FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

CHICAGO - Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a u nedjelju su na summitu u Chicagu proglasili operativnom prvu fazu proturaketnog štita, namijenjenu zaštiti Europe od napada s Bliskog istoka, izjavio je dužnosnik Saveza, kako prenosi AFP. To je prvi od četiri koraka prema punom ostvarenju tog obrambenog sustava, utemeljenog na američkoj tehnologiji, čiji se dovršetak planira za razdoblje 2018-20. "Obrana protiv raketa od bitnog je značaja. Suočeni smo sa stvarnim prijetnjama", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na summitu u Chicagu. Taj projekt energično kritizira Rusija, koja ga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti i zahtijeva da bude povezana s tim sustavom ili da dobije jamstva da štit ne ugrožava njezinu sposobnost nuklearnog odvraćanja. NATO pokušava uvjeriti Rusiju da nju ne smatra prijetnjom, za razliku od Irana ili drugih zemalja s balističkim raketama. Pod zapovjedništvom iz baze u njemačkom Ramsteinu, proturaketni štit činit će radar velike snage instaliran u turskoj Anadoliji i rakete SM-3 na fregatama tipa "Aegis" u Sredozemlju, uz kopnene rakete presretače u Poljskoj i Rumunjskoj.

CHICAGO - NATO savez već se desetljeće bori u Afganistanu pomažući toj zemlji da ostvari zaokret prema stabilnosti i miru, no bit će još "teških dana" pred nama, rekao je američki predsjednik Barack Obama otvarajući u nedjelju summit Sjevernoatlantskog saveza u Chicagu, čija će središnja tema biti uspješno okončanje operacija u Afganistanu, javljaju agencije. S globalnom gospodarskom krizom i opadanjem potpore javnosti za taj rat, čelnici 28 zemalja članica NATO na summitu će se suočiti s pitanjima o budućnosti Afganistana nakon rata, osiguranju novca za afganistanske snage sigurnosti, o nadolazećim izborima i drugim pitanjima. Dodani izazov koalicijskim snagama u Afganistanu predstavlja i najava Francuske da će povući svoje snage prije predviđenog roka, krajem ove godine. "Mi još uvijek imamo puno posla za obaviti i očekuju nas veliki izazovi. Gubitak života nastavlja se u Afganistanu i bit će teških dana pred nama", rekao je Obama. "Odlučno i zajedno", onako kako smo se žrtvovali za zajedničku sigurnost, ostat ćemo jedinstveni i privesti kraju misiju u Afganistanu, dodao je Obama. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je zajedno s američkim predsjednikom otvorio sastanak na vrhu.

CHICAGO - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u nedjelju je u Chicagu zajedno s američkim predsjednikom Barackom Obamom otvorio godišnji summit saveza čija će središnja tema biti uspješno okončanje operacija u Afganistanu. 28 čelnika NATO-a najprije je minutom šutnje odalo počast svim vojnicima poginulim u borbama, a potom je otvoreno nekoliko tema, među kojima, u sklopu prve radne sjednice i ona o proturaketnoj obrani u Europi. Otvarajući raspravu, Rasmussen je izjavio kako će saveznici učiniti sve da bi "uspješno prenijeli ovlasti za sigurnost na afganistanske snage do kraja 2014.", kako je predviđeno. "Odlučni smo i jedinstveni" u zajedničkom stajalištu da misiju u Afganistanu privedemo kraju, rekao je američki predsjednik Barack Obama, domaćin summita. Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a. Uz predsjednika vlade, u izaslanstvu je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović, sa suradnicima.

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, za sada još uvijek neslužbeno novoizabrani predsjednik Srbije, izjavio je u nedjelju navečer kako on ''nema ništa protiv'' dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske, te da između dvije zemlje treba vladati trajni mir. ''Imat ću mnogo poslova prije nego što stignem do Zagreba. Bit će zaista mnogo poslova, ali sigurno da ću otići. Ja neću vama glumiti tamo da sam brat sa nekim od vas, ali Srbija i Hrvatska trebaju živjeti u trajnom miru'', poručio je Nikolić u obraćanju novinarima u nedjelju navečer, po završetku drugog kruga izbora za predsjednika Srbije. Istaknuo je kako će voditi veliku državu koja mora imati dobre odnose sa svima, te dodao kako se ti odnosi ne zasnivaju na njegovim osobnim željama. Poručio je kako on nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku te da je rođen u Šumadiji i da nikada niti on osobno, niti njegova obitelj, nisu doživjeli nešto loše od Hrvatske. Dodao je i kako Hrvatska treba rješiti pitanje Srba koje je protjerala, njihove imovine i njihove sigurnosti. ''Dakle, Hrvatska samo neka pokaže da je zaslužila taj svoj status članice Europske unije, neka pokaže da su joj svi građani jednaki, i u meni će imati suradnika za svaku vrstu suradnje'', ustvrdio je.

BEOGRAD - Predsjednica Skupštine Srbije i vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije dok novi predsjednik ne preuzme dužnost, Slavica Đukić Dejanović, izjavila u nedjelju navečer da dogovor Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića o novoj vladi ostaje na snazi. Đukić Dejanović, koja je i podpredsjednica SPS-a, u izjavi za B92 čestitala je Tomislavu Nikoliću na njegovom izboru za novog predsjednika Srbije, rekavši da će SPS u budućem razdoblju imati veliku ulogu u političkom životu Srbije. ''Mi smo već napravili dogovor oko vlade sa DS, koja nam je programski bliska, i nema razloga to da se menja. Razgovori o formiranju vlade tek idu, ali su njihova osnova naši bliski programi. Nikolić je rekao da će biti predsjednik građana, tako da neće utjecati na odnose između stranaka'', rekla je Đukić Dejanović. Kazala je kako se ništa ne smije promjeniti u pogledu stabilnosti funkcioniranja institucija, te izrazila uvjerenost da će Nikolić davati doprinos njihovom boljem funkcioniranju.

BEOGRAD - Boris Tadić, predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i kandidat koalicije oko te stranke na predsjedničkim izborima u Srbiji u nedjelju navečer čestitao je na pobjedi svom protukandidatu Tomislavu Nikoliću, kojeg je predložila njegova Srpska napredna stranka (SNS). Prema privremenim rezultatima drugog kruga današnjih predsjedničkih izbora, koje je u nedjelju navečer objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo, Nikolić je osvojio 50,21 posto glasova, dok je Tadić osvojio 46,77 posto glasova. Tadić i Nikolić sudjelovali su u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom u nedjelju, nakon što su 6. svibnja njih dvojica osvojili najveći broj glasova među 12 kandidata. ''Danas je građanstvo u Srbiji odlučilo da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Ja Tomislavu Nikoliću čestitam na pobjedi, to je bila fer i zaslužena pobjeda, i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove vrlo teške dužnosti'', rekao je Tadić novinarima u sjedištu DS-a.

BRUXELLES - Vijeće Europske unije napravilo je u nedjelju neshvatljiv propust pogreškom objavivši zajedničko priopćenje predsjednika Europskog vijeća Hermana Vana Rompuya i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa u kojem čestitaju Tomislavu Nikoliću na pobjedi na izborima više od tri sata prije zatvaranja birališta, a koje je nakon uočene pogreške vrlo brzo povučeno. Akreditiranim novinarima u Bruxellesu u 16.45 sati stiglo je elektronskom poštom priopćenje naslovljeno: Zajedničko priopćenje predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa o izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Republike Srbije. Tada je do zatvaranja birališta ostalo još 3 sata 15 minuta. U 17.11 sati stigla nova poruka u kojoj se mole novinari da ignoriraju ranije poslano priopćenje.

SARAJEVO - U padu malog putničkog zrakoplova kod Banja Luke u nedjelju poginuli su pilot Alen Crnalić (24), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32) te padobranci Nikola Stević (19), Stefan Karanović (23) i Srđan Kosić (18), potvrdilo je banjalučko okružno tužiteljstvo koje vodi istragu o nesreći. Zrakoplov tipa "Cesna" u poslijepodnevnim se satima srušio kod zračne luke u Zalužanima kod Banja Luke. Prema izjavama očevidaca letjelica se zapalila neposredno uzletanja i potom srušila. Uzroci nesreće se utvrđuju. Poginuli padobranci upravo su završili padobranski tečaj i trebali su izvesti svoj prvi skok.

LONDON - Robin Gibb, koji je s braćom Barryjem i Mauriceom činio grupu Bee Gees, stroj za proizvodnju hitova u disko eri, umro je u 62 godini, objavljeno je na njegovoj web stranici u nedjelju. Pjevač se borio s rakom debelog crijeva i jetre. "Obitelj Robina Gibba iz Bee Geesa s velikom tugom objavljuje da je Robin danas preminuo nakon duge borbe s karcinomom", stoji u objavi. "Obitelj je zamolila da se poštuje njezina privatnost u ovim iznimno teškim trenucima." The Bee Gees su postigli svjetsku slavu tijekom 1960-ih i 1970-ih s mnoštvom prijemčljivih ljubavnih balada i disko hitova poput "Stayin' Alive", "How Deep Is Your Love" i "Night Fever". Grupa je prodala preko 200 milijuna kopija albuma, svrstavši se po tome u isti rang s velikanima poput Rolling Stonesa i Pink Floyda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙