FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u kineski rast, očekivanja europskih mjera poduprli europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak temeljem nada da će političari poduzeti konkretne mjere kako bi suzbili rasplamsalu dužničku krizu u eurozoni a potporu su pružili i kineski planovi za ulaganja u infrastrukturu radi poticanja gospodarskog rasta.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 1,2 posto na 5.366 bodova, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.063 boda. Indeks Frankfurtske burze DAX dobio je na vrijedosti nešto skromnijih 0,9 posto i iznosio je 6.389 bodova.

Cikličke dionice kao što su one rudarskih kompanija dobile su na vrijednosti, poduprte izvješćima o kineskim planovima za ulaganja u infrastrukturu kako bi se ubrzao gospodarski rast.

U takvom su okruženju dionice BHP Billitona, Anglo Americana, Eurasian Naturala i Antofagaste ojačale u rasponu od 2,4 do 4,1 posto.

Među vodećim su dobitnicima bile i dionice proizvođača automobila i automobilskih dijelova, koji su jako izloženi rastu u Aziji i u ovoj su godini dobili na vrijednosti 12,2 posto.

Cijene dionica talijanskog proizvođača automobila Fiat i njemačkog proizvođača guma Continentala skočile su po 4,5 posto dok je Renault ojačao 4,3 posto.

"Potražnja u Aziji još je uvijek jako snažna. Proizvođači poput BMW-a i Mercedesa ne mogu dovoljno brzo proizvoditi automobile za Kinu", tumači jedan trgovac iz Londona.

Ukazujući na snažan rast prodaje automobila u Kini i Sjevernoj Americi, drugi trgovac dodaje da sektoru idu na ruku i visoke cijene koje njemački proizvođači uspijevaju progurati u Kini.

Banke eurozone, koje su u zadnja dva mjeseca oslabile 35 posto, također su ojačale, iako ulagače i dalje muči stanje u grčkom i španjolskom sektoru i prijetnja domino efekta.

Tako je Intesa SanPaolo ojačala dva posto, Credit Agricole 2,1 posto, BNP Paribas 2,2 posto, UniCredit 2,7 posto a Societe Generale 2,9 posto.

Suzbijanje europske dužničke krize bit će glavna tema neformalnog sastanka europskih čelnika u srijedu u Bruxellesu.

Iako procjenjuje da sastanak neće uroditi nikakvim konkretnim rezultatom, Hector Kilpatrick iz Cornelian Asset Managersa očekuje da će europski dužnosnici poduzeti odlučne mjere prije novih grčkih izbora, zakazanih 17. lipnja.

"Mogućnost odljeva kapitala izbija u prvi plan njihovih razmatranja, pa će nešto morati učiniti u ne tako dalekoj budućnosti", kaže on.

Jedan je grčki bankar u utorak kazao da će četiri najveće grčke banke do petka dobiti 18 milijardi eura za potrebe dokapitalizacije.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,1 posto na 8.729 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙