FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PULA - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Puli nakon razgovora s istarskim županom Ivanom Jakovčićem najavio da će se do kraja ove godine kroz zakonske okvire, donošenjem odnosno promjenom zakona, konačno riješiti institut stalnog sezonca u turizmu. Time će, smatra on, Istra i cjelokupni hrvatski turizam već iduće godine krenuti s institutom stalnog sezonca koji će, kako je rekao, "omogućiti veću kvalitetu kadra, a stalnim sezoncima i sigurnost zapošljavanja". Dodao je da će se kvalitetnija radna snaga u turizmu omogućiti i specijalizacijom, odnosno subspecijalizacijom uz osnovno zanimanje. Govoreći o sezonskim radnicima u poljoprivredi, ministar Mirando Mrsić je kazao kako uskoro kreće i primjena sustava vaučera. "Zahvaljujući tome radnicima koji rade sezonski u poljoprivredi moći će se uplaćivati doprinosi za mirovinski sustav," kazao je Mrsić. Istarski župan Ivan Jakovčić upoznao je danas ministra s istarskim razvojnim programima i pravcima. Ako oni budu realizirani uz potporu države, rekao je, "Istra će, neovisno o ovoj krizi, do 2015. godine moći govoriti o punoj zaposlenosti i trajnoj konkurentnosti".

ZAGREB - Uoči unutarstranačkih izbora, u središnjici HDZ-a počela je posljednja sjednica predsjedništva stranke u sadašnjem sastavu na kojoj bi se trebalo odlučiti o listi gostiju koji će biti pozvani na Opći sabor stranke 20. svibnja. Prema medijskim špekulacijama, navodno je sporan poziv bivšem predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću, iako su uoči sjednice predsjedništva Vladimir Šeks, Darko Milinović, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang i Gordan Jandroković izjavili da Bebić kao i sve bivše predsjednike Sabora i bivše premijere, koji su članovi stranke, treba pozvati kao goste. Ivo Sanader ne pripada među njih jer, kako je rekao Andrija Hebrang, više nije član stranke. Svi upitani članovi predsjedništva redom su odgovorili da im nije žao što je ovo zadnja sjednica predsjedništva u ovom sazivu te su istaknuli da je vrijeme za novi početak.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić primit će 18. svibnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu počasni doktorat tog sveučilišta, "za iznimne doprinose u izgradnji humanijeg društva, promociji teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i u afirmaciji hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i u svijetu". Počasni doktorat kardinalu Bozaniću, koji je i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dodijelit će rektor Aleksa Bjeliš, izvijestilo je danas Sveučilište.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz hrvatskog Domovinskoga rata dodijelila je "Povelju mira i prijateljstva" dr. Slobodanu Langu, poznatom hrvatskom liječniku, borcu za mir i ljudska prava, koji je svojim djelom postao simbolom nade, mira i dobra, priopćeno je danas iz UBIUDR-a. To je prva takva Povelja koju dodjeljuje ta Udruga, u želji da istakne pojedince koji su godinama, a poglavito tijekom Domovinskoga rata pokazali da su život i nada snažniji od mržnje, agresije i smrti, dodaje se. Povelja će se svečano uručiti dr. Langu u utorak, 22. svibnja u 19 sati u dvorani Knjižnice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu za danas najavljeni nastavak suđenja dubrovačkome gradonačelniku Andri Vlahušiću i njegovu koalicijskom partneru Peri Vićanu, koje USKOK-ova optužnica tereti za zloporabu položaja i ovlasti, odgođen je zbog bolesti drugooptuženog Vićana. "Dobili smo liječničku potvrdu u kojoj se navodi da Vićan ne može pristupiti današnjem nastavku suđenja zbog jake i intenzivne glavobolje, vertigozne smetnje i stezanja u prsima, te mu je potrebna daljnja kardiološka i neurološka obrada", izvijestila je predsjednica sudskog vijeća Marija Majić. Novi nastavak suđenja Vlahušiću i Vićanu zakazan je za 10., 11., 12. i 13. srpnja ove godine.

OSIJEK - Policija traga za nepoznatim razbojnikom koji je opljačkao poštanski ured u Divaltovoj ulici u Osijeku, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Maskirani muškarac je uz prijetnju vatrenim oružjem jučer oko 14,45 sati od djelatnika pošte opljačkao više tisuća kuna. Protiv, za sada nepoznatoga razbojnika, slijedi kaznena prijava.

ZAGREB - Premijernom izvedbom predstave "Large" koreografkinje Sanje Tropp Fruehwald zagrebački Studio za suvremeni ples večeras će na sceni Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu obilježiti 50 godina osnutka. Taj najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa u nas tom predstavom propituje što za jednu plesnu skupinu znači pola stoljeća postojanja, kakva je danas njezina pozicija i "kakva se utopija otvara kad shvatimo da je kraj blizu", stoji u najavi predstave. U tom "fantazmagoričnom propitkivanju sebe samih", sudjeluju svi aktivni članovi ansambla, Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Martina Tomić, Ana Vnučec i Bosiljka Vujović Mažuran. Damir Šimunović autor je glazbe, scenografiju je osmislio Matija Šantić, a kostime Zdravka Ivandija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙