FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku otvoren sajam "Budi eko"

OSIJEK, 18. svibnja 2012. (Hina) - U Osijeku je danas započeo dvodnevni sajam organskih proizvoda "Budi eko" koji je okupio 40 izlagača, proizvođača ekoloških poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predsjednica osječke udruge "Slap", koja je organizator sajma, Sonja Vuković kazala je na otvorenju kako se organiziranjem ovakvih sajmova pokušava pomoći ekološkim proizvođačima u ostvarivanju boljeg kontakta s kupcima, a građane potaknuti na kupnju organskih proizvoda izravno od proizvođača.

Dodala je kako će se u sklopu sajma održati i konferencija "Regionalizacija organskih proizvoda panonske regije", jer se procjenjuje važnim stvoriti regionalno tržište ovakvih proizvoda kako bi se ojačala konkurentnost u odnosu na druge europske regije.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak rekao je kako uz programe, koje za ovu vrstu proizvodnje podupire Županija, treba kvalitetnije iskoristiti sredstva europskih fondova, ali se i država treba aktivnije uključiti u pomaganje ovim proizvođačima čiji proizvodi imaju budućnost u Europskoj uniji.

Načelnik Odjela za ekološki integriranu poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede Tomislav Petrović kazao je kako se u Hrvatskoj od 1,3 milijuna hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, oko 35 tisuća hektara nalazi pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom, od čega najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

Dodao je kako Ministarstvo ima akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede, koji ima ukupno 16 mjera, među kojima su i financijske potpore za organiziranje domaćih i međunarodnih sajmova.

Napomenuo je kako je pitanje plasmana ekoloških poljoprivrednih proizvoda još uvijek problematično te da je Ministarstvo poljoprivrede u cilju rješavanja toga pitanja već surađivalo s Ministarstvom turizma te očekuje da će se to nastaviti.

(Hina) xivuc yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙