FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za turizam o unapređenju nautičkog turizma

ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Nautički turizam sa udjelom nešto malo većim od 10 posto u ukupnim prihodima od turizma u Hrvatskoj apsolutno ne zadovoljava ono što Hrvatska u tom smislu ima kao resurs te stoga treba sve učiniti da se taj segment unaprijedi.

Istaknula je to direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore Leila Krešić-Jurić na današnjoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam o unapređenju nautičkog turizma koja je okupila stotinjak najvažnijih predstavnika tog sektora, kao i državnih institucija.

Predsjednik tog saborskog Odbora Goran Beus Richembergh podsjetio je da je u Hrvatskoj strategija razvoja nautičkog turizma donesena još prije nekoliko godina, ali da je praksa na žalost pokazala da se od tada do danas u tom segmentu nije napravilo gotovo ništa, a Hrvatska je po toj strategiji trebala već biti prepoznata kao prva na Sredozemlju u nautičkom turizmu.

Stoga je saborski Odbor u suradnji sa strukovnim udruženjima pri HGK i Hrvatskom udrugom poslodavaca na današnjoj sjednici iznio niz prijedloga za unapređenje nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Među tim prijedlozima je da u Hrvatskoj treba zadržati plovila pod stranom zastavom po ulasku Hrvatske u EU i osigurati im dodatne pogodnosti ako se registriraju u Hrvatskoj.

Naznačena je potreba uspostavljanja stimulativne fiskalne politike za nautiku među kojima zadržati povlaštenu stopu PDV-a od 10 posto za čarter djelatnosti te istu povlaštenu stopu uvesti i za smještaj plovila u lukama nautičkog turizma.

Važno je osmisliti novu promociju Hrvatske kao nautičke destinacije, a ono s čim su se složili svi je hitno uvesti red u pravne propise pogotovo vezano za pomorsko dobro i morske luke.

Hitno donošenje novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Branko Kundih, suradnik HGK i stručnjak za pomorsko pravo, smatra ključnim preduvjetom da Hrvatska konačno počne planski gospodariti jednim od svojih najvrednijih resursa. Upozorava kako bez pravne sigurnosti nema ulaganja u marine i druge objekte u morskim lukama. Predlaže i osnivanje posebne institucije koja će se baviti upravljanjem i nadzorom pomorskog dobra.

Roko Vuletić iz HUP-a i menadžer u šibenskoj tvrtki NCP istaknuo je da se izravna ulaganja u 10 tisuća novih vezova i minimalnu prateću infrastrukturu u marinama, po talijanskim podatcima, procjenjuju na 550 milijuna eura. Takvih ulaganja u Hrvatskoj neće biti dok se ne uredi zakonski i financijski okvir, kazao je.

Svi prijedlozi koji su se danas čuli bit će upućeni u više ministarstava, Vladi i drugim institucijama.

Hrvatska ima 98 luka nautičkog turizma, od čega 61 marina sa 17.059 vezova. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 642 tisuće nautičara.

(Hina) xtmis yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙