FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Španjolske pritisnule europska tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica pritisnule su u ponedjeljak nove loše vijesti iz Španjolske, čije je gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju ponovo kliznulo u recesiju, potpirujući bojazni da vlada neće uspjeti srezati proračunski manjak.

Najveći gubitnik bio je indeks Pariške burze CAC, koji je oslabio 0,9 posto, na 3.236 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 0,1 posto i iznosio je 6.793 boda dok je londonski Ftse bio na istom postotnom dobitku i iznosio je 5.754 boda.

Dužnička kriza u eurozoni ponovo je izbila u prvi plan među ulagačima na europskim tržištima nakon što su najnoviji službeni podaci iz Španjolske pokazali da je tamošnje gospodarstvo ponovo kliznulo u recesiju, smanjivši se u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 0,3 posto.

"Podatak o španjolskom BDP-u nadovezao se na prošlotjedni podatak o rekodnoj nezaposlenosti u Španjolskoj na kraju ožujka i na jučerašnje velike prosvjede protiv mjera štednje. Čini se da se problemima s kojima se suočavaju europski čelnici ne nazire kraj", konstatirao je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Ključni španjolski burzovni indeks IBEX oslabio je 0,7 posto a u ovoj je godini ukupno izgubio na vrijednosti 17 posto.

Pad burzovnih indeksa ograničio je ipak apetit ulagača za defanzivnim dionicama. Tako su proizvođači lijekova AstraZeneca i GlaxoSmithKline ojačali 1,1 odnosno 0,6 posto. U plusu, i to 0,5 posto, bio je i France Telecom.

Potporu i dalje pružaju i solidna poslovna izvješća poduzeća. Tako je Adidas dobio na vrijednosti 5,5 posto nakon što je povisio prognozu dobiti i izvijestio o 26-postotnom skoku prodaje u Kini u prvom tromjesečju.

"Velika većina dosad objavljenih poslovnih izvješća nadmašila je očekivanja, što pokazuje da Europa ipak nije svijet i da poduzeća mogu naći izvore rasta u drugim dijelovima svijeta, poput SAD-a i gospodarstava u nastajanju", tumači Philippe Cohen iz Barclays Francea.

"To također pokazuje da se zdravlje europskih poduzeća bitno razlikuje od zdravlja zemalja eurozone", dodaje.

Japansko je tržište zatvoreno zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙