskog odbora 3. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu Dijane Katice, to i jeste cilj ruralnog turizma. Nije dovoljno ograničiti se na jednostavnu ponudu smještaja i raznih delicija, već upravo niza dodatnih sadržaja za aktivni odmor svih uzrasta.

Sve aktivnosti moraju biti u skladu s održivim razvojem, dodala je, istaknuvši kako europski trendovi podrazumijevaju sve veću potražnju za novim oblicima odmora koji uključuju spoj domaće ponude hrane i pića te mir prirode i čisti okoliš, ali i aktivni odmor.

Naglasila je kako su sudionici kongresa potaknuli niz pitanja i dali prijedloge vezane za izazove koje pred seljačka domaćinstva i poduzetnike nameće ulazak Hrvatske u EU.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako je upravo strateško opredjeljenje Županije uz gospodarstvo i poljoprivredu, razvoj kontinentalnog turizma.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako je Osijek stari grad europske kulture gdje se isprepleću povijest i suvremenost koja zna, hoće i može ponuditi svoje kulturno i tradicijsko bogatstvo ne samo domaćoj nego i svjetskoj turističkoj sceni. Naglasio je kako je dokaz da je grad na Dravi okolišno osviješten i nominacija za prestižnu europsku nagradu Zlatni cvijet Europe.

Radni dio kongresa završit će večeras usvojanjem zaključaka, a njegovi će sudionici sutra posjetiti Baranju koja je postala atraktivna turistička destinacija koja uključuje i najočuvanije močvarno stanište u Europi Kopački rit.

Organizatori 3. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu su strukovna udruga Klub članova "Selo" i tvrtka Hrvatski farmer, uz podršku Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, županijske i osječke turističke zajednice, a pokrovitelji su ministarstva turizma, gospodarstva i regionalnog razvoja i fondova EU te odbori za turizam i za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskog sabora.

(Hina) xvs yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙