FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitore brine moguć izlazak Grčke iz eurozone

NEW YORK, 23. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi oslabili su danas pod pritiskom zabrinutosti investitora oko mogućeg izlaska Grčke iz eurozone i usporavanja rasta azijskih gospodarstva.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na gubitku 88 bodova, a tehnološki Nasdaq 19,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 8,6 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Bivši grčki premijer Lucas Papademos u intervjuu za Dow Jones Newswires izjavio je da se provode pripreme za izlazak Grčke iz eurozone, ali da će trošak tog poteza biti visok, navevši kao primjer inflatornu spiralu.

To je vratilo fokus investitora na europsku dužničku krizu. Večeras se održava sastanak lidera Europske unije na kojemu će glavna tema biti dužnička kriza, no ne očekuje se neki značajniji napredak.

Ujedno, investitore su zabrinule i najnovije, snižene procjene Svjetske banke o gospodarskom rastu azijskih gospodarstva.

U većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Della, nakon što je raj proizvođač računala objavio razočaravajuću procjenu svojih prihoda u drugom ovogodišnjem tromjesečju zbog slabljenja korporativne potrošnje na tehnologiju u SAD-i i Europi, i pada prodaje osobnih računala.

Cijena dionice Della potonula je u elektroničkom predtrgovanju za više do 11 posto.

Investitori će pratiti i daljnji razvoj situacije s dionicom Facebooka. Najnovije vijesti govore da je Morgan Stanley, aranžer inicijalne javne ponude dionica (IPO) provedene prošloga tjedna, povlaštenim klijentima dostavio negativne procjene o poslovanju te društvene mreže.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljeni podaci o cijenama nekretnina u ožujku u SAD-u, te o prodaji novih nekretnina u travnju.

Na europskim burzama cijene dionica pale, jer se ulagači plaše da bi izlazak Grčke iz eurozone naštetio cijelom tom bloku.

Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu između 1,8 i 2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙