FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec istaknuo je u srijedu važnost koju njegova zemlja daje odnosima s Hrvatskom, na briefingu za slovenske novinare u povodu 100 dana nove vlade i 20. obljetnice primanja Slovenije u Ujedinjene narode. U razgovoru s novinarima Erjavec je ponovio da su odnosi s Hrvatskom za Sloveniju od iznimnog značenja, što je razvidno iz činjenice da je od svih susjednih zemalja najprije posjetio Hrvatsku. Erjavec je izrazio zadovoljstvo rezultatom susreta predsjednika slovenske vlade Janeza Janše s njegovim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem u utorak, ali nije otkrio detalje, rekavši samo da je zadovoljan što će Hrvatska "poštovati sve dane obveze bez obzira na to koja vlada ih je dala".

SARAJEVO - Parlament Federacije Bosne i Hrecegovine u srijedu je na izvanrednim sjednicama zastupničkog i doma naroda usvojio rezoluciju kojom je izrazio protivljenje najavljenom ukidanju međunarodne supervizije nad distriktom Brčko. O statusu distrikta Brčko, odnosno o mogućem ukidanju međunarodne supervizije nametnute odlukom arbitražnog tribunala iz 1999. godine, idućeg bi tjedna trebalo raspravljati Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC), kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija te Turska kao predstavnica Organizacije islamske konferencije (OIC). Na ukidanju supervizije, koja daje praktično neograničene izvršne i zakonodavne ovlasti supervizoru, po pravilu američkom diplomatu, snažno inzistira Republika Srpska.

BEOGRAD - Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz izjavio je u srijedu kako to tužiteljstvo smatra veoma važnim suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosankih Srba Ratku Mladiću, te izrazio uvjerenost da će Mladić imati pravično suđenje, kao i da će tužiteljstvo uspjeti dokazati Mladićevu indidvidualnu zapovjednu odgovornost. Brammertz je u razgovoru za beogradsku televiziju B92 podsjetio kako haaško tužiteljstvo smatra da je, s jedne strane, nekadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić bio "arhitekt" politike etničkog čišćenja, a da je s druge strane Mladić bio najviši vojni zapovjednik bosanskih Srba, dakle dio istog zločinačkog pothvata. Suđenje Mladiću bit će, po njegovim riječima, posljednje suđenje u haaškom sudu za zločine počinjene u BiH te će, kako je rekao, to biti još jedno, ali veoma važno podsjećanje na zločine, i to 20 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini i 17 godina od genocida u Srebrenici.

ATENA - Novi parlamentarni izbori održat će se u Grčkoj 17. lipnja i pripremit će ih krizna vlada koju vodi predsjednik državnog vijeća Panagiotis Pikrammenos, imenovan premijerom, doznaje se iz službenih izvora. Datum, koji je obznanila grčka agencija ANA, potvrdila su dvojica čelnika zemlje nakon sastanka šefova stranaka kod predsjednika republike Karolosa Papouliasa, radi imenovanja privremene vlade zadužene za vođenje tekućih poslova i pripreme izbora. Ti izbori, drugi u manje od dva mjeseca, odlučujući za zemlju nakon jačanja lijevo orijentiranih i stranaka koje osporavaju međunarodni plan štednje koji su za Grčku odredili vjerovnici zemlje.

BRUXELLES - EU bi mogao pristati na neke ustupke kada je riječ o tempu primjene plana o oštrim mjerama štednje nametnutih Grčkoj, u zamjenu za svoju financijsku pomoć, s obzirom na to da se u zemlji bliži održavanje novih parlamentarnih izbora 17. lipnja, rekao je u srijedu visoki europski diplomat koji je želio ostati anoniman. To bi trebala biti jedna od središnjih tema neformalnog europskog summita koji bi se trebao održati 23. svibnja u Bruxellesu, nakon što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu upozorio kako nema načina da se izmijeni plan o mjerama štednje dogovoren između Grčke i njezinih vjerovnika, EU-a i MMF-a. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble također je kazao kako se ne može ponovno pregovarati o programu EU-a. Na summitu bi se moglo razgovarati o tempu primjene plana o proračunskoj konsolidaciji, ali ne i o drugim stvarima, kazao je Schaeuble. Zauzvrat se od Grčke očekuje da bude svjesna toga. Ne dovodimo u pitanje proračunski plan sam po sebi, već samo ritam njegove primjene, smatra Schaeuble.

KIJEV - Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane". EU je politički motiviranom ocijenio sedmogodišnju zatvorsku kaznu Timošenko, najžešćoj političkoj protivnici aktualnog predsjednika Viktora Janukoviča. EU je zatražila puštanje Timošenko na slobodu i zaprijetila da 27 članica Unije neće ratificirati važne sporazume o političkom približavanju i slobodnoj trgovini s Kijevom.

WASHINGTON - Sirijski ustanici protiv režima predsjednika Bašara al-Asada primaju zadnjih tjedana znatno više oružja koje kupuju u susjedstvu novcem iz zemalja Perzijskog zaljeva, a Sjedinjene Države pružaju samo logističku pomoć, piše u srijedu američki list The Washington Post pozivajući se na svoje izvore. Uprava američkog predsjednika Baracka Obame istaknula je da SAD ne isporučuje niti financira kupnju oružja za ustanike, no da je SAD pojačao kontakte s oporbenim borcima.

Zaljevske zemlje kao što su Saudijska Arabija i Katar odlučile su svakog mjeseca milijunima dolara financirati ustanike, piše WP.

RIM - Anarhisti su u srijedu zaprijetili talijanskom premijeru Mariju Montiju u pismu koje su uputili dvama listovima na jugu zemlje, a potpisala ih je Neformalna anarhistička federacija (FAI), koja je preuzela odgovornost za atentat prije deset dana u kojem je ranjen vlasnik podružnice državne tvrtke Finmeccanica i najavila je nove akcije osvete za osam anarhista zatvorenih u Grčkoj. Prema pismu koje je stiglo u srijedu, na meti je i dalje direktor talijanske porezne agencije Equitalia za jug zemlje. Ta je agencija postala simbol krize zemlje i očajničkih poteza, otmica i samoubojstva koje izvode poduzetnici i drugi pritisnuti dugovima. U pismu na tri stranice FAI objašnjava da smatra da je svako samoubojstvo očajne osobe zapravo ubojstvo za koje je odgovorna država i koje će biti osvećeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙