FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB

Prema neslužbenim podacima sa sabora HDZ-a, u četvrtoj kutiji u kojoj su prebrojeni glasački listići, Tomislav Karamarko dobio je 195 glasova, a Milan Kujundžić 166 glasova izaslanika. Nakon što su prebrojeni glasovi za predsjednika stranke u tri od ukupno pet kutija, Tomislav Karamarko po neslužbenim je podacima dobio 595 glasa, a Milan Kujundžić 550 glasova izaslanika. Njih se dvojica natječu se za predsjednika HDZ-a u drugom krugu unutarstranačkih izbora jer ni jedan od kandidata u prvom krugu glasovanja nije dobio potrebnu apsolutnu većinu glasova.

ZAGREB

Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić su na Općem saboru HDZ-a ušli u drugi krug izbora za predsjednika stranke, koji će početi u ponoć, objavilo je izborno povjerenstvo. Karamarko je u prvom krugu izbora dobio 848 glasova 2001 izaslanika sabora, a Milan Kujundžić dobio je 523 glasa. Jadranka Kosor dobila je 357 glasova, Darko Milinović 169, a Domagoj Ivan Milošević je dobio 98 glasova izaslanika. Glasovao je 2001 izaslanik, važećih je bilo 1995 listića, pet je bilo nevažećih, a jedan listić nije ubačen u glsačku kutiju. Kako niti jedan od kandidata za predsjednika stranke nije u prvom krugu dobio apsolutnu većinu glasova održati će se drugi krug izbora, koji će početi u ponoć, objavilo je povjerenstvo.

ZAGREB - Po neslužbenim podacima na 15. Općem saboru HDZ-a izabrano je deset članova stranačkog predsjedništva. U predsjedništvo stranke su, po neslužbenim podacima, izabrani Oleg Butković, Pero Ćosić, Darko Horvat, Nenad Horvatić, Gordan Jandroković, Franjo Lucić, Josipa Rimac, Ana Lovrin, Željko Turk i Antun Vidaković. Za dest članova predsjedništva kandidirala su se 42 kandidata koja su se birala tako da je svaka od pet grupacija županija imala pravo na dva predstavnika.

ZAGREB

Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Božo Galić i Damir Jelić izabrani su, po neslužbenim rezultatima, za potpredsjednike HDZ-a. Kalmeta je izjavio kako je "apsolutno zadovoljan rezultatom". "Još ako Tomislav Karamarko pobijedi na izborima za predsjednika to će biti potpuni uspjeh", rekao je Kalmeta. Dodao je da se stranka od sutra više neće baviti sama sa sobom. Zadovoljstvo izborom za potpredsjednicu izrazila je i Dubravka Šuica rekavši da će biti potpuno zadovoljna kad Karamarko bude izabran za predsjednika HDZ-a. Po novinarskim procjenama, i svi ostali izabrani potpredsjednici stranke slove kao "Karamarkovi ljudi". Na Općem saboru izaslanici su birali šest potpredsjednika stranke, a za tu funkciju kandidirala su se 24 kandidata. Među ostalim, na tu visoku funkciju nisu izabrani dosadašnji visoki stranački dužnosnici kao što su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Katarina Fuček, Ante Kulušić, Ivan Šuker i drugi.

ZAGREB

Kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je nakon objave službenih rezultata prvog kruga izbora za predsjednika stranke kako joj je žao što nije ušla u drugi krug, a svojim je biračima poručila da u drugom krugu glasuju po savjesti, ne slušajući ničije upute. "Rado bih da sam ja u drugom krugu i rado bih nastavila ovaj posao", rekla je Kosor novinarima dodavši da joj je žao što većina izaslanika nije prepoznala sve što je učinila za stranku u najtežim uvjetima nakon odlaska Ive Sanadera i dovršetka pregovora s EU. "Što se tiče drugog kruga, moja poruka svima koji su me podržali u prvom krugu je da glasuju po svojoj savjesti. Ne prema uputama kojih je na žalost bilo puno kao i dirigiranog glasovanja", istaknula je Kosor. Pozvala je izaslanike da po savjesti glasuju između dvojice preostalih kandidata za onoga za kojeg misle da će biti bolji predsjednik HDZ-a.

ZAGREB

Kanadidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je, nakon neslužbenih informacija po kojima on vodi u izbornoj utrci za predsjednika stranke, da HDZ mora ojačati kao stranka desnog centra, zadovoljiti političke potrebe većine hrvatskog naroda te izbaciti sve anomalije i lopovluk iz stranke. "Trebamo izbaciti sve anomalije i lopovluk iz stranke, dekroatizaciju i dezidologizaciju. Moramo stranku vratiti njezinim korjenima", rekao je Karamarko novinarima. Na novinarski upit kako komentira izjave Milana Kujundžića, s kojim će se natjecati u drugom izbornom krugu, da će Kujundžić u drugom krugu dobiti glasove izaslanika koji su u prvom krugu glasovali za Jadranku Kosor, Karamarko je odgovorio da su to legitimne izjave. "To je normalna borba, HDZ je demokratska stranka, hvala Bogu da smo imali ovakve izbore", rekao je dodavši kako je bitno da ne bude prevara. Milan Kujundžić je izjavio da on i Tomislav Karamarko idu u drugi krug izbora za predsjednika HDZ-a te da on očekuje pobjedu. "Ja ću ga pobijediti u drugom krugu", kazao je Kujundžić.

ZAGREB

Kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Drago Prgomet rekao je, nakon neslužbenih informacija po kojima je na Općem saboru stranke izabran na tu funkciju u prvom krugu, kako vjeruje u zajedništvo i bolju budućnost HDZ-a. Upitan kakvu suradnju očekuje s vjerojatnim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Prgomet je podsjetio da je zajedno s kandidatom za predsjednika stranke Milanom Kujundžićem promovirao zajedničke ideje, a kao zamjenik predsjednika, rekao je, poštivat će odluku izaslanika Općeg sabora i surađivati s budućim predsjednikom. Na pitanje kakav HDZ vidi u budućnosti, Prgomet je odgovorio kako očekuje konsolidaciju stranke, da će početi funkcionirati kao vrijedna i kvalitetna oporba te nastavak izgradnje ozbiljne demokršćanske stranke koja će prihvatiti sve standarde koji danas vrijede u svijetu. Tomislav Karamarko je, na pitanje novinara kako komentira izbor Drage Prgometa za zamjenika predsjednika stranke, odgovorio da je on izvrstan čovjek.

ZAGREB

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, koji je dobio najmanje glasova izaslanika na 15. općem saboru HDZ-a, da su proteklih nekoliko mjeseci za njega važno iskustvo i zahvalio je svima koji su mu dali potporu. Milošević je kazao novinarima da je proteklih godinu i pol dana polagao temelje za budućnost. Na novinarski upit hoće li se kandidirati za mjesto predsjednika stranke kada se bude biralo po načelu jedan član, jedan glas, Milošević je odgovorio da "ovo doživljava samo kao prvo poluvrijeme u izbornoj utakmici".

ZAGREB

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović je, nakon objave rezultata glasovanja današnjeg Općeg sabora te stranke, kazao kako se i dalje vidi u HDZ-u kao jaka karika u izgradnji novog HDZ-a. Saborski sam zastupnik i predsjednik jednog od najuspješnijih županijskih ogranaka HDZ-a ali, ako treba, krenut ću opet iz temeljnog ogranka", rekao je Milinović, komentirajući to što nije ušao u drugi krug izbora za predsjednika HDZ-a. Rekao je kako će zajedno sa svojim delegatima odlučiti za koga će glasovati u drugom krugu, u koji idu kandidati Tomisalv Karamarko i Milan Kujundžić.

ZAGREB

Šesti Festival židovskog filma, kojemu je ove godine središnja tema tolerancija, otvoren je u nedjelju navečer u zagrebačkom kinu "Europa" francuskim filmom "Sarin ključ", koji je prema ocjeni počasnog predsjednika festivala Branka Lustiga, jedan od najljepših filmova ikada snimljenih o holokaustu. Film "Sarin ključ", autora Gillesa Paquet-Brennera, adaptacija je istoimenog međunarodnog bestsellera autorice Tatiane de Rosnay, a govori o mračnoj epizodi iz francuske povijesti, zloglasnoj policijskoj raciji Vel d'Hiv iz 1942. u Parizu u kojoj je uhićeno čak 13 tisuća Židova, među kojima i 4000 djece koji su svi redom završili u koncentracijskim logorima. Tijekom šest dana festivala bit će prikazana 54 filma, trinaest igranih dugometražnih, 28 dokumentarnih, sedam igranih kratkometražnih i četiri animirana, a povezuje ih edukacija o židovskoj kulturi, holokaustu i multikulturalnom dijalogu. "Ne treba zaboraviti holokaust, ali polako idemo na druge vrijednosti", rekao je Branko Lustig, objasnivši zbog čega je dosadašnja tema holokausta ove godine proširena na toleranciju općenito.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙