FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju blagi oporavak cijena

NEW YORK, 3. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi blago su ojačali u četvrtak, ukazujući na oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon jučerašnjeg pada dok investitori očekuju nove podatke s američkog tržišta rada.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na dobitku 20 bodova, a tehnološki Nasdaq 7,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 3,3 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Posljednjih tjedana na tržište pristižu raznolika makroekonomska izvješća, pa investitori nemaju jasne signale u vezi gospodarskog oporavka u SAD-u. Ujedno, europska dužnička kriza navodi trgovce na oprez, dok istodobno dobra sezona objave financijskih izvješća kompanija potiče dobro raspoloženje.

„Investitori se fokusiraju na činjenicu da se gospodarstvo sada stabilizira. Čak i kad razočara neka makroekonomska vijest, većina investitora razmišlja pozitivno“, kaže Peter Cardillo, ekonomist pri investicijskom društvu Rockwell Global Capital.

Danas investitori očekuju podatke o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u te ISM indeks aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a.

Ipak, ključno izvješće bit će objavljeno sutra – podatak američkog ministarstva rada o zaposlenosti u travnju.

Slabi podaci ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojima je u travnju u privatnom sektoru otvoreno samo 119.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanih 177.000, izazvali su špekulacije da će službeno izvješće o zapošljavanju u petak također razočarati.

Investitori se pribojavaju da će ono pokazati kako je u travnju broj zaposlenih porastao za 125.000 do 150.000, manje od prvotnih procjena o 170.000 novih radnih mjesta.

Europska tržišta dionica porasla su u četvrtak u očekivanju završetka sastanka Europske središnje banke budući da su poslovna izvješća poduzeća poput francuske banke Societe Generale i France Telecoma umirila ulagače i navela ih da zanemare rast španjolskih troškova zaduživanja.

Londonski FTSE indeks trenutno je u plusu 0,55 posto, frankfurtski DAX 0,85 posto, a pariški CAC 0,95 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙